自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

asweetmom 發表於 23-12-19 00:24
上海這個星期要去到零度以下了
uniqlo這件$699不太行

呢件唔係好厚,如果著要打幾層底衫

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

露比EE 發表於 23-12-19 09:52
Yaya鴨鴨,我淘左件又唔差喎!平著可以呀!

請問有link嗎

伯爵府

baby7 發表於 23-12-18 00:48
嚟緊去上海,邊度有性價比高曨元羽絨買?始終只是旅行先著到,唔想買咁貴
...

baleno超極暖內衣你著兩件,加U記699應該頂到。淘對保暖雪地靴。我淘左對百零蚊。質量同UGG無咩區別

侯爵府

baby7 發表於 23-12-19 12:48
謝謝你
好詳細
見小紅書講上海廸士尼喺郊區,會凍好多,我哋又買咗提早入場,要7:15入場,好擔心會好凍。
疫情前我每年冬天都會去凍的地方旅行, 北海道去過好多次, 哈爾濱 -27 度出街都試過。

個人經驗係, 戶外果種凍, 唔一定關溫度事, 主要係有風。所以有啲衫有掛住一堆牌仔, 講佢跣水效能, 防風效能。Uniqlo 都有唔同系列, 你要搵啲防風的, 唔好搵果啲面料好薄果種, 如果大風, 呢啲要再加一件防風風褸响面先最保暖!

0 度左右其實唔太凍, 怕凍只要包到實, 帶齊帽, 頸巾, 手套已經好好多, 帽要蓋到耳仔的! 仲要萫厚底鞋, 否則啲寒氣可以由腳沁入來, 你去北海度凍, 可能因為在街上行, 條路好凍! 我幾年前去北歐睇極光, 係放暖包响腳板底, 成個人暖晒 (我有一兩對去寒冷地方著的鞋, 特登買大啲, 方便著兩對厚襪)。

見你已經買咗外套, 如果真係担心唔夠暖, 可以買定件好少少的一次性長身膠雨衣 (唔好買果啲保鮮紙咁薄的), 到時穿在外面, 應該可以 trap 住體溫, 頂到下, 帶在身又不佔位。

侯爵府

asweetmom 發表於 23-12-19 00:24
上海這個星期要去到零度以下了
uniqlo這件$699不太行
你呢件的面料唔係防風的, 所以太凍唔保暖, 要响面再加防風外套, 但如果極冷天氣, 要來打底再加外套, 係好保暖的。

不過 Uniqlo 呢種面料唔夠細密, 啲毛會走出來, 次次著完個身都有幾條毛, 甩下甩下應該會冇晒!

我衣家會買佢扮羽絨果種太空棉, 係呢幾年先出, 同佢啲薄羽絨一樣效果, 但唔會著到成身毛!

珍珠宮

如果你已經有酒店地址,需要什麼可以直接淘寶送去酒店,叫前台幫你keep住等你checkin來拿
看你住哪一區,可以跑轉Outlet,上海有2個,有時真可以買到好嘢,唔再需要等去美國的outlet。

侯爵府

eemm 發表於 23-12-20 11:11
請問有link嗎

我果件已經無貨,你可以睇下有冇其他啱你

【淘宝】https://m.tb.cn/h.5nmq82s?tk=6IH1WgYlvEX CZ0001 「鸭鸭羽绒服女中长款2023年冬季新款时尚加厚过膝盖白鸭绒外套清仓」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

露比EE 發表於 23-12-21 00:37

【淘宝】https://m.tb.cn/h.5nmq82s?tk=6IH1WgYlvEX CZ0001 「 ...

thx

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

mizuho 發表於 23-12-19 11:07
昨日先同幾個北京搬上海嘅同事聊,我哋都覺得北京乾凍,係刀刮嘅感覺,要由頭包到落腳,密不透風。上海就 ...

刀刮針刺聽到有啲痛

水晶宮

回覆樓主:

果時出差去蘇州,-4度,濕凍果隻,酒店暖風機借晒比其他房,凍到訓唔到

子爵府

2024年龍年勳章

露比EE 發表於 23-12-21 00:37

【淘宝】https://m.tb.cn/h.5nmq82s?tk=6IH1WgYlvEX CZ0001 「 ...

唔信百幾蚊,會有幾多羽絨毛係入面。
其實真係一分錢一分貨,見朋友之前淘左件$1500鵝羽絨,就真係好值,超高質

Life must go on

男爵府

回覆樓主:

overlander
我自己覺得一定要買高性能,戶外用的羽絨,裡面再加絨毛外套,保暖衣才頂到

琥珀宮

baby7 發表於 23-12-18 00:48
嚟緊去上海,邊度有性價比高曨元羽絨買?始終只是旅行先著到,唔想買咁貴
...

入冬季係Uniqlo買咗件厚羽絨,著去哈爾濱,好似係$8xx,抵著嘅,上星期試驗了,零下26度都冇問題,當然要配合埋打底衫。

其實上到嚟,發覺好多禦寒用品賣,羽絨當然有啦!

伯爵府

SandyKL 發表於 23-12-21 04:49
入冬季係Uniqlo買咗件厚羽絨,著去哈爾濱,好似係$8xx,抵著嘅,上星期試驗了,零下26度都冇問題,當然要 ...

勁喎
零下26都得
你入面點著衫?

水晶宮

回覆樓主:

aeon

伯爵府

wln 發表於 23-12-21 01:44
唔信百幾蚊,會有幾多羽絨毛係入面。
其實真係一分錢一分貨,見朋友之前淘左件$1500鵝羽絨,就真係好值, ...

不過成蚊淘寶
又驚會伏,比人呃

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

好似有啲放鞋嘅暖貼?

貼左暖好多。
仲有u記有啲保暖襪,可以考慮

琥珀宮

baby7 發表於 23-12-21 14:49
勁喎
零下26都得
你入面點著衫?

透氣保暖底衫+樽領長袖厚tee+一件淘寶加厚羊羔絨有帽運動tee(呢件真係無敵保暖)+上面所講果件羽絨。另貼一塊暖包係肚。

上面所講行裝,令我身完全不覺凍 但入到室內有暖氣都幾瀨嘢,熱到叫救命,要除

伯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-12-20 09:29
到時返來報告夠唔夠暖、可以嗎?

喺上海返來
$699 Uniqlo 羽絨褸夠暖呀
我著咗warm heat tech 底衫+一件抓毛打喺裏面,再加頸巾&手襪。
今次冇用到暖貼都ok~

侯爵府

baby7 發表於 23-12-27 01:55
喺上海返來
$699 Uniqlo 羽絨褸夠暖呀
我著咗warm heat tech 底衫+一件抓毛打喺裏面,再加頸巾&手襪。

謝分享
上海有几度?有冇落雪?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊