自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Fishqqma 發表於 24-3-10 11:49
係, 唔會全部band3學校都係話人嚟嘅, 即使讀書成績未如理想,都唔等於冇出路。 其實父母應該灌輸一個正 ...

我,只係成績唔好,唔係學校嘅搞事份子,不過真係日日返學都控制秩序已經用哂d教書時間,校長同訓導要經常突擊巡堂先會控制到搞事果班“生番”,有d同學聽聞畢業無耐已經因為毒品而拉左坐監
利申:我到而家都唔掂犯法野,都無同佢地有任何來往

子爵府

vvkennis 發表於 24-3-10 00:19
回覆 iamiam 的帖子

認同,讀大學真係唔係唯一一條出路,仲有好多選擇。

講真,入得band 3成績唔方好得咩出樣,係好就唔會係band 3,一早已經band 1, 樓主其實都應該唔好抱咩期望入大學,我媽當年都知道我唔係讀到書嘅人,只係未夠年齡做野,返學等時間過坐到夠咩年齡做野,我地校長同果屆嘅老師咁講,想西埋我地班,不過因為教育局要求開足4班中四先焗住要埋我地班,要佢親自出手先控制到班搞事嘅,唔好影響隔離班上堂

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-10 11:57
我,只係成績唔好,唔係學校嘅搞事份子,不過真係日日返學都控制秩序已經用哂d教書時間,校長同訓導要經常 ...

大宅

樓主既小朋友只不過是小六學生而已,不能升了什麼banding,就話佢有定無心讀書,好可能佢忽然改變會努力,最緊要小朋友心態和讀書態度,band 1 2 3都好,都會有人入大學有人要repeat

水晶宮

回覆樓主:

band 2 尾段段成點?如果太尾,小朋友隨時要留班,小朋友又接受到嗎?

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 noodle_noodle 的帖子

我自己覺得學歷只係初出茅廬時最重要,當人生有一定資歷,學歷已經變得無咁重要。唔通做20年嘢,間公司仲會在乎我讀邊間中學咩?係的話嗰間公司真係傻傻地,同埋只係搵借口去壓你價,而唔係真正在乎你的資歷。如果間公司夠膽講,我諗我真係會話:咁更加証明我有能力,即使係band3畢業,我都有能力升讀英國大學,咁係比一流中學畢業再升讀,來得更有實力。

伯爵府

liverpool2023 發表於 24-3-9 16:59
其實B2校名都無乜人識吧?同B3有分別嗎?

我反而怕B3校風太差

其實不如好似英國評級咁,2/3學校都係「good」,剩下的1/3中一半outstanding 一半need improvement, 咪皆大歡喜。

複式洋房

加菲貓3 發表於 24-3-9 19:02
如果以升大學計,絕對去b3,頭三名讀硬大學,學校出埋資源幫你補習。。如果b2排尾。肯定無大學讀 ...

之前有姊妹話入咗b3 名列前茅,但最後八大都唔收。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

三二如六 發表於 24-3-10 12:16
樓主既小朋友只不過是小六學生而已,不能升了什麼banding,就話佢有定無心讀書,好可能佢忽然改變會努力, ...

但我見樓主之前post~~~佢小朋友而家先係讀緊幼稚園咋~~~但唔知點解咁快就講升中學~~~

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 三二如六 的帖子

絕對認同,家長心態取決一切。
每個小朋友都有佢的特質,應該按佢的能力而選擇。讀書好與壞,同將來成功與否無直接關係。好多有錢人都無讀大學,同樣地好多大學生都飛王騰達,咁banding 讀大學係咪真係咁重要?
反而而家越來越多個案係因為讀書,而令小朋友有心理同精神問題,呢樣先係家長值得深思的。

大宅

小傻b 發表於 24-3-10 12:46
但我見樓主之前post~~~佢小朋友而家先係讀緊幼稚園咋~~~但唔知點解咁快就講升中學~~~
...

下,咁就佢自己攞野嚟煩

大宅

回覆樓主:

親身經歷,我叔仔,本來B2尾中學,年年考尾三,逢二進一,最後轉去B3尾中學,第一年已經考第二,之後年年考第一,最後DSE,只考三個2,兩個1,佢話B3間中學真係淺好多

子爵府

回覆樓主:

有得揀,唔會揀band3, 原因係教得好淺,除左英文,其他全部中文,當然有d band2可能都係得一班英文班(但我諗都叫仲有英文班揀喎),所以如果小學升中派位已經預左係會碌入band3,不如搵間直資band2(如果收既話)。

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-10 11:54
校名直接影響你前途,我以前果間就係九流學校,即使我畢業十幾年後都仲會搵工時因為中學唔出名而被壓價, ...

下?你讀完大學都仲要做洗碗兼職?

伯爵府

Phewong 發表於 24-3-10 12:43
之前有姊妹話入咗b3 名列前茅,但最後八大都唔收。

入大學係Jupas, jupas只睇DSE 分數,所以唔存在band 1定band 3, 夠分就入到, 只可以講band 3校高分既人小d,但亦有成功例子,我有朋友仔仔band 3校, DSE高分順利入到UST 讀double degree

伯爵府

如果係band 2 考尾幾定band 3考頭果批,可以比喻為

6年抗爭定6年享受

我有1仔1女,大仔讀band 2中學,從來唔洗担心升班及選科問題,佢連中四派科都唔返去睇因為知道實入硬, 入到興趣科目可以話係完勝, 最後DSE成功入到3大, 細女讀band 1中學,年年考130/180, 中四選科只能做補委派,結果係痛苦地捱多3年, DSE放榜後連八大都入唔到,只能讀SSSDP既degree, 樓主真係可以參考下我既經歷

子爵府

係我角度, 入到band one當然入band one, 入到band two當然入band two,只入到band three都冇計。
入到band three其實已唔再係講成績問題,而係要學點唔學壞囉。band three選間校風好啲囉,唔係可以點?

子爵府

MerryMe 發表於 24-3-10 15:02
下?你讀完大學都仲要做洗碗兼職?

我要就時間嘛(我唔講點解要就得咁辛苦喇,總之就委屈喇),同埋我都識其他做文職嘅男又有女又有,果d人好勁好捱得,洗碗先搵到錢,為左儲到首期買樓供樓都做洗碗

子爵府

小傻b 發表於 24-3-10 12:46
...

要諗架喇,如果真有心栽培,你想下一代好似我咁嗎?

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

noodle_noodle 發表於 24-3-10 15:40
要諗架喇,如果真有心栽培,你想下一代好似我咁嗎?

但都唔駛咁快卦~~~都未小學同埋未知讀成點~~~到小學先再諗啦~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊