自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-8 12:27
年老父母退左休少坐車,可能會借俾仔女返工搭車用

$2乘坐原意係等老人家多出外面走走,但有些人卻歪曲原意話自己唔用比後生用一樣,樂悠卡記名+有相,應該好d

而另一種濫用,就係搭1-2個站都上貴車果種又係討厭

子爵府

auhiyo 發表於 24-3-7 18:51
唔係law,我fd話佢識一個切左子宮已經可以申請到啦!

唔抵得果d人祝佢地早日有病,成世2蚊搭車,人地身體或者情緒有問題,外人點會問人地嘅苦處,咁都唔抵得

子爵府

hellomiki 發表於 24-3-7 18:14
我見過著制服嘅職員有查2蚊的

我搭親地鐵,明明有幾個職員見住我優惠,有我名同相,唔係濫用,未試過俾人捉喎

子爵府

auhiyo 發表於 24-3-7 18:16
登記傷殘好似好容易,我同事正正常常都用2蚊搭車。

有d人有病睇唔出,紅斑狼瘡有d
睇唔出,情緒病唔發病果時又睇唔出

子爵府

回覆樓主:

個2元搭車本來話俾老人家出下街,畫下畫下殘疾又得、白卡又得、60歲-65歲又得,嗰範圍愈畫愈闊,係咪遲啲綜援戶一家大細又得?(我唔係歧視殘疾和白卡,只係帶出個政策設計時唔夠嚴謹)

短短幾年開支50億變100億,財爺話今年檢討,希望真係重新設計過

子爵府

wan_sosin 發表於 24-3-7 18:56
切個子宮係因為癌症?癌症病人係可以申請到傷殘症嘅。
連傷殘症兩蚊坐車都唔抵得?唔係每個月比兩萬佢喎? ...

可能有人為左2蚊坐車專登去切子宮呢,講到咁唔抵得

happyelimme    發表於 24-3-9 01:12

子爵府

TingTing 發表於 24-3-7 15:58
兩蚊搭車,绝對應該限次數,有上限銀碼

X 2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

cherrchan 發表於 24-3-7 20:38
我覺得巴士唔會查囉

巴士一定唔會查啦,查左自己無得益仲賺少左。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Adiezz 發表於 24-3-8 12:40
個2元搭車本來話俾老人家出下街,畫下畫下殘疾又得、白卡又得、60歲-65歲又得,嗰範圍愈畫愈闊,係咪遲啲綜 ...

相信好快200億。

子爵府

你唔識就咪亂講,$2傷殘人士八達通系好難拎,唔係你想申請就得。要由社署批准可以拎傷殘人士津貼嗰啲人先有,社署批後有封信去港鐵整張有相個人傷殘八達通。

合資格殘疾人士:殘疾程度達100%的綜合社會保障援助(綜援)計劃受助人,以及傷殘津貼受惠人。

傷殘經由衛生署署長或醫院管理局行政總裁(即系要經政府醫院醫生)或(在極為特殊情況下由私家醫院的註冊醫生) 證明為嚴重殘疾,其嚴重殘疾情況將持續不少於六個月。批出期系有限,好似每2年或3年就要去政府醫院醫生評估寫證明去社署才可以續期。

https://www.edigest.hk/1222155/?utm_campaign=ED_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_ED

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

TingTing 發表於 24-3-7 15:58
兩蚊搭車,绝對應該限次數,有上限銀碼

我都係咁講,但今日個同事話我本末倒置。佢話兩蚊就係鼓勵60以上佢地出去。你理呢佢哋係返工定係出街。你唔好理佢揀貴嘅車定平嘅車搭,政府補貼幾多唔關佢地事,喺政府嘅問題,總之佢夠60歲就用得冇抵觸。政府係明日大嶼都係倒錢落海。
我話咁樣的巴士公司賺硬。
……

別墅

Goldfat 發表於 24-3-7 20:06
我間唔中都見有啲後生未到60歲既人2蚊,但又唔肯定係咪白卡/殘疾。政府好似今年8月會將未轉樂悠卡既舊式長 ...

到時睇下公布數字就知有冇成效

子爵府

Onlok 發表於 24-3-8 16:13
我都係咁講,但今日個同事話我本末倒置。佢話兩蚊就係鼓勵60以上佢地出去。你理呢佢哋係返工定係出街。你 ...

好多人諗嘢好奇怪,覺得啲福利係應份

識人話$2搭車係撥出去既水,出咗就唔能夠收返,我答佢有乜政策唔可以改?當無錢就可以修改甚至取消

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

BK都有人講過ADHD都去攞傷殘
真心覺得SEN不傷又不殘
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

別墅

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-8 12:25
我用左兩年幾都無人查過我喎

我用咗將近6年,地鐵查過兩次,小巴查過一次,小巴嗰個係運輸署職員。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-3-8 12:41
可能有人為左2蚊坐車專登去切子宮呢,講到咁唔抵得

可能我都係專登染上重病去搭2蚊車

子爵府

wan_sosin 發表於 24-3-8 17:43
可能我都係專登染上重病去搭2蚊車

果d人講到用傷殘嘅人好地地點會有病有傷殘,講到好似人地整到自己有問題咁,有咩病俾果d唔抵得嘅人病哂佢

子爵府

_candy_ 發表於 24-3-7 19:06
傷殘證唔同傷殘津貼,前者係無$2搭車。

咪系,社署傷殘津貼非常難批,如果正正常常又用$2可能系濫用長者八達通

大宅

chukayi0214 發表於 24-3-8 16:16
到時睇下公布數字就知有冇成效

應該好啲既。其實係德政,但比啲無恥既人濫用,政府之前太有錢,完全唔理。咁耐先捉一個上庭罰錢。

如果我係政府,罰則係坐監,罰款及終身取消政府福利即生果金/綜援/公屋/居屋等一概無資格攞。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊