自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 24-3-22 10:43
所以勞工處要正視問題啦!

又叫人生仔、又唔做好啲配套.....同垃圾徵費一樣

咪係

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-22 10:45
返一日工都要賠人工、賠機票?如果仲係呢啲條例咪離譜囉!完全唔保障僱主、縱容工人玩嘢
...

係,炒左佢,又要洗一筆錢請過個,唔明點解咁多年都唔保障下僱主!

我之前請個黎旅行既,唔夠一個月就話屋企人死左,要返去,點知一去冇回頭,我要俾多筆錢請個新既,好不幸地請左個乜都唔識做既極品返嚟,我好想炒,但真係唔願洗多筆錢換人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔太明,工人唔係要俾一個月通知僱主咩?

侯爵府

lovebobo 發表於 24-3-22 20:14
係,炒左佢,又要洗一筆錢請過個,唔明點解咁多年都唔保障下僱主!

我之前請個黎旅行既,唔夠一個月就話 ...

香港做僱主請工人真係貼錢買難受、雖然我而家擺脫咗工人、如果僱主團體有遊行、我會參加

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 24-3-22 19:13
呢類咁離譜真係要投訴喇,炒僱主無問題,講句都無真係完全唔尊重

我睇KOL應該冇投訴,只係呻再請一個印姐,唔再請菲姐,佢哋駕馭唔到。

男爵府

歌莉亞 發表於 24-3-21 16:16
所以都唔知簽約嚟做乜
簽咗佢哋隨時都可以唔做, 但要僱主比機票佢返去!
講咗幾十年, 點解政府唔做嘢保障下 ...

係其實個簽合約做咩㗎?全部都淨係保障工人。政府係咪檢討保護本地居民?

伯爵府

rich8 發表於 24-3-22 22:32
係其實個簽合約做咩㗎?全部都淨係保障工人。政府係咪檢討保護本地居民?

...

份合約係寫僱主既責任,同外傭既職責。

唔同意其實可以唔簽

男爵府

啱呀,無身家就唔好生。
識人都係咁。

男爵府

mlcbb 發表於 24-3-22 23:15
份合約係寫僱主既責任,同外傭既職責。

唔同意其實可以唔簽

廢話

男爵府

我連續請兩個都借咗一堆財務,一個來咗一年,自己辭職,啱啱嗰個5個月就收辭職信。走咗後陸陸續續收到財務信,借成4,5間

男爵府

2024年龍年勳章

lovebobo 發表於 24-3-22 20:17
我唔太明,工人唔係要俾一個月通知僱主咩?

雙方都要一個月通知期,咁單方面入終止合約通知書比入境事務處,點解會受?都唔係雙方有共識。入咗紙到回覆,都己經7-14日,咁佢咪少咗通知期囉。

侯爵府

2024年龍年勳章

貝_貝 發表於 24-3-25 07:26
雙方都要一個月通知期,咁單方面入終止合約通知書比入境事務處,點解會受?都唔係雙方有共識。入咗紙到回 ...

啲外傭真係好識玩
我唔明提出辭職點解唔係由僱員向僱主請辭
係僱主被入境處通知
根本張終止合約通知應該改做僱傭雙方傾完先一齊簽俾入境處

侯爵府

2024年龍年勳章

同埋我覺得要強制本地傭工再搵工時做reference check,等新僱主可以搵聯絡到舊僱主

伯爵府

yauchuchu 發表於 24-3-25 07:31
啲外傭真係好識玩
我唔明提出辭職點解唔係由僱員向僱主請辭
係僱主被入境處通知

因為佢哋而家越嚟越叻,越出神入化, 佢哋捷足先登
如果佢唔趕快入紙而僱主拖住佢唔肯入紙, 咁佢就轉唔到工, 亦出唔到境,
而家資訊科技咁發達, 佢哋自己亦都有好多群教佢點做
而家所有都已經唔純品
只係諗點樣攞盡著數
歸根究底都係呢個政府嘅政策有問題

男爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 24-3-22 18:01
我明你講乜,其實哩張Form係離職後7日內補俾入境處,雙方都可以單方面填俾入境處,以前一般係僱主做,但近 ...

講得好啱,唔係唔比離職,係佢哋無合約精神,無一個月通知,鬼鬼鼠鼠走咗去!
依家成萬蚊agent 費,突然消失,好大問題囉!

子爵府

mnhk 發表於 24-3-22 10:48
宜家工人郁下就話唔做,再唔係就借財仔走佬,真係難為晒僱主,所以我都唔敢再請
...

X2 我疫情期間請過兩個 都未夠一年貨仔
仲要幫佢比埋隔離費用

侯爵府

2024年龍年勳章

歌莉亞 發表於 24-3-25 07:36
因為佢哋而家越嚟越叻,越出神入化, 佢哋捷足先登
如果佢唔趕快入紙而僱主拖住佢唔肯入紙, 咁佢就轉唔到工, ...

係,政策真係好有問題,傾斜保障工人,對僱主無保障
我地香港人打工,辭職都要formal通知老細啦,唔通send封信去勞工處單方面話辭職,再等勞工處通知我老細?! 根本外傭個政策唔合理!

翡翠宮

貝_貝 發表於 24-3-25 07:26
雙方都要一個月通知期,咁單方面入終止合約通知書比入境事務處,點解會受?都唔係雙方有共識。入咗紙到回 ...

係囉,我就係唔明單方面入紙去入境處,直到僱主被通知,咁都唔夠一個月架

伯爵府

貝_貝 發表於 24-3-21 15:58
聽人講先知,原來依家工人姐姐,可以單方面填
張407E form 比入境處,佢哋就可以辭職?
個僱主收到入境處通 ...

入左个香港顧主group. 日日D cases精彩到爆,香港人真慘完全冇还擊之力,仲要收費咁高

子爵府

貝_貝 發表於 24-3-21 15:58
聽人講先知,原來依家工人姐姐,可以單方面填
張407E form 比入境處,佢哋就可以辭職?
個僱主收到入境處通 ...

407E form係外傭或僱主都可以入form, 但張form要兩方簽名架喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊