自由講場

跳至

首頁
23456...54

尾頁

水晶宮

cyyiu 發表於 24-1-23 16:56
如果keep住無病無痛無意外,到我50歲 ,我估我儲到$300萬,老公應該多更多!
但應該唔會退休,到時唔駛湊女 ...

可能我是辛苦命,除非工作量大加,否則我會有一日賺一日。

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-23 14:11
已經有自住樓,
大家覺得退休可行嗎?
補充:當50歲

除非你有好想做既事(興趣或目標),否則個人唔贊成無啦啦退休

大宅

回覆樓主:

好多人話冇做嘢後生活費用比原來預計多 會失預算 所以我唔敢退

子爵府

齋食積蓄應該唔得,錢搵錢製造被動收入,有出有入就應該OK

子爵府

Fishqqma 發表於 24-1-23 16:05
800萬當4厘回報,一年32萬。
如果有5厘報,一年40萬。
食邊洗慳,兩個人食得唔多,當$6000食一個月已經食 ...

數係咁計,但好多人唔敢投資,放定期回報好低就唔夠使。穩陣啲最好自住樓之外有多一層樓,可以放租又可以套現應急。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-1-23 16:42
股票價格升跌唔影響收息,
只要平均做到四厘有32萬,
五厘有40萬,六厘有48萬。

正解,最緊要股票唔減派息,淨係食息都夠生活,股票帳面升跌對生活冇影響,用唔晒都係留俾後人。記得呢度都有jm係靠股息收入過生活。

大宅

未必夠,當仲有40年命,即每年得十萬
平均一個月8千幾 (呢個情況係假設佢唔會拎400萬做任何投資)

珍珠宮

好媽媽勳章

uhtcl2006 發表於 24-1-23 14:13
平有平使,貴有貴使,船到橋頭自然直,山不轉路轉,路不轉人轉,重有馬死落地行,辦法總比困難多
...

全部金句

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sasa615 發表於 24-1-23 18:36
除非你有好想做既事(興趣或目標),否則個人唔贊成無啦啦退休

我退左好幾年,好Happy!

珊瑚宮

ganggang 發表於 24-1-23 19:28
全部金句

呀jm好正

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Ritzmary 發表於 24-1-23 14:17
如果好似肥媽咁要養仔女孫曾孫,真是有一條街收租做到入棺材都要彈返出棺材再做 ...

肥媽仲要養咁多人?

珊瑚宮

stella.cheung 發表於 24-1-23 19:21
未必夠,當仲有40年命,即每年得十萬
平均一個月8千幾 (呢個情況係假設佢唔會拎400萬做任何投資) ...

點可能唔做投資呀

珊瑚宮

granja 發表於 24-1-23 20:06
肥媽仲要養咁多人?

以前就聽過,家下就唔知。

珊瑚宮

vvbyy 發表於 24-1-23 18:55
好多人話冇做嘢後生活費用比原來預計多 會失預算 所以我唔敢退

例如呢?

男爵府

liverpool2023 發表於 24-1-23 16:36
咩叫300法則?

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E5%96%84%E7%94%A8%E9%95%B7%E8%80%85%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B4%A5%E8%B2%BC-%E6%9E%97%E6%9C%AC%E5%88%A9-300%E6%B3%95%E5%89%87%E8%A8%88%E7%AE%97%E9%80%80%E4%BC%91%E9%96%8B%E6%94%AF-000003404.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAGRR5KaoMfBgNDHw72mAzEszfPuHWzHidj2dQ29YJua09LW6I2L44Th7qhi4Lm2bINDcmlRat3Rh-MzmDn3ZjT5SeTT4KoNfx4LGiM7yAzKyCi_rPzFQvHmApyMaKK0d6XXE8tryugo4J8LutjxB6NSFiHMVwbM5Uxw0PYDI-bYo#:~:text=%E6%9E%97%E6%9C%AC%E5%88%A9%E6%9B%BE%E5%9C%A8%E3%80%8A%E8%88%87%E6%88%91,%E6%93%81%E6%9C%89%E7%9A%84%E8%B3%87%E7%94%A2%E8%A6%8F%E6%91%B8%E3%80%82

男爵府

夕張蜜瓜 發表於 24-1-23 22:20
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E5%96%84%E7%94%A8%E9%95%B7%E8%80%85%E7%94%9F%E6%B4%BB%E6%B4%A5%E ...

所以樓主既假設係絕對唔足以鬆動地退休(雨個人只可以每月用26000),仲要樓主以50歲作為退休年齡

男爵府

Fishqqma 發表於 24-1-23 20:04
我退左好幾年,好Happy!

每個人唔同,我就覺得退休好悶

我仔細時我已退休(轉ftm )現在佢哋升晒中學,我就去返自己喜歡既pt,唔係因為缺錢,係因為太悶,我唔喜歡吹水煲劇做家務,剩係做運動做facial,shopping都覺得悶,所以喜歡再工作(做自己喜歡又唔辛苦的自由工)。

如果他日老公退休,仔讀大學,我可以周圍飛,咁我就真係想退休了!

大宅

好羨慕大家可以早退休。但係我覺得50歲兩個人只有一千萬以下應該係唔太好使。因為分分鐘仲有四五十年命。年紀越大越需要用錢買尊嚴。

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 14:11
已經有自住樓,
大家覺得退休可行嗎?
補充:當50歲

現金一定唔夠,除非樣樣都慳又睇政府。
兩個人有一千萬市值股票都應該夠,計市值啊,唔計買入價
補充,我講緊我自己咋,其他人越買越少錢唔計架

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-1-23 14:49
冇買醫保

講開醫保,意外、住院、家居,呢3份要比到尾,都唔小錢,幾百萬現金好易用曬

首頁
23456...54

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊