自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Jane1983 發表於 23-12-28 14:51
回覆 子若 的帖子

Full time mom。

full time mum 都要好有耐性先做到,自問就算係full time mum, 日日對住自己仔囡24 小時我會癲

Jane1983    發表於 23-12-29 09:57

伯爵府

能力同成績並非對等

閱讀可提升能力, 但不一定大幅提升成績

相反補習就針對成績, 對提升能力作用則不大

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

要零補習, 首先家長要好勤力, 跟得足, 做補習老師一角, 從小開始做, 幼稚園時陪閱讀, 小學時上網搵卷買補充搵適合的比小朋友考試前做, 平日週末同佢清concept, 培養閱讀, 教佢考試技巧, 基本上都等同一個私人補習老師。最緊要從中培養佢自律性, 慢慢適度放手, 到中學你就會有好大收獲。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

細路仔大部份一開始都要人推, 所謂無補習, 其實即係阿媽自己跟足。

大宅

子若 發表於 23-12-28 23:41
full time mum 都要好有耐性先做到,自問就算係full time mum, 日日對住自己仔囡24 小時我會癲
...

同埋自己學術能力要好高,自己跟但教錯晒仲大鑊

伯爵府

子若 發表於 23-12-28 14:24
你係working mom 定full time mum, 有時我覺得working mum 好難有咁多時間啓發佢,放工番黎食飯,然後對功 ...

係,如果份工又唔係可以準時走。仲有尤其係如果唔止一個小朋友,當一個可以閱讀伴讀,另一位仲細要跟。

伯爵府

camanbi 發表於 23-12-28 13:16
其實小學多唔多小朋友唔補習?有冇咩方法令小朋友自律?提升學習能力?
...

零補習又或有補習都好,父母都要跟,要勤力。父母勤力,子女都唔敢太懶。
有次搭飛機,聽到有位媽媽叫個仔作文。好似定咗一星期邊日作present tense, 邊日作past tense。 有次搭地鐵,有位媽媽講電話,好似話每日都要囡囡做篇練習。
今時今日,啲父母背後係發功做咗好多嘢。

子爵府

tkinwong 發表於 23-12-28 13:25
唔補習嗰啲, 係家長自己跟到足, 例如每日指導功課, 練習俾佢做. 有啲甚至係自己出卷比小朋友做.

如果又唔 ...

對。好多家長對外講無補習。其實個補習老師就是佢自己在家幫自己仔女補習。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Jane1983 發表於 23-12-28 13:46
我女而家都高中。佢小學時係零補習,成績亦好好。但我係挖空心思去啟發佢,令佢鍾意讀書。

苦心經營一例: ...

我仔小學零補習 成績中上
但我都會陪一齊睇書 問下問題傾下計
但Jm 你好利害 如果當年早啲認識你
我一定要學習學習(真心讚賞

Jane1983    發表於 23-12-29 15:06
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

家家公主 發表於 23-12-29 14:30
我仔小學零補習 成績中上
但我都會陪一齊睇書 問下問題傾下計
但Jm 你 ...

我三個仔都係零補習,大仔以前初中嘅功課由我自己去跟,後來大仔到咗高中啲程度仲比我讀得更好,我就放心俾佢自己去考I B。而家輪到第二仔,大仔又幫我手去教,而細仔啲功課大部份都有大仔幫手去睇,佢又好聽大哥哥話,所以而家我都比較得閒。

珍珠宮

Jane1983 發表於 23-12-28 22:38
回覆 spikenard 的帖子

就係咁,其實每一樣嘢都有樂趣,係睇你搵唔搵到。細路哥有時係需要有人傍住佢搵吓 ...

你講得冇錯,每一個科目都有樂趣嘅地方,問題係小朋友肯唔肯去尋找呢啲樂趣,其中可以由家長去慢慢引導,我以前教大仔都係咁樣,所以無論係學術科目、運動方面或音樂,佢都覺得全部都係Hobbies。

珍珠宮

kiki1230 發表於 23-12-29 12:20
同埋自己學術能力要好高,自己跟但教錯晒仲大鑊

學術能力唔需要太高,我以前教大仔並不是教佢實質學科知識,而係教佢點樣去自己尋找答案。英文有句話講:we don’t give fish to the kids. Rather, we teach the kids how to fish.

子爵府

LoveCorgi2 發表於 23-12-29 12:51
係,如果份工又唔係可以準時走。仲有尤其係如果唔止一個小朋友,當一個可以閱讀伴讀,另一位仲細要跟。
...

係呀,所以我都搞唔掂。

子爵府

goodsnooky 發表於 23-12-29 14:47
你講得冇錯,每一個科目都有樂趣嘅地方,問題係小朋友肯唔肯去尋找呢啲樂趣,其中可以由家長去慢慢引導, ...

真係要有時間,有耐性先得。我兩樣都無. 所以比錢補習老師。 叫做幫輕下d 功課 但考試都係要自己黎

珍珠宮

子若 發表於 23-12-29 15:03
真係要有時間,有耐性先得。我兩樣都無. 所以比錢補習老師。 叫做幫輕下d 功課 但考試都係要自己黎
...

其實我都冇乜耐性,但係我會搵到一啲活動教學嘅材料俾大仔睇,其中包括喺互聯網上教學資源,大仔睇完自己繼續去搵其他資料和答案,所以一向佢讀書我都唔需要擔心。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 23-12-29 14:49
學術能力唔需要太高,我以前教大仔並不是教佢實質學科知識,而係教佢點樣去自己尋找答案。英文有句話講:w ...

你個句本來係中文㗎,將你個句翻譯,就係:

“授人以魚不如授人以漁”

我哋係咪中學有得學架

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 23-12-29 14:45
我三個仔都係零補習,大仔以前初中嘅功課由我自己去跟,後來大仔到咗高中啲程度仲比我讀得更好,我就放心 ...

你就好
我仔上到中一數學唔得先開始補習
補補下依家中五都係同一個補習哥哥
但依家基本上補晒全科
但幸好阿仔都叫好自律,懂得分配時間,所以上中學之後我係完全冇理過佢學業上嘅問題,有時問佢佢都話會自己搞掂

珍珠宮

天貓 發表於 23-12-29 15:08
你個句本來係中文㗎,將你個句翻譯,就係:

“授人以魚不如授人以漁”

嗰一句中文我真係唔記得,謝謝你提醒。以前我喺香港讀中學有冇讀過我已經唔記得晒。

水晶宮

回覆 goodsnooky 的帖子

係,美國有個名tutor,佢話自己年輕時考SAT和ACT都是差不多滿分。佢話自己係無補習,亦無為考試特別操練。但佢的嗜好就係寫文和計數,基本上佢空閒的時間玩既嘢,就係其他人的操卷。

珍珠宮

家家公主 發表於 23-12-29 15:09
你就好
我仔上到中一數學唔得先開始補習
補補下依家中五都係同一個補習哥哥

我諗咁樣比較會唔公平,喺外國嘅課程可能比香港中學淺,但某一方面又會比香港深,我睇佢哋高中讀書大部份時間都係做project,目標就係要應用學咗嘅嘢喺現實生活裏面,要自己搵題材又可以同時間應用學識,其實都唔簡單。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊