自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Kuri 發表於 23-12-3 21:00
唔係我,在某個美食廣場,我等緊餐見個男人問,老闆娘話你三個吖嘛,我咪俾咗三對你,男嘅話想要多對做公筷 ...

香港服務特色

侯爵府

大姑娘 發表於 23-12-4 17:13
佢犯咗商品說明條例: 昆客!

知道你老兄識好多人啦! 食唔少好嘢啦! 呢度似乎唔啱你討論喎?
我估你 get 錯咗果位 JM 意思, 好明顯佢係講緊反話呀, 即係佢都係同意你的!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主幫櫬的是美食廣場,連鋪頭都無,應該是以平價為主,薄利多燒 ,服務有限,不喜歡的話,下次不再幫襯

侯爵府

JustForty 發表於 23-12-3 22:50
我同意,好多人話餐飲業、的士司機。。。差,我都唔覺,最重要大家以禮相待,可以由自己先做起
...
你呢啲說話, 真係難聽過粗口!

我地係無飯 2 人家庭, 冇時間北上消費, 唔計午餐求其食, 一星期幾乎 7 晚出街食, 唔計一次長旅行, 日日留港消費, 人均消費200 - 500, 我可以好肯定話你知, 8 成時間覺得自己响度畀錢乞食!

衣家問啲服務公主王子拎嘢, 已經唔止講唔好意思, 係直情要講對唔住!

唯有迫自己升呢, 一星期最少有一兩晚要去酒店餐廳食, 享受返自己畀錢買的 "服務"!

侯爵府

登陸火星 發表於 23-12-4 19:53
樓主幫櫬的是美食廣場,連鋪頭都無,應該是以平價為主,薄利多燒 ,服務有限,不喜歡的話,下次不再幫襯 ...
呢啲咩邏輯? 收得平就應份冇服務? 你叫人下次不要幫襯, 不如叫佢做得咁唔高興, 執咗佢唔好做啦!

侯爵府

ctsang 發表於 23-12-3 23:29
我上次去打邊爐,都3/400蚊一個人,一枱六個得一對公筷夾生野食,走去問佢攞多對,比個經理鬧話我地已經有 ...
所以海底撈繁忙時間要等個幾兩個鐘係有原因的。

伯爵府

登陸火星 發表於 23-12-4 19:53
樓主幫櫬的是美食廣場,連鋪頭都無,應該是以平價為主,薄利多燒 ,服務有限,不喜歡的話,下次不再幫襯 ...

梗係無下次啦,本來我食隔籬Pepper Lunch,諗住試新嘢⋯⋯其實美食廣場除咗sell平價之外就係一個快字。好彩我尋日係夜晚,如果人哋lunch放食飯咪死得?佢自己做唔切又不停收單又唔同人講,我等9個字至出第一句聲都算好有耐性。
同埋要多一對膠筷子,唔駛要去酒店食先有呀?邊關平同薄利多銷事?真係基本過基本。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

Prosperous 發表於 23-12-4 20:00
所以海底撈繁忙時間要等個幾兩個鐘係有原因的。

我無食過海底撈,好好?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

男爵府

opclk99 發表於 23-12-4 19:51
我次次食钣都唔該前唔該後,
一樣半數以上冷待,
今日香港,

我都唔想,有時憤怒令自己都唔會開心
但九成人服務員都係欺善怕惡!只見過幾個有笑容的

複式洋房

香港真係咁,特別如果食長龍店,連叫野食都有壓力,驚講慢啲都會俾人黑面

公爵府

回覆樓主:

而家買外賣,跟一對筷子,都要收1蚊

去買雞,叫佢俾多少少姜蓉,又俾人小

所有醬料,無論你買50蚊,定100蚊,都係俾1包,丁屎咁大包,夠點D咩?

去食扒,佢話黑椒汁,要加5蚊…

我唔係狂攞人醬D人,只係攞返應該有的。成日响電視喊苦喊忽扮生意差,真係執哂都唔扺可憐。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

公爵府

2024年龍年勳章

BGCOME08 發表於 23-12-5 01:41
而家買外賣,跟一對筷子,都要收1蚊

去買雞,叫佢俾多少少姜蓉,又俾人小

我都試過買油雞要薑茸要俾$5,理由係隻雞有味,所以唔送薑茸⋯⋯無下次了 !

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

loveclementine 發表於 23-12-4 21:46
我都試過買油雞要薑茸要俾$5,理由係隻雞有味,所以唔送薑茸⋯⋯無下次了 !

...
係呀!!!e家好多燒味檔要薑茸係要俾$買嘅...唔買嘅实比佢小完仲趕人走嘅...

伯爵府

awvn 發表於 23-12-4 21:57
係呀!!!e家好多燒味檔要薑茸係要俾$買嘅...唔買嘅实比佢小完仲趕人走嘅...

吓?我好多年都無買燒味,多數快餐店食,都唔知原來依家要俾錢買薑蓉

公爵府

2024年龍年勳章

awvn 發表於 23-12-5 01:57

其實象徵式俾少少都好吖!
再攞多啲先收錢我願俾㗎!

公爵府

牛年勳章

loveclementine 發表於 23-12-4 21:46

...

攞薑茸要$5?搞錯呀?!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

侯爵府

2024年龍年勳章

Kuri 發表於 23-12-4 20:14
梗係無下次啦,本來我食隔籬Pepper Lunch,諗住試新嘢⋯⋯其實美食廣場除咗sell平價之外就係一個快字。好 ...

好彩我隨身有帶環保筷子及餐具,除了盡量不用即棄餐具,需要時有多一套用

伯爵府

登陸火星 發表於 23-12-5 07:54
好彩我隨身有帶環保筷子及餐具,除了盡量不用即棄餐具,需要時有多一套用
...

我自己都有自備餐具,我嫌出面啲餐具污糟。嗰間店用嘅係美食廣場嘅膠筷子,可以洗的!小家就係小家,唔關環保事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊