自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cecelc 發表於 23-11-3 10:30
親子重要,當然應該自己湊,

但如果媽媽叻揾得多錢,返工都好既,比到較優質生活小朋友。

係比到物質上優質生活

不過就錯過左幼稚園時期同阿仔的時光

珍珠宮

一定每晚一齊住

冇可能送去長老度住,放假先接回

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢啲追唔返何必內疚,嚟緊嘅日子多啲嘗試同佢擁抱,仲有愛要說出口,從來唔市儈對住個仔同老公講我愛佢哋
你諗吓你已經好好彩小朋友係比爺爺嫲嫲湊,佢哋錫小朋友、小朋友愛佢哋,好過好多話鍾意跟工人姐姐,喜歡工人姐姐多個父母咪仲弊

侯爵府

2024年龍年勳章

双職媽媽放工後也可照顧及教養孩子,雖然攰,但親情可貴

子爵府

sunnymama2 發表於 23-11-3 09:48
阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

我好明白 以前工人湊 要返工 好少湊返學 放學有湊但唔多 而家大個仔 好懷念 好後悔點解唔早起湊返學 間中都好 時間過得特別快 4年班開始 巳經覺得自己大個仔 唔想親你 覺得自己好似冇左個仔咁 好失落

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

sunnymama2 發表於 23-11-3 12:12
唔放心比工人湊,見自己屋苑好多嘔心的野,見工人和BB,你一咪我一啖咁食雪糕又有,又見好大風但工人都冇幫 ...

完全明白,我當年都係一樣唔放心完全交俾工人,所以搬咗去長老個屋苑,等長老嚟睇住工人凑bb

琥珀宮

家家公主 發表於 23-11-3 10:30
我當年一大肚就預備做ftm
一來自己唔放心比人湊
二來唔想錯失阿仔嘅成長經歷

我個仔中二出街仲係會拖住我,都幾窩心嘅

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mandy952 發表於 23-11-3 14:12
我個仔中二出街仲係會拖住我,都幾窩心嘅

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

sunnymama2 發表於 23-11-3 12:40
我都係星期五晚湊番屋企。

都啱,有能力應該自己湊,除左可以陪小朋友外,亦唔駛跟人嗰套教小朋友。

我經驗係小朋友細個會痴老人,因為咩都順哂意,但大左發覺父母重要,因為有d話題同老人溝通唔到,有事又解決唔到,問乜都唔知,只識關心個孫今日食左幾碗飯
個仔青春期我反而覺得近兩年關係好左,以前會中意老人完全遷就,而家識咩叫有質量陪伴

象牙宮

阿仔細個時,我和c6要工作,將佢寄養6299度,每次我和c6離開6299屋企時,阿仔會跑到閘門喊“爸爸媽媽,唔好 ...

幼稚園幼兒班k1。

佢有佢的天地。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我係 ftm,但我有啲後悔點解當年要辭職唔做,成副心機俾哂佢地,而家佢地大哂,我要搵番我自己。
Minniemouse:-P

大宅

吾需要太感性。男仔六年級吾比拖手好正常,好好孝順6299幫你湊大阿仔仲好,做個好榜樣,將來仔仔一定對你哋好好。

侯爵府

2024年龍年勳章

我返工都忙,請工人湊,盡量只OT一小時,7:00前一定會走,搬近公司可以20分鐘車程返到屋企,之後沖個快涼、食飯同親子時間,幼稚園時仲每晚伴讀陪瞓覺,雖然只有兩個鐘但係quality time。由細到大仔女都最痴我,第二先係工人姐姐,c6第三

大宅

唔係淨係同爺爺嫲嫲親已經好好 我日日都同呀仔一齊住 嫲嫲主力湊 我問佢最親邊個 佢都一樣會答爸爸媽媽嫲嫲 我都收貨啦 如果加埋婆婆 我會仲開心

仔仔衣家先6年級 仲有好長既成長路 盡力去陪住佢一齊行 就無悔啦
應該好多在職媽媽都經歷過你講個幕 小朋友喊住唔比走 真係好心痛 大家一齊共勉之

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

當年我大肚時媽大大聲講,唔駛搵食呀,叫我生仔後一至五交低在她家,放假才接走。我在娘家坐月已很不開心,跟住我返工因為要餵人奶所以我自己在娘家住,老公一個人住。那段日子好難捱,後來老公辭職接阿仔回家住。幸好當時有這一着,一家人才可以開心生活。工之後再找過,老公之後找到工,我們在附近屋邨找到保姆。再之後請工人。
一家人最緊要在一起,否則賺多少錢也沒用。

過了去你就不好自責了,放眼前面。關係就像存款,你付出了要慢慢儲蓄,之後一定有收成。

珍珠宮

我係ftm, 咁我覺得陪小朋友成長真係無價…. 自己一手一腳跟返曬,傾計會多左,親子關係係會好….我妹妹係wm, 佢比老爺奶奶湊,不過,一放假自己就會陪佢,又唔覺佢哋感情有生疏,都係為咗佢有好啲嘅生活質素⋯⋯其實各有各好,都係要因應自己情況而定⋯⋯

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

過左去唔好再諗

我唯一慶幸係因為身體問題係我囡讀幼稚園前無做野,我囡讀中一先再出黎做野,個十年時間經歷左好多,同我囡感情真係好好,佢好多朋友我都識

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

每人意願唔同,我自己一定要做FTM,如不可以,我寧願不婚不生。別人的我不知道,我孩子慶幸自己是母親親手帶大,比家傭及老人家湊好百倍。

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔肯拖手應該唔關事,佢都六年級咁大個啦!

我仔由細到大都係我湊,佢初小已經唔比我拖啦!男孩子多數唔鐘意痴身,邊有咁多暖男?
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

我覺得你仔細個都好親你哋呀,關係好好呀,唔捨得你哋走。我細個由阿爺阿嫲湊大,假期一返爸媽家就喊,果幾日都唔開心。到高小時爸媽家有電腦可打機,同阿哥打機,先開心d.到而家我40歲,都覺得最親的係阿嫲。爸媽普通,一般般關係。佢哋幾個已離世。小時候的缺失,令我當年計劃生bb時,一定要自己ftm. 唔想佢哋覺得其他人親過我。

所以你已經好好,個仔都咁痴你哋。

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊