自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

做絕啲!淘2張從化卡去廣州實名,成本每張大約¥100人仔,每人每90日可以實名2張,長期零月費,唔洗搵客服轉¥8咁麻煩!中國移動網絡。上星期先介紹過一位網友買咗2張成功實名,愉快使用中!

加賣家微信號咨詢下:
LJW86888688

淘寶link:
98 MF1643 1:/!然于去着个出过都看她也,四我分享给你了一个超赞的内容,快来看看吧

翡翠宮

野原美冴 發表於 24-2-29 22:16
我張中國聯通卡係深圳開的,單一個大陸號碼,無漫遊功能,打唔到電話返香港,也唔可以香港打電話返大陸, ...

根據你描述,唔係無漫遊,係無IDD功能啫,但應該可以開通卦!
想問你張聯通卡月費幾錢?

我都養咗2張深圳聯通,收驗證碼好快喎。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kittylam 發表於 24-2-29 21:41
係唔係自動開架?我直接插卡手動開過任何野,自動開我冇理 !
...

應該係職員幫你開左,我18年中移動開卡,我話左係港人,唔會成日上大陸,所以佢自動幫我set好,我都唔知,返香港收到短訊,後來唔知點解收唔到,睇番係幫我開左漫遊,後來返大陸自己再搞就收到短訊。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sukkiu 發表於 24-3-1 10:33
應該係職員幫你開左,我18年中移動開卡,我話左係港人,唔會成日上大陸,所以佢自動幫我set好,我都唔知, ...

我部電話係冇開漫遊,都唔需要set任何野,換過幾部電話都係一插即用,開卡時我係一舊飯,只係開咗同做實名就算,一直插兩張卡用到而家冇任何問題。

珍珠宮

減齡達人勳章

lyh80115 發表於 24-3-1 10:23
根據你描述,唔係無漫遊,係無IDD功能啫,但應該可以開通卦!
想問你張聯通卡月費幾錢?

我手機一直都關了漫遊掣,張大陸聯通卡都係可以在香港收到大陸send的SMS㗎。

我張卡係¥8月費。在香港收SMS驗證碼係慢,但返去深圳收SMS就會正常好快.

珍珠宮

減齡達人勳章

kittylam 發表於 24-3-1 12:31
我部電話係冇開漫遊,都唔需要set任何野,換過幾部電話都係一插即用,開卡時我係一舊飯,只係開咗同做實名 ...

我同你一樣。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kittylam 發表於 24-3-1 12:31
我部電話係冇開漫遊,都唔需要set任何野,換過幾部電話都係一插即用,開卡時我係一舊飯,只係開咗同做實名 ...

你上網查個plan 都無開漫遊。

珍珠宮

sukkiu 發表於 24-3-1 12:45
你上網查個plan 都無開漫遊。

唔知點查,已經冇咗我個plan,我唔明香港人開卡要講明要收到短信先收到?當時我根本就冇諗過收唔到呢個問題,係我理解中短信一定會收到嘅,理所當然嘅事我連問都冇問,只係開卡同做實名,既然我乜都唔知同冇提出要求都收到,證明正常只要開卡已經包埋,唔需要另外做任何野。

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-2-29 22:16
我張中國聯通卡係深圳開的,單一個大陸號碼,無漫遊功能,打唔到電話返香港,也唔可以香港打電話返大陸, ...

啱啱試登入聯通app個驗證碼好快收到,會唔會係一時時慢?

侯爵府

qpalzm 發表於 24-2-29 21:29
一卡兩號梗得啦

我講「國內卡」係指得一個大陸號碼個d, 應該係香港收唔到國內短訊吧?
N 咁多人話你知唔使錢收到短訊, 你都仲要估呢樣唔得果樣唔得!

我同樓上好幾個 JM 一樣, 都有張國內卡, 5 年前响福田開的, 開咭果陣12 蚊一個月, 後來減至 6 蚊, 一直收到短訊同驗證碼, 不另收費! 驗證碼咁多年來, 可能有三幾次係收唔到, 但常用的 App, 例如淘寶, 百度等等, 收碼冇問題。

唔信咪自己上去開返張 ......... 雖然我估你係唔會北上的。

侯爵府

cattz288 發表於 24-2-29 21:50
一個係通話, 一個係數據, 用佢上網, 數據漫遊費梗係貴喇, 如果長期放佢喺電話, 唔小心本地果張無 ...
你可以關咗自動轉換的功能, 而且內地果啲幾蚊的月費咭, 要畀錢買數據, 唔係任用的, 所以唔使担心冇數據跳咗去國內咭。反而要担心响邊鏡當咗你出境, 香港呢張咭收你漫遊數據費。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Prosperous 發表於 24-3-1 15:59
你可以關咗自動轉換的功能, 而且內地果啲幾蚊的月費咭, 要畀錢買數據, 唔係任用的, 所以唔使担心冇數據跳咗 ...

我就無試過,不過見人分享,扣左幾蚊
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 24-2-29 21:34
要開通話漫遊, 唔係講數據漫遊
你呢個講法, 以前可能啱, 但我估計衣家的國內咭, 响香港係自動同你開通咗短訊漫遊, 但不包語音漫遊。

你可以留意下上面 JM 個截圖, 中聯通响香港用果陣, 係用 "3" 的網絡, 所以佢地可能當係本地短訊咁發, 不需要再手動開語音漫遊, 至於佢技術上點做到, 我就唔識喇。

男爵府

qpalzm 發表於 24-2-29 21:29
一卡兩號梗得啦

我講「國內卡」係指得一個大陸號碼個d, 應該係香港收唔到國內短訊吧?

可以收到國內短訊,不過每一個短訊, 電訊商會收錢(大約人仔兩毫幾一個)

伯爵府

Prosperous 發表於 24-3-1 15:54
N 咁多人話你知唔使錢收到短訊, 你都仲要估呢樣唔得果樣唔得!

我同樓上好幾個 JM 一樣, 都有張國內卡, 5 ...

你估的準確性同我估的準確性差不多

伯爵府

vkyu 發表於 24-3-1 16:25
可以收到國內短訊,不過每一個短訊, 電訊商會收錢(大約人仔兩毫幾一個)
...

我開頭咁諗, 不過樓上話純收唔駛錢

我上小紅書睇就話要係電訊商度開通漫遊先可係國外免費收到國內的短訊

水晶宮

lyh80115 發表於 24-3-1 10:20
做絕啲!淘2張從化卡去廣州實名,成本每張大約¥100人仔,每人每90日可以實名2張,長期零月費,唔洗搵客服 ...
我係你推介之下, 元旦同屋企人去廣州玩, 齊齊開咗從化卡, 開個時同職員講明要係香港收到手機短訊, 我依家係香港收過好多次短訊驗證碼都冇問題, 手機亦冇打開數據漫遊, 漫遊我通常返大陸先會開通,所以唔怕大陸電話卡會收漫遊費用.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我有兩張大陸中移卡,8蚊月費果隻,幾次系過境邊緣收左我漫遊費,其中一張上大陸cut 左漫遊,另一張唔記得了,最近又被收了,系hk微信搵客服cut唔到,又話要自己send短信去cut, 要下一次上去搞了(今次一上火車見到話入左境外漫遊馬上去停左卡了,都又一被扣左$)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Prosperous 發表於 24-3-1 16:05
你呢個講法, 以前可能啱, 但我估計衣家的國內咭, 响香港係自動同你開通咗短訊漫遊, 但不包語音漫遊。

你可 ...

唔係喇,開咭時無開通話漫遊,香港一定無訊號
放下自在

大宅

鋼琴 發表於 24-2-29 20:38
2年合約後$20個月

只要唔聽任何聯通打俾你嘅續約電話,就可以keep住$11

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊