自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-2-19 01:26
呢個樓主乜都話差架啦!但唔明點解咁差又要去喎!

子爵府

回覆樓主:

好多城市道路已經有高清監控,基本上唔會亂嚟

禁止訪問

珍珠宮

nobodyfool 發表於 24-2-19 01:16
吓,我同老公早幾星期先上左恵州住2日,情况冇你講到咁差?你講既情况冇發生係我哋同架車身上,最要挑剔可 ...

請問幾多個鐘?

珍珠宮

1314625 發表於 24-2-18 18:49
港車北上只限港珠澳大橋去珠海再去內地其他廣東省城市,惠州係深圳另一方向,你無理由去珠海屈返深圳再去 ...

原來地形所限,明白了,thanks

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-2-19 01:26
呢個樓主乜都話差架啦!但唔明點解咁差又要去喎!

除左沿路要揾服務站充電樁,因為港珠澳上去都3個幾鐘,基本上一路都通行無阻,除左虎門少少塞,亦都要讚下高德既精準!惠州亦冇樓主講泊車既情況,我哋泊係酒店同露天,室內停車場都試過,港車北上惠州應該極少,兩個交警係路面指揮交通見我哋表情都好攪笑,不過我老公都話上面揸車係要好專心,全程靠高德,好好彩就冇樓主講到去左龍潭虎穴咁,其實唔係自己地方自駕唔多唔少實有風險,唯有萬事小心,呢個係駕駛者既正確態度!啱啱新年都係泰國自駕左6日,大陸揸車經驗肯定係佢哋之上,不過睇番樓主以前既北上帖,原來都唔係第一次百彈,10月返深圳陪老公辦証亦冇佢講到咁繁複,唔明佢每次都咁離奇曲折?!我估樓主同大陸可能真係緣分未到,勸佢都係少上唯妙,免得自己咁勞氣

珍珠宮

redhot 發表於 24-2-19 08:04
請問幾多個鐘?

港珠澳上去都3個鐘,沿路又停下服務站hea同揾充電

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

kittylam 發表於 24-2-19 02:21
係好奇怪,佢次次北上遭遇都好唔愉快,但佢又好中意上去,究竟北上對佢有咩吸引力呢?去咗唔愉快但非去不 ...

情況好似幾年前我朋友都話大陸嘢唔食得,但係舊年佢個個星期帶埋讀緊小學生個女北上過夜大吃大喝,吃喝完返香港又大大腳踩大陸嘅嘢差,佢一心想去英國。我諗有好多尼d人,其實佢哋咁樣都好辛苦,我明白嘅不過覺得佢哋抵死,唔好意思我講出真話令有人難堪

珍珠宮

nobodyfool 發表於 24-2-19 08:21
除左沿路要揾服務站充電樁,因為港珠澳上去都3個幾鐘,基本上一路都通行無阻,除左虎門少少塞,亦都要讚下 ...

容許我問得詳細啲,你目的地係咪正惠州市?即是有西湖嗰個地方?由香港到惠州三粒鐘?三粒鐘有冇連休息時間?因我我鄉下就係惠州市,我家長者想我地清明車佢地返去拜山,所以我想問清楚詳情,評估自己做唔做得到。

子爵府

redhot 發表於 24-2-19 09:05
容許我問得詳細啲,你目的地係咪正惠州市?即是有西湖嗰個地方?由香港到惠州三粒鐘?三粒鐘有冇連休息時 ...

清明開車肯定唔止三粒鐘

珍珠宮

容許我問得詳細啲,你目的地係咪正惠州市?即是有西湖嗰個地方?由香港到惠州三粒鐘?三粒鐘有冇連休息時 ...

我哋只係去恵陽市,嗰日由港島東去差唔多4個鐘,因為沿路去左2個服務站食下hea下再揾充電,第一個充電試左好耐唔得要下個至用到,每個站都停左一段時間

珍珠宮

nobodyfool 發表於 24-2-19 08:21
除左沿路要揾服務站充電樁,因為港珠澳上去都3個幾鐘,基本上一路都通行無阻,除左虎門少少塞,亦都要讚下 ...

樓主咁有情緒,另一半可能吾太敢坐佢架車

或者佢成日咁吾好彩,都有人會跟住佢?

珍珠宮

nobodyfool 發表於 24-2-19 09:53
我哋只係去恵陽市,嗰日由港島東去差唔多4個鐘,因為沿路去左2個服務站食下hea下再揾充電,第一個充電試左 ...

明白,謝謝

珍珠宮

airhei 發表於 24-2-19 09:20
清明開車肯定唔止三粒鐘

咁又係!又遠又費神,可能我都有心無力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

帶著長者又唔熟路,打車比較方便舒適。如果想自己揸車,下載高德地圖研究吓路線同車程先 ~

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-2-19 10:26
樓主咁有情緒,另一半可能吾太敢坐佢架車

或者佢成日咁吾好彩,都有人會跟住佢?

唔明解佢每次北上遇到咁多麻煩,途中唔多唔少應該放下負,同行者未必想參與下次,除非可能或者北上心癮好大啩,係我試1次就夠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

nobodyfool 發表於 24-2-19 13:26
唔明解佢每次北上遇到咁多麻煩,途中唔多唔少應該放下負,同行者未必想參與下次,除非可能或者北上心癮好 ...

玩最緊要開心,如果旅伴放負,我就第一次都唔跟 ~

子爵府

夕張蜜瓜 發表於 24-2-18 15:54
慘慘
之前同c6都想申請港車北上,同朋友傾開, 佢地話大陸揸車不如call 車/包車方便

其實之前一直叫滴滴,有次坐返惠州,司機明知唔夠電都接單,所以先自揸遊

子爵府

Bbpig2014 發表於 24-2-18 16:01
對頭車我在中山、珠海都遇過, 在中山嗰次最驚, 我搵司機包車的, 司機大哥反而同我講:「吾使驚, 吾會撞, 我 ...

大陸人見對面逆線重可以踩油去,D人駕駛態度好差

子爵府

isamlum 發表於 24-2-18 16:02
我不是揸車的,在行人道上也被美團電單車左右穿插,嚇鬼C

深圳一家三口都試過,幾乎被電車撞到,對方重要用極嫌棄嘅眼光望住,覺得我被撞係我唔啱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊