自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

opclk99 發表於 23-10-27 10:24
唔偷唔搶,自負盈虧,
So what?
家中有件星星的孩子,

咩係星星的孩子?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

castle100 發表於 23-10-27 20:06
回覆 wan_sosin 的帖子

我仔患有A D H D、要食專注力藥、一開始我好難接受⋯⋯睇咗3年私家醫生⋯⋯太貴了 ...

用藥幫到佢學習和適應生活,對佢哋係好事,否則混混噩噩,將來更加唔知點樣投入社會,我仔唔講都無人知佢要睇精神科,佢讀緊中學,班主任話佢好靜好乖,小學上堂時佢櫈都可以返轉跌係地,而家主要係難集中精神,症狀會慢慢好嘅。

edhepp    發表於 23-10-27 20:31

大宅

opclk99 發表於 23-10-27 19:53
你依d係正常途逕咨询,
當然正常回覆,
嗰d公司係外判起底,

有乜公司做乜野工作,要不道德的起人底才可以返工,而家起人底應該係犯法的,人事部門有份參與一樣同罪

伯爵府

castle100 發表於 23-10-27 20:03

我仔有A D H D、佢行為完全冇問題、但要食專注力藥!但都係要去瑪嘉烈睇精神科⋯⋯ ...

呢個時代,不少小孩都有ADHD, 有啲仲係高功能好叻的。其實如果冇consent,公司都唔可以去check。就算有,請一個年資唔多嘅人,公司亦未必大費周章搵政府醫院攞資料。現時可能都要起碼一個月以上先至有資料。而且病歷都係私隱,公司冇理由咁攞。如果嗰個職位好高好重要就或者會係唔同渠道打探佢嘅資料。

公爵府

都係、我都係諗通左少少、如果唔係我唔會係B k講我仔有A D H D、之前覺得難以啟齒⋯⋯一樣嘅藥、私家醫生度要50 0 0一個月⋯⋯呢啲要一直睇落去⋯⋯

公爵府

回覆 LoveCorgi2 的帖子

我仔唔知係咪高功能、佢英文差、數學成日全級頭果幾個、真係唔使溫、中文都係⋯⋯偏科得好緊要、中、數可以完全唔使溫、中一背木蘭辭、睇幾次就背到。

子爵府

jollyma 發表於 23-10-27 04:59
朋友個仔廿歲左右,冇做嘢,幾年嚟都斷斷續續睇私家精神科,時好時壞,近年經常破壞屋企物件電器,但佢成日 ...

真係有影響,我家姐生完bb有少少產後抑鬱,健康院轉介去睇精神科,之後20幾年,佢睇親醫生,都會問佢:你以前睇過精神科喔

禁止訪問

公爵府

係、我仔啱上到中學、老師話佢行為方面ok、默書、測數都OK、小學嘅時候班主任成日話佢傾計、上到中學識問我拎$補中、英、數3科、同埋真係冇小學時咁勞氣、鬥氣、忽然之間大個咗好多。

公爵府

回覆 opclk99 的帖子

我記得你呀、我仔升中時請教過你、我仔入咗B 2中學、不過都好好、老師好負責任

opclk99    發表於 23-10-27 20:41

男爵府

youyouhk 發表於 23-10-27 20:29
有乜公司做乜野工作,要不道德的起人底才可以返工,而家起人底應該係犯法的,人事部門有份參與一樣同罪

...
普通工種HR叫你做的心理test已經可以filter的吾適合的人, 點會搞甘多野非法起底人地medical record.

男爵府

singdream 發表於 23-10-27 20:35
真係有影響,我家姐生完bb有少少產後抑鬱,健康院轉介去睇精神科,之後20幾年,佢睇親醫生,都會問佢:你 ...
我表姐都有產後抑鬱睇精神科, 甘又點? 有咩影響? 未一樣返工做到退休, 香港人未以訛傳訛

子爵府

opclk99 發表於 23-10-27 05:46
其實絕大部份公司interview時填表,
都有要求申報有否精神病及刑事記錄,
你隱瞞精神病記錄而日後被公司發現, ...

Background check 唔係check criminal records 同employment history 咩?會check medical history? 我真係唔知,or maybe for some position , not all

伯爵府

jollyma 發表於 23-10-27 04:59
朋友個仔廿歲左右,冇做嘢,幾年嚟都斷斷續續睇私家精神科,時好時壞,近年經常破壞屋企物件電器,但佢成日 ...

而家都唔會有前途啦,佢仲驚咩睇
快啲醫好先算

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 23-10-27 18:00
唔該你睇下我係答邊個問題,你睇返32樓,佢叫人唔好帶小朋友睇精神科,話買唔到保險,SEN學生係睇精神科㗎 ...

咁你用我果答案黎答
我答緊樓主成人黎講呀
本身樓主個post講人廿歳既仔呀
係你引用我答既post 講SEN呀
32樓
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

wan_sosin 發表於 23-10-27 18:05
精神科唔係有你所謂嘅精神病先睇㗎,包括小朋友腦部發展問題例如自閉症,專注力不足過度活躍症,老人家失 ...

所以咪要睇係醫學上精神科定義囉
你大立咁講
我都係將我知既野講出黎

係你講細路仔SEN
同人地講個廿幾歳人精神科拉埋一齊講
龍鳳媽

珍珠宮

arale1668 發表於 23-10-27 10:21
一按醫管局個記錄就咩都知
所以唔好立亂俾小朋友見精神科
有記錄

原來你指嘅小朋友係廿歲

男爵府

castle100 發表於 23-10-27 20:32
回覆 LoveCorgi2 的帖子

我仔唔知係咪高功能、佢英文差、數學成日全級頭果幾個、真係唔使溫、中文都係⋯⋯ ...
不奇,其實自閉症或SEN等曲譜很大,有不少也是智商很高,如亞士保加症,優點IQ高、記憶力強、專注等,所以讀書往往名列前茅。
其實有醫生也有,因其做事尊注、很多名人如愛因思坦也有,而Elon Mask自言懷疑自己也是。

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊