自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

goco28 發表於 24-3-21 15:53
唔使羨慕,做酒樓餐廳一定包埋伙食

有啲茶記都包

珍珠宮

mizuho 發表於 24-3-21 16:12
yes Google文化,全球都有
而且有按摩师驻场,要book
美国可以直接drop off干洗,公司包

有洗衣服務唔係好事,即係做到連拎件衫去洗的時間都無。我以前做過一間就係咁。印象深刻。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Astra00 發表於 24-3-21 17:44
說起午餐時間短,試過有段時間,舊公司衰到一日開2個會,短會叫午餐會議,叫同事自帶午餐一邊食一邊開會。 ...

好常見,或者上晝開會 overrun,無咗 lunch time,又唔比出去食飯,焗住無 lunch 食

珍珠宮

Astra00 發表於 24-3-21 17:44
說起午餐時間短,試過有段時間,舊公司衰到一日開2個會,短會叫午餐會議,叫同事自帶午餐一邊食一邊開會。 ...

睇吓邊間衰啲。後生時見過一間號稱有規模又前瞻的公司,admin大嬸話老闆愛錫員工,包飯,強烈建議員工係公司食。唔食要一星期前提供理由。然後,重點嚟啦,admin大嬸話員工好重視公司,15分鐘食完就會工作。我心諗,嘩,多謝哂!你食埋我嗰份!痴線!

水晶宮

白毛毛 發表於 24-3-21 18:59
睇吓邊間衰啲。後生時見過一間號稱有規模又前瞻的公司,admin大嬸話老闆愛錫員工,包飯,強烈建議員工係公 ...

我知嗰間有飯食公司,都係食15分鐘

洋房

我之前係一間工程公司有包食,但要大家一齊食,話要聯誼下感情溝通,其實仲辛苦,連lunch time 都要咁假

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-21 19:01
我知嗰間有飯食公司,都係食15分鐘

係咪喺九龍東工業區?

瑪瑙宮

shirley784 發表於 24-3-21 14:09
朋友做中資銀行 , lunch 有豐富免費午餐 , 另一個朋友做 G 字頭某大型 IT 公司 , lunch 係公司食 , 有 buff ...

外佣够包食包住喇又唔见你羡慕

水晶宮

白毛毛 發表於 24-3-21 19:02
係咪喺九龍東工業區?

中上環寫字樓

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-3-21 19:09
中上環寫字樓

刻薄嘅老細冇分地區
呢啲咁刻薄嘅工,除非黃豆都冇粒食,唔係正常都唔會有人做。

大宅

LedTV 發表於 24-3-21 14:48
我有幾個客都係國內人
佢哋啲Office全部裝晒廚房
仲要有廚師級嘅架生

真係一啲都唔羨慕,覺得係苦差。

翡翠宮

回覆樓主:

各有前因莫羨人

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

shirley784 發表於 24-3-21 14:09
朋友做中資銀行 , lunch 有豐富免費午餐 , 另一個朋友做 G 字頭某大型 IT 公司 , lunch 係公司食 , 有 buff ...

笑話一則 from 小紅書

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我好多年前做過暑期工包lunch, 我覺得好正,慳返午餐錢,公司又有免費即沖野飲,嗰陣好開心,不過如果做長工唔知會唔會覺得悶
公司喺大埔工業區,出去要搭車,好難出到去食飯

大宅

回覆樓主:

幾個內地fd都佢哋話包三餐,包住,不過唔係個個住,因為係宿舍,有d自己外面住。仲有午休約2小時(午餐後)。還有公司手提。

大宅

公司有canteen 可以慳返吾少午餐錢 真係儲得多左錢架。

珊瑚宮

mingaga 發表於 24-3-21 15:07
有包免費午餐,有中西餐有三文治有湯有水果,每日也不同, 係呀喜歡出街或自己pack lunch
...

我寧願出街食, 都唔想連食飯都見住公司人, 包括上司及高層。

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-3-21 14:56
如果包飯係冇得揀,由公司發板坐埋一齊食或拎返位食,呢個唔happy,即係捆綁式lunch都要喺公司。
如果公司 ...

我以前做大型中資集團,canteen 在隔離座,除左日日唔同菜式,仲有飯/水餃/饅頭/粉麵任揀,因為派落黎嘅高層從唔同省份黎,飯唔係主食,所以要顧及佢地飲食習慣
廚師整啲野好好食又成日轉菜單,諗番起真係覺得好正
我做到退休都係呢間,不過後期我地部門因為搵到錢,獨立分拆出黎,就搬離集團大廈,冇得食了

珍珠宮

waic 發表於 24-3-21 21:01
我以前做大型中資集團,canteen 在隔離座,除左日日唔同菜式,仲有飯/水餃/饅頭/粉麵任揀,因為派落黎嘅高 ...

正喎。
中環中資龍頭銀行總行的canteen類似,聽朋友講過時過節仲會加特色嘢食。
我做嘢間公司都有canteen,不過主力做西餐,早餐同下午茶先有燒賣魚蛋餐蛋麵。係公司食西餐就算個樣的確係canteen都唔係果回事,我情願出去食個正式有人serve的3 course.

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-3-21 21:13
正喎。
中環中資龍頭銀行總行的canteen類似,聽朋友講過時過節仲會加特色嘢食。
我做嘢間公司都有canteen ...

中資係甘,好著重內派人員飲食
我做個間,頂樓個層係招呼國內政客,某年集團50年周年紀念,請晒員工上去食,食材味道一流 ,正過6星級酒店

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊