自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Mikor 發表於 24-3-14 19:50
我覺得咩學校都睇小朋友性格,外國好處係選擇多,而且唔係得考top 5先有出路,家長可以因應小朋友性格能力 ...

我仔小學讀傳統到不得了的小學,佢每日放學回家430至5點就做晒功課跟住睇電視,佢學校鼓勵學生不停睇書,4年級睇晒Harry potter,金庸小說全套都睇左2轉。另一個同學比較平庸,中學選擇一間b2中學,聚會時講開話讀得好開心同輕鬆,形容自己為一隻快樂的豬仔,成績中上
有時讀得辛苦,係選錯學校;至於無書緣就分類於社會上的loser,我認同會比人起步辛苦啲慢啲,但認為際遇及努力更重要

珍珠宮

回覆樓主:

https://tw.news.yahoo.com/%E7%B4%90%E8%A5%BF%E8%98%AD%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E6%96%87%E7%9B%B2%E5%8D%B1%E6%A9%9F-%E6%96%B0%E7%B8%BD%E7%90%86%E5%B0%87%E7%A6%81%E6%AD%A2-%E4%B8%8A%E5%AD%B8%E7%94%A8%E6%89%8B%E6%A9%9F-090930699.html
自由國家嘅教育

侯爵府

talktime 發表於 24-3-14 22:40
https://tw.news.yahoo.com/%E7%B4%90%E8%A5%BF%E8%98%AD%E9%9D%92%E5%B0%91%E5%B9%B4%E6%96%87%E7%9B%B2%E ...

https://www.facebook.com/share/v/VC4xvoxnHhUYTRZ4/?mibextid=KD2nqW

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

qpalzm 發表於 24-3-14 21:50
我以前讀boarding, 未見過人去補習

一來boarding 比較難出去補。而且boarding 正常學校支援比較好。
二來你的以前係幾耐以前?

珊瑚宮

Mikor 發表於 24-3-14 19:50
我覺得咩學校都睇小朋友性格,外國好處係選擇多,而且唔係得考top 5先有出路,家長可以因應小朋友性格能力 ...

外國好多時升中或公開考試之前就嚟了,到時仲可唔可以catch up到就睇人了。 你朋友個女應該喺讀state school,(睇書係好但不能衹著重睇書)。 你睇下英國state school入U率你就明, 前面有jm提過。

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-3-15 05:31
一來boarding 比較難出去補。而且boarding 正常學校支援比較好。
二來你的以前係幾耐以前?
...

當然係我個年代, 個時香港人去讀書好多係去boarding, 而且有少量唔留宿的學生都唔覺有補習

我自己感覺補習文化係近年印度人同亞洲人帶過去多

個時boarding資源多係球場多、草地多同乜都有得玩, 可能師資好d, 但d資源唔係用黎叫你放學後去補習

侯爵府

gigicatb 發表於 24-3-14 14:12
我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

谷愛凌係美國讀書,年年暑假一樣返北京海澱補習;以教育出名的英國,有要求的家長一樣谷,完。

珍珠宮

回覆樓主:

香港教育50年不變,唔知出了乜嘢名人出嚟?

中小學不斷默書測驗,你勁得過部電腦,ai ?

人哋美國影后,中學就冇讀去發展事業

珊瑚宮

qpalzm 發表於 24-3-15 08:36
當然係我個年代, 個時香港人去讀書好多係去boarding, 而且有少量唔留宿的學生都唔覺有補習

我自 ...

就係講而家, 以前係少。

珊瑚宮

我自 ...

家下可能不同了,
朋友女UK boarding,
形形式式唔同嘅課後補課,
每日最早6點放。

男爵府

回覆 cocomelon_2019 的帖子

如果盡左力都考咁差,咁一係自己問題,一係學校唔啱自己,咁就係時候諗下轉校,去搵番一間啱自己的學校。
讀得到,讀得開心,先會有前景,否則日日都係地獄。

子爵府

奇奇媽媽 發表於 24-3-14 22:33
我仔小學讀傳統到不得了的小學,佢每日放學回家430至5點就做晒功課跟住睇電視,佢學校鼓勵學生不停睇書,4 ...

所以叻既小朋友應該送到傳統一線頭或神校,佢哋跟到學習進度,對佢哋黎講都係happy learning,呢啲學生出嚟都係學術強、品德優良、雙語流利、亦已兼備國際學校所強調既”softskills”

如果資質普通就揀傳統二線或國際學校,培養好自信、搞好softskills,好過死谷學術

子爵府

我自 ...

本來西方只有有錢嗰班會谷學術
但依家西方啲一線學校比亞洲學生搶咗好多學位,令到本地中產都要提早補習去競爭

複式洋房

奇奇媽媽 發表於 24-3-14 22:01
老公同自己個邊都有屋企人分別係英美;另一半都係外國人;佢地最多只會生一個,同香港一樣用精英制育兒,讀 ...

太多人睇海外教育廣告, 被廣告洗腦,
去到外國讀state school. 真係以為放養, 日日返學玩, 用念力就可以上到大學, 有就有, 不過10個人得1個得lor.....

伯爵府

Adiezz 發表於 24-3-15 10:54
本來西方只有有錢嗰班會谷學術
但依家西方啲一線學校比亞洲學生搶咗好多學位,令到本地中產都要提早補習去 ...

我個年代, boarding學費都算係最貴個堆, 都唔覺谷

可能再傳統d Eton 個d會谷d呱

但過往十年係有聽到話GCSE同A-Level比亞洲學生操練式壟斷, 要改制云云

珍珠宮

gigicatb 發表於 24-3-14 14:12
我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

應該係兩套唔同嘅教育理念
外國教育方式比較著重挖掘興趣,從理解角度去學習;譬如國際學校小朋友學歷史,會花時間去role play打扮然後了解當時社會環境,而理解為什麼會咁嘅歷史事件。譬如學習西班牙語時,老師會準備一齊煮西班牙食品嚟教生詞,小朋友覺得好玩就唔抗拒學習。
亞洲因為教育資源問題,要高效教育大部份群眾,背誦會對教育資源要求比較低。
至於係咪需要補課,其實好睇家長,英美加澳好多讀private school嘅小朋友都有各種after school activities,可能補數理化、中文、creative writing…亦可能去練游泳、滑冰、空手道…睇家長選擇吧!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊