自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家長谷 老師又谷 學校又谷學生拎多d物獎物獎

男爵府

kiki523 發表於 23-11-23 08:36
信唔過
追成績追到你暈吖
學校老師淨係谷學生出去參加咩比賽都夠忙啦
為學校爭光喎 不停練習不停訓練 為的就係學校自己

大宅

nownowma 發表於 23-11-23 08:00
同意,平時可以有小測,但建議不計落成績表,純粹當幫學生溫習。

直頭要咁樣啦。。。。我地呢啲唔補習,只係考試前先溫習既人,因為學校兩測兩考,即等於4考,我覺得好慘,扣返考試前3星期要開始温書,實際就好似個半月就考一次咁。。。中間仲有評估默書,好彩呢啲唔計分,可以唔理

大宅

回覆 Adiezz 的帖子

小一面試已經取消了筆試了,咁家長有權揀學校,學校都要用唔唔既評估方式面試學生

子爵府

Sungsilai 發表於 23-11-23 18:48
回覆 Adiezz 的帖子

小一面試已經取消了筆試了,咁家長有權揀學校,學校都要用唔唔既評估方式面試學生 ...

而家無筆試只係唔可以用筆做卷,唔可以考寫字,啲學校咪改用印仔做選擇題,都係考緊學術

而且近年愈考愈深,學術基本上一定要達標,未計其他方面要培養。我識好多家長都唔想搞到小朋友咁忙,但為咗入一線直私只能要小朋友辛苦下

教育局有心減壓俾番個愉快童年小朋友,係應該規管下小一面試。

子爵府

honeyfamily@@ 發表於 23-11-23 17:23
人都癲,小學幾年級?

小二咋

男爵府

薯圈 發表於 23-11-23 13:00
兩樣野來的。
第一。認為放鬆孩子,不一定迫上b1都可入大學确實係我的想法。

不一定迫上b1都可入大學-> 呢個我都agree.
只是話入b3 都冇所謂、都可入大學、咁呢個又係另一樣野來

第二點:我講緊嘅成績好唔好唔係針對緊自殺學生,不要斷章取意。-》 topic 及我的回應也是講緊學童自殺

男爵府

BuffetQueen 發表於 23-11-23 19:01
小二咋

我仔都係

珍珠宮

thankyou201020 發表於 23-11-23 14:07
父母是問題,但外人亦是,好以上面有jm一句班友仔疫情無枉管,玩創哂個心,返學跟唔上,咪跳樓囉,這些無用評 ...

都話呢到親子網
往往睇到為人父母最涼薄嘅一面

大人上晒岸個啲,細路後生做乜都睇唔順眼
從來唔願意去感受、理解年輕人嘅感受

侯爵府

2024年龍年勳章

某神校長話小一面試無考學術,但至少2nd in時家長見到有考閱讀、認字、覆述故事,首輪亦有中英數,只係唔直接問。
某神龍校年年叩門考筆試,閱讀理解、造句、英文串字、計數…. 小二程度既卷,年年吸引過千人去叩門

大宅

回覆樓主:

其實係返咗全日先開始多人跳,返半日大人小朋友都開心,時間好用好多,無咁大壓力,唔似依家趕頭趕命

大宅

Froggy_joe 發表於 23-11-24 02:40
都話呢到親子網
往往睇到為人父母最涼薄嘅一面

agree!!!

子爵府

回覆樓主:

蔡局長經歷過這種痛,努力找解決辦法吧!

珍珠宮

COSTA 發表於 23-11-24 06:03
其實係返咗全日先開始多人跳,返半日大人小朋友都開心,時間好用好多,無咁大壓力,唔似依家趕頭趕命
...

跟本小學就應該半日制,大人小朋友也沒有太大壓力!

大宅

返半日我女冇咩所謂,返全日天天都話唔想返學,隔星期早放一天就好開心。我又唔覺返全日有咩好處,功課又一樣咁多。
返全日又咪要搵人湊細路,或者教學半日,學生可留校到三點幾,家長可隨意選擇。

男爵府

Moonlight819 發表於 23-11-24 06:41
跟本小學就應該半日制,大人小朋友也沒有太大壓力!

課程冇減,但減上學時間? 如課程冇減,學校做唔晒既野只會拿返屋企做,而又冇人教,就好似疫情時。我睇唔到會點輕鬆。

子爵府

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

剛剛才討論學童自殺問題,但是同時又將小學的科學分開Stem出來變兩科,今日又睇到下年有什麼人文科,咁即是多了兩科?功課和考試科目是否又多咗?
我囝已中學,所以有點不理解,就咁睇只覺得辛苦咗。

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-11-22 19:23
其實家長、學校都好大責任,幼稚園應該教番 A for Apple B for Boy C for Cat 而唔係 A for Astronaut,搞 ...

國內雙減後,更加加劇極端化
考試制度,入學率保持不變嘅情況下,有資源嘅家庭卷得更加嚴重,冇資源嘅提早放棄,但就業/前途困難就引伸其他社會問題,包括自殺率、騙案。
但要保持國家、城市競爭力,教育質量又非常重要。一環扣一環,呢個死循環要拆解唔容易。如其依賴環境改變,父母嘅改變可能更實際。

伯爵府

建議所有家長都睇下呢條片,係一班好有心的社工和教育工作者就最近學童自殺個案,作出實質討論和建議,點樣安慰人原來我哋都要學

https://www.youtube.com/live/yJYB17hREh8?si=mOXafAa_Dc5GGsX8

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊