自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Ononluk 發表於 24-1-19 18:35
唔係,但一般delay 超過6 or 8 小時會有fixed amount claim 到,一般大約幾百蚊一人,但唔係賠酒店錢。
...

如果係航空公司營運因素而 delay ,係唔會有得claim,天氣因素就可以,我試過遲一天出發,claim $1000

珍珠宮

Ononluk 發表於 24-1-19 18:30
即管試下囉。
我諗過經hotels.com 訂因打風遲一日飛。
酒店confirm 話可以退款,仲白紙黑字email 話錢已退 ...

即係酒店訂單仲喺度?定顯示已取消?

如果酒店真係取消咗訂單,係唔會出現呢個情況,預訂狀態會變成已取消。btw 呢個情況我試過,可以取回預訂金額,冇你嘅情況出現

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-1-20 08:46
我經驗,完全無著數,千祈唔好訂non refundable

完全同意,我多數會臨free cancellation deadline 前再check 下 non refundable 房價幾錢,如果平過之前個booking, 會訂non refundable再取消之前嗰個booking

珍珠宮

whyyou 發表於 24-1-20 09:02
完全同意,我多數會臨free cancellation deadline 前再check 下 non refundable 房價幾錢,如果平過之前個 ...

我都會係咁, 訂完free cancelation 酒店之後,仍會繼續搵更平更好,總有更多驚喜

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-1-20 09:15
我都會係咁, 訂完free cancelation 酒店之後,仍會繼續搵更平更好,總有更多驚喜
...

X2, 我一個行程隨時cancel 多過10個booking

珍珠宮

whyyou 發表於 24-1-20 09:28
X2, 我一個行程隨時cancel 多過10個booking

哈,我都係咁

子爵府

summer14 發表於 24-1-20 08:15
航空公司自己改航班係無得賠。我上次試過俾航空公司改遲一日出發,結果要自己買過張機票。問過保險公司, ...

明白,就係最近見有幾個post都話要買定保險驚航班取消
但我search都唔係可保事項

瑪瑙宮

大廚勳章

whyyou 發表於 24-1-20 09:02
完全同意,我多數會臨free cancellation deadline 前再check 下 non refundable 房價幾錢,如果平過之前個 ...

我都係訂免費取消,有deadline。。。

但係我哋親嗰啲都未試過,可以喺差唔多夠期取消時,仲有房可以book。。。就好似我一早book咗三月底嘅東京酒店。。。。三月19前可以取消。。。但係好快就已經full咗嗰間。。。我諗就算有人取消放返出嚟都會貴過我之前個價。。。所以次次book完如果冇改期就一直用到尾
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

宜家D機票成日都改, 真係要買定保險

珍珠宮

seaheart88 發表於 24-1-20 10:23
我都係訂免費取消,有deadline。。。

但係我哋親嗰啲都未試過,可以喺差唔多夠期取消時,仲有房可以book: ...

冇㗎,我得閒就check 下,又真係試過臨deadline 前酒店未full 又平過之前個booking或者有另一間仲正, 咁咪又轉囉

珍珠宮

_kapo 發表於 24-1-20 10:16
明白,就係最近見有幾個post都話要買定保險驚航班取消
但我search都唔係可保事項
...

最近嗰幾個post 都唔係全部因為航班取消,有啲係屋企人有事或者受傷出發唔到,但係大家一致嘅結論係總之book 咗機票就即刻買埋保險,越早買越安心

瑪瑙宮

大廚勳章

whyyou 發表於 24-1-20 10:35
冇㗎,我得閒就check 下,又真係試過臨deadline 前酒店未full 又平過之前個booking或者有另一間仲正, 咁咪 ...

我嚟緊三月底book 左hotel monte hermana tokyo。。。貪佢方便去河口湖。。。住兩晚之後返嚟又住返呢間。。。

我book嘅時候大約係千三無早餐。。。。我都有不停check。。。。但之後實在太貴囉。應該都冇乜機會再改。。

珊瑚宮

whyyou 發表於 24-1-19 18:26
而家有6架飛機飛緊7條航線,其中一班機delay 或者cancel 都好易影響其他航班

https://zh.m.wikipedia.org ...

吓。6架飛7條航線,麥料呀?

珍珠宮

12312 發表於 24-1-20 10:42
吓。6架飛7條航線,麥料呀?

咁佢啲航班又唔一定日日有嘅,同埋短途航線一日可以飛幾程,冇話唔得嘅

珊瑚宮

Ononluk 發表於 24-1-19 18:35
唔係,但一般delay 超過6 or 8 小時會有fixed amount claim 到,一般大約幾百蚊一人,但唔係賠酒店錢。
...

如果在外地,系航空公司賠一晚酒店房(提供酒店+早午晚餐) 。
試過保險公司:12小時賠$1200。

水晶宮

搭咀 發表於 24-1-19 18:00
我未買保險,唉,諗住今晚買,但下晝收到航空公司通知要遲1日飛,但我酒店比哂錢而且no free cancel ,變相 ...

所以要比多少少可取消

象牙宮

kk1979 發表於 24-1-19 18:08
下次用返官網訂房, 通常可以HOLD到起飛前一刻, 有D房係可以入住當日前一晚12點前取消的, 就算入住當日取消. ...
其實好多都可以前一日取消,
只係價錢唔同,
通常貪平才選擇無取消。

珊瑚宮

whyyou 發表於 24-1-20 10:35
冇㗎,我得閒就check 下,又真係試過臨deadline 前酒店未full 又平過之前個booking或者有另一間仲正, 咁咪 ...

Yes . 剛剛系出發前幾日執到一間酒店又平,窗外風景更好好多

珍珠宮

12312 發表於 24-1-20 10:46
如果在外地,系航空公司賠一晚酒店房(提供酒店+早午晚餐) 。
試過保險公司:12小時賠$1200。
...

我講緊樓主個case 佢問book 咗酒店無得入住可唔可以賠。唔係要留喺外地過過多晚嘅酒店。

子爵府

2024年龍年勳章

搭咀 發表於 24-1-20 08:30
如果真係退唔到錢,就當每晚住貴左,而家只希望航空公司唔好再改flight

咁你而家買咗保險未呀?未都快D買喇

其實你係幾時買機票同book酒店架?買咗好耐?27號出發,咁遲都未買保險嘅?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊