自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

慘!

大宅

想知呢啲情況如果業主冇$拎出嚟比維修會點㗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

sugarbean 發表於 24-3-13 07:53

如果有「修葺令」但無依時維修,會出告票、全幢樓/屋苑會被釘契。如果係個別墊支,屋苑會出律師信追討、釘你間屋契。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Adiezz 發表於 24-3-13 00:18
工程比市建局估價高咗57%
前ICAC查錫我話合約合法,違約要賠錢,睇報導話賠3成,4000幾萬
...

陸偉雄大狀:

大律師陸偉雄表示,不論有關「授予合約確認書」是臨時合約抑或正式合約,同樣具有法律約束力,若條款上有列明賠償範圍,毀約一方便要依合約上的條款作出賠償,但一切必須視乎合約內的條款而定,不能一概而論。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hfl2000 發表於 24-3-13 08:03
如果有「修葺令」但無依時維修,會出告票、全幢樓/屋苑會被釘契。如果係個別墊支,屋苑會出律師信追討、釘 ...

柴灣呢單未夠四十年,沒有修葺令。

琥珀宮

jeannietsui 發表於 24-3-12 23:53
我屋企人有幾個業主緊守準備投票中

支持

子爵府

所以成日都話, 發展商的管理公司雖然又廢又貴, 但貴極有個譜, 總好過成個屋苑財政比業主立案法團的一小撮人控制

別墅

回覆 chow_mama 的帖子

Channel C 係毒果蛆蟲

別墅

領養喵回家 發表於 24-3-12 23:35
依家有小物業好似原罪咁,變咗被共產對象咁,其實好多人供咗成世人先退休有個竇。俾人蝦又無人幫手,其實好 ...

你估金C絲唔驚黑暴?死咗都唔知乜嘢事

大宅

回覆樓主:

咁樣玩班老業主,真係等天收

呢D維修醜聞,每次見到都好嬲,好似要拎$出黍供奉班賤人,當人傻仔

複式洋房

領養喵回家 發表於 24-3-12 23:35
依家有小物業好似原罪咁,變咗被共產對象咁,其實好多人供咗成世人先退休有個竇。俾人蝦又無人幫手,其實好 ...

主要係啲小業主懶唔關心自己家園,放棄自己權益

伯爵府

畀面勳章

Amyamyamychan 發表於 24-3-13 08:30
回覆 chow_mama 的帖子

Channel C 係毒果蛆蟲

見佢衝出嚟護主就知道了

子爵府

sugarbean 發表於 24-3-13 07:53

釘契

珊瑚宮

2024年龍年勳章

LedTV 發表於 24-3-13 00:11
我之前住個到
知道大數要投標

最興係咁樣,唔過額就可以順利開工

公爵府

醒目開學勳章

stagea 發表於 24-3-13 08:13
柴灣呢單未夠四十年,沒有修葺令。

係囉!40 年先可以申請資助,而家都38 年,咁點解唔等多2 年先大維修呢?

男爵府

回覆樓主:

依單好似每戶夾十萬,本來十萬做大維修唔算好多(置富好似近廿萬),不過業委似暪過業主簽約,又高過市建局建議咁多,真係做馬做到盲都睇到

可唔可以告業委未得業主同意擅自決定簽約,賴哂落業委度,賠償業委食?

大宅

TATEYAMA 發表於 24-3-13 07:21
又一單業主被人㩒住搶!政府應該要立例以後呢啲工程先由政府估價!

贊成。因為普通小市民根本唔識亦唔知幾多錢維修係合理。亦希望有法律意見提供。

既然係政府要求幾多年樓宇要大維修,就要提供協助。

琥珀宮

fundfund 發表於 24-3-13 09:26
係囉!40 年先可以申請資助,而家都38 年,咁點解唔等多2 年先大維修呢?
...

法團自把自圍去做! 至搞笑係完全無提供過任何合約俾業主, 仲有個間供應商仲好意思去大厦貼通告, 違約要賠償!!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

gm147 發表於 24-3-13 09:44
依單好似每戶夾十萬,本來十萬做大維修唔算好多(置富好似近廿萬),不過業委似暪過業主簽約,又高過市建局 ...

纘承由業委負全責

男爵府

chow_mama 發表於 24-3-13 09:05
見佢衝出嚟護主就知道了
護邊個主 ? 幾百個小業主 ?

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊