自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

somesome2020 發表於 24-1-18 03:55
你地講到咁好睇, 睇到第二集中間.
暫時好難捱喎
呢啲設定係阿媽睇會覺得好睇, 我覺得好說教.

以『死亡』做主題嘅劇,預咗橋段唔會歡快。

其實觀眾本身嘅情緒與心態偏向正或負,都影响對劇嘅觀後感與評價,或者你揀啲哈哈哈嘅劇種會睇得舒暢得多。

見你之前留言,應該係為人頗宅、單身、極不主張生仔、埋怨人生仔為防老諗法、照顧父母變得抑鬱、覺得正向想法幾癈話、人生太長、甚至有乜事燒炭就得……

或者,你搵套睇完可以大笑一場,唔使思考嘅劇,心情會好得多,太沉重、重思考嘅劇你skip咗其實對你嚟講係好事。

做人如能對事寛懷多啲,會開心啲。

呢套劇,唔單只係做父母,而係所以對死亡充滿疑惑或質疑嘅人,都應該可以透過劇情去感受到『死亡』係乜嘢一回事。

水晶宮

somesome2020 發表於 24-1-18 07:06
我喺呢套劇睇到既係, 無論阿媽幾錫個仔, 都係改變唔到, 帶佢黎呢個世界, 要競爭, 要搵工, 既殘酷現實.

為 ...

可能每個人嘅經歷唔同,令到你有咁嘅想法。

我都係努力中,諗多啲好嘅嘢,正面啲,會過得好啲,每一日開心又係咁過,悲傷又係咁過,所以我盡量令自己開心。

大家加油

大宅

은우수호 發表於 24-1-18 07:21
以『死亡』做主題嘅劇,預咗橋段唔會歡快。

其實觀眾本身嘅情緒與心態偏向正或負,都影响對劇嘅觀後感與 ...

唔歡快冇問題,我想睇下啲劇可以點探討自殺
真係太高期望,你地enjoy

珍珠宮

somesome2020 發表於 24-1-18 07:30

或者,你有乜嘢好嘅推介俾大家?

其實只係一套得幾集劇,唔係研究報告呢,唔會有乜深入探討!

呢套劇唔算說教,但就好輕易帶出多個信息:

『自殺係會將個人痛苦散播開去』、

『人必一死,不同之處,只係以唔同形態離開呢個世界』、

『死亡,除咗自己選擇了結,亦存在身不由己嘅狀況』、

『因為死亡一直伴隨在左右,唔知邊一刻會來臨,所以人,應該活在當下』、

成套劇嘅重點,亦同時希望觀眾能get到嘅信息係:『生存,就是機會』

呢套劇,目標好簡單,係鼓勵人要『珍惜生命』!

祝你亦能好好享受生命,活在當下。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

goo_littlebb 發表於 24-1-17 21:31
獨播庫、bigdramas、韓劇庫

唔該晒

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

請問播晒未?因為我通常揀播晒的來睇,唔駛睇吓又要等

子爵府

bu-b 發表於 24-1-18 10:40
請問播晒未?因為我通常揀播晒的來睇,唔駛睇吓又要等
播曬啦
快啲睇
然後入嚟傾下

子爵府

somesome2020 發表於 24-1-18 07:30

你反應好正常

因為呢套戲勝在唔同人
睇完有唔同觀感

你覺得唔好睇
一d都唔奇怪

正如好似男主角
可以戰勝死亡
有d人就未必得⋯⋯

大宅

은우수호 發表於 24-1-18 07:46
或者,你有乜嘢好嘅推介俾大家?

其實只係一套得幾集劇,唔係研究報告呢,唔會有乜深入探討!
年少日記,仲有戲院上緊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 24-1-18 11:30
年少日記,仲有戲院上緊
呢套淨係睇內容都唔想睇
都係D 家庭父母關係唔好, 父母偏心, 要求高, 學校被欺凌, 老師都當睇唔到, 最後選擇跳樓, 父母先悔不當初, 又點人死不能復生
其實呢D 事社會上周圍都有,
無乜興趣呢D 一直不斷重覆發生, 唔會有得改變既現象
就算播出黎, 都一樣大把呢D 父母, 可能睇到既會反思一日
第二日又回復當初, 更多數呢類有問題既父母都唔會睇
千錯萬錯都係小朋友同身邊人既錯, 自己係為小朋友好, 要教好佢, 佢唔乖之類
將來小朋友自殺都唔會覺得關自己事, 係小朋友自己AQ / EQ 低, 日日掛住打機唔做功課, 總之父母就係為佢好, 無問題

珍珠宮

somesome2020 發表於 24-1-18 11:30
年少日記,仲有戲院上緊

睇咗!好戲一套!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

somesome2020 發表於 24-1-18 03:55
你地講到咁好睇, 睇到第二集中間.
暫時好難捱喎
呢啲設定係阿媽睇會覺得好睇, 我覺得好說教.
同你睇法一樣...
好怕呢D 說教劇, 成個鋪既說教味濃到,
站在高地說著人生大道理
甚麼自殺是痛苦的開端...生存就是希望.... 一切問題都可以解決呢D 咁既廢話
沒經歷過生不如死既痛苦, 看不到前路人生既希望先會自我了結
要死的人仲會有痛苦嗎? 仲會在乎到在世的人既痛苦嗎?
呢個社會做咩都要有一套標準, 達不到標準就批評
連自我了結都要被身邊人批判一番, 責怪死都要累人累物, 為他人帶來痛苦, 有病
無人真正會去關心打算自我了結既人面對緊乜野, 無
有既只係8卦角度, 片面一知半解

我覺得近期netflix 上既 "關我L事的巧妙藝術" 呢套更值得一睇
唔洗睇埋咁懶係正面心靈雞湯果D老土野, 直接了當
https://www.netflix.com/hk/title/81674532

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-1-18 12:30
同你睇法一樣...
好怕呢D 說教劇, 成個鋪既說教味濃到,
站在高地說著人生大道理

呢套『關我……』冇睇,原因係之前睇咗本書,頭一兩章節還算有趣,其實普通人與逆境嘅關係,可以係好多面。

睇完本書,用五個字就可以形容哂:
『做人諗開啲』

成本書最吸引,並非內容,而係書名而矣。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

siufans 發表於 24-1-18 11:17
播曬啦
快啲睇
然後入嚟傾下

好呀

大宅

唉, 我詳細啲講點解我唔鐘意呢套劇啦.

一開始男主面試失敗, 為左還學貸要打工. 因為韓國好重視要入大機構搵份長工, 男主七年一直努力向大機構長工求職. 但係年紀越大機會越細.
男主亦都同女友結婚無望, 大學畢業七年, 咁女主到左30大限. 基於韓國傳統大男人思想, 男主覺得自己俾唔到將來女主.

呢度反映韓國社會問題, 例如 1) 搵工難, 2) 學歷膨脹, 未有工作先有學貸, 教育成本高. 3) 男女傳統思想, 唔係話男主改變自己思想就得, 因為人生在世就係會面對社會壓力. 逹唔到社會要求, 感到絕望.

一心求死. 然後, 之後既所有集數都冇再解決呢啲社會問題, 而且上其他人身, 以一個旁觀者心態黎活其他人既人生. 心理壓力相對細好多. 再加上一直累積前世回憶, 到到警察果世開掛打敗大佬.

然後最後一集, 上演一場, 哎呀, 你明唔明母親含辛茹苦養大你.
母親含辛茹苦, 大可不必, 唔生就唔駛咁辛苦. 無謂自討苦吃.
然後咁多集, 男主面對既社會問題都冇解決.

呢8集都只係一直指責男主令母親女友好傷心. 有冇再重提男主生前日復日既打工, 對人生冇希望?

如果想人唔好自殺, 指責佢令家人傷心, 會解決左佢既問題?`

要解決既唔係佢生前既問題嗎? 社會問題咁難解, 絕望至死很錯嗎? 韓國自殺率咁高, 難道仲要停留喺blame 佢令人傷心既思維嗎? 難道唔係整個社會共同面對既問題嗎?

如果生存咁難, 生佢黎呢個社會算唔算玩佢? 靠害嗎?
by the way, 最後果集, 有一幕, 個母親就算個仔死左, 都係俾人稱呼怡在媽媽, 然後佢送既禮俾人嫌"唔老黎". 個社會真係好變態.

anyway, 我對呢套劇期望太高, 大家可以當爽劇黎睇. enjoy

珍珠宮

somesome2020 發表於 24-1-18 16:06
唉, 我詳細啲講點解我唔鐘意呢套劇啦.

一開始男主面試失敗, 為左還學貸要打工. 因為韓國好重視要入大機構 ...
呢套戲, 重點係「生與死」嘅選擇~

所以, 劇集內容冇必要去為男主解決生前嘅問題.

講得簡單啲, 男主因乜原因而去選擇「自殺」, 其實唔係呢套劇嘅「重點」, 只係套劇嘅「引子」!

套劇冇刻意指責男主令家人傷心, 只係直接要男主感受其家人傷心嘅程度, 想話俾觀眾知, 呢種「切膚之痛」嘅感受, 係要親身經歷才知如何痛, 當然, 每個人對親情嘅比重會唔同, 甚至會覺得家人係負累, 咁又會有另一番感受.

都係嗰句, 套劇好睇與否, 真係要視乎觀眾嘅個人對「死亡」、「生存」、「親情」嘅睇法而有所不同.

大宅

은우수호 發表於 24-1-18 16:31
呢套戲, 重點係「生與死」嘅選擇~

所以, 劇集內容冇必要去為男主解決生前嘅問題.
你鐘意啦

伯爵府

我推薦你睇台劇《誰是被害者》,男主係亞氏保加,理解唔到人哋痛苦,正如我哋理解唔到正常人點解會自殺;《死期將至》係漫改劇唔够寫實,雖然話係講死亡重生,我只睇咗3集覺得講因果多過死亡

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

睇佐
幾好睇
金智勳同金材昱

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

好睇
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊