自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

N年前記得有架, 不過唔知點解最後執笠, 當年我都有幫襯.
所以山姆開我都無去過, 我估同果時間超市差不多吧, 以前都見識過, 無乜好去. 不過D fd有去, 佢地夾份一齊買

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Rainy 發表於 24-1-4 12:54
N年前記得有架, 不過唔知點解最後執笠, 當年我都有幫襯.
所以山姆開我都無去過, 我估同果時間超市差不多吧 ...

唔一樣,我覺得 Sam’s 同 Walmart 好大分別

男爵府

劫褲濟朋 發表於 24-1-4 11:11
最憎地產霸呢四隻字
人地有錢買左塊地
平賣貴賣無自由架咩?

我第一次覺得你講嘢有少少道理!
唔知幾時開始,啲人乜都賴係地產霸權呢幾個字道,就嚟變民革!
啲嘢貴,一部分係租金貴,但人工,水電煤係香港從來都唔平,香港本身生活成本就係咁高,唔明啲人成日要將物價同深圳比,你唔比下兩地人工!

洋房

回覆樓主:

香港租金貴

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大力大力 發表於 24-1-4 11:57
雖然我有好多物業、都認為樓價太高、 香港四大地產商、根本就囤積賣樓、佢哋用好多手段、推高樓價、令香港 ...

你都有咁多物業,你都係努力工作努力儲蓄,真金白銀買你啲物業㗎,都唔可以話而家世道艱難,逼你用深圳嘅租金收三幾千益你個租客㗎?所以,香港地少人多都冇辦法,如果政府學Singapore咁推出大量政府房屋,到時你作為咁多物業嘅業主,你又會牙痛咁嘅聲啫,兩難吖…..

男爵府

回覆樓主:

而家一窩瘋新鮮感加熱潮,未必有持久性,大集團進駐一個地點開店要考慮好多因素,所以要山姆還是上深圳當假日消閒活動吧~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ylang_123 發表於 24-1-4 13:15
而家一窩瘋新鮮感加熱潮,未必有持久性,大集團進駐一個地點開店要考慮好多因素,所以要山姆還是上深圳當假 ...

假日消閒活動,同意

大宅

miss_yuyu 發表於 24-1-4 10:49
根本都唔多適合香港,同一品牌店,香港嘅特別細,上面嘅可以好大間

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

麟媽媽 發表於 24-1-4 10:48
香港跟本行唔到Bulk purchase, 就係咁簡單,唔關乜嘢地產霸權問題。就算當年家樂福喺香港,最後啲嘢都要拆 ...

我認同你既講法,因為疫情慣左手大手一箱箱咁入貨之後,依家再成箱入就被隻老話賺物狂屋企冇位罷

伯爵府

香港大部分人幾百呎間屋,又冇雜物房,人都未夠位放,點bulk purchase 囤貨呀?

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

冇地產霸權,你何來有咁多物業
雖然我都覺得兩間超市一向都係以本傷人,睇之前759就知,叫做引起輿論先冇咁慘

伯爵府

大力大力 發表於 24-1-4 10:32
又是地產霸權~

當時傳出、惠康及百佳、叫香港供應商唔可以供貨比佢、否則就唔同他們攞貨~ :ig ...

用下個腦

香港地方細係講方便,什麼山姆,會同家樂福一樣,全部貨品超大件又巨型,買一件用半年??边有地方擺?!

諗左先出post啦!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

janetlam74 發表於 24-1-4 13:41
用下個腦

香港地方細係講方便,什麼山姆,會同家樂福一樣,全部貨品超大件又巨型,買一件用半年??边有 ...

咪見到有位就攞來講,地產霸權唔係今天的事(係衰架),但之前边個來炒高樓市?!

請用腦
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

呢兩間超市係壟斷,但香港d屋咁細,大部份人屋企都唔夠位存放大量食物/生活用品,再加上香港人鍾意買新鮮食材,唔會好似國外/內地咁一次過買大量frozen food 食半個月,hyper market响香港唔會做得住

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Piaget 發表於 24-1-4 13:52
呢兩間超市係壟斷,但香港d屋咁細,大部份人屋企都唔夠位存放大量食物/生活用品,再加上香港人鍾意買新鮮食 ...

香港人係縱壞咗啦!疫情嘅時候我買Frozen meat, 嗰時啲新鮮豬肉好乸脷,點知我整完個豬扒出嚟,我老公吐出來話乜嘢豬肉嚟㗎?我心諗打仗,你第一個餓死吖!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 24-1-4 10:32
又是地產霸權~

當時傳出、惠康及百佳、叫香港供應商唔可以供貨比佢、否則就唔同他們攞貨~ :ig ...

家居環境細,香港購物又方便, 無需要一次買大量日用品囤積

珍珠宮

麟媽媽 發表於 24-1-4 10:48
香港跟本行唔到Bulk purchase, 就係咁簡單,唔關乜嘢地產霸權問題。就算當年家樂福喺香港,最後啲嘢都要拆 ...

正解

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Piaget 發表於 24-1-4 13:52
呢兩間超市係壟斷,但香港d屋咁細,大部份人屋企都唔夠位存放大量食物/生活用品,再加上香港人鍾意買新鮮食 ...

香港人都係貪新鮮,邊有地方放,又唔方便。係大陸住,就話有地方,揸車買返來。北方人又食量大過南方人。點都食得哂。

侯爵府

屋企附近超市係日常需要,山姆超市呢啲似乎啲人當左係旅遊景點喎!

子爵府

熱血勳章

大力大力 發表於 24-1-4 10:42
根本就是兩大超市、壟斷市場~

所以我覺得hktvmall算幾好。起碼有第三選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊