自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

coffee-like 發表於 24-4-8 10:07
請問小朋友學左5級樂理差不多22個月差不多2年,做pastpaper仲係唔合格,雖然小朋友唔算勤力,但我有諗過會 ...

網上有啲課程係網上學,不如家長一齊同小朋友學,有唔明可教佢

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 11:27
有俾功課,錯左上堂教返改正,每堂上半個鐘痴住鋼琴課上,老師係由零開始教到而家5級以上,但樂理我都抱有 ...

我仔8歲考左5級樂理,1堂1個鐘,學完琴上樂理,考試前1-2星期停左學琴,2個鐘樂理。

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 13:33
開始學時已經10歲了

我仔8歲學樂理,老師話考試前用半年時間準備就可以,暑假就有時候加堂唔學琴,2個鐘樂理

大宅

coffee-like 發表於 24-4-8 15:11
我就係睇好多人都係學6-8個月左右就考得

我覺得8個月太長時間

珍珠宮

coffee-like 發表於 24-4-8 11:32
一星期一堂樂理半個鐘,鋼琴課係分開上45分接住上樂理30分鐘,我見好多人6-8個月搞掂,最多咪一年,而家搞 ...

老師有問題啦
當年我都有試過,小朋友去細琴行學樂理,話16堂搞掂,過咗10堂左右又話要20堂,再上多幾堂又話至少要多10堂,考試要推遲半年.
嬲得滯即刻停,轉去通利琴行暑期樂理班,再自己報考試,passed

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 18:11
係唔係每堂上1個鐘?

每堂1小時,20-24堂 教完。之前操卷。
30分鐘咁學太無效率。
小朋友十歲 可以跟topic 教。唔係一本一本由Grade 1 起教。
我以前就係跟topic教,大概有1x 個topic, 有啲深啲嘅就可能要預兩至三堂教同一個topic。
每個topic再練番啲相類似嘅題目。Past paper 都係咁出。如果逐本樂理書教嘅話真係慢到出汁…

坊間已經有啲人自製樂理書係咁樣教,我覺得係好有效率過跟Abrsm 嗰一套書。

大宅

miss321 發表於 24-4-8 19:44
每堂1小時,20-24堂 教完。之前操卷。
30分鐘咁學太無效率。
小朋友十歲 可以跟topic 教。唔係一本一本由G ...

謝謝分享,你講得岩就係逐本逐本由Grade1咁教,差不多2年了,我睇我小朋友而家做既pastpaper係岩一半或4成

大宅

talktime 發表於 24-4-8 18:54
老師有問題啦
當年我都有試過,小朋友去細琴行學樂理,話16堂搞掂,過咗10堂左右又話要20堂,再上多幾堂又話至 ...

我都嬲架,只係念在老師一至五級琴係用心教先未停,點知而家想我細仔繼續跟返大女條路我先著火

珍珠宮

coffee-like 發表於 24-4-8 19:54
我都嬲架,只係念在老師一至五級琴係用心教先未停,點知而家想我細仔繼續跟返大女條路我先著火
...

換老師啦,拖住教+大聲鬧,學琴本意係想陶冶性情,唔掂啦

子爵府

上 YouTube找 粒sir樂理
當年亞仔都係瀕臨唔合格邊緣,人哋介紹後,狂睇粒sir教學,終於牙仔差啲distinction

大宅

22個月大耐了小朋友11歲的暑假上咗一個月樂理,考distinction

懶溫習,之前未學過鋼琴

男爵府

coffee-like 發表於 24-4-8 19:50
謝謝分享,你講得岩就係逐本逐本由Grade1咁教,差不多2年了,我睇我小朋友而家做既pastpaper係岩一半或4成 ...

逐本教適合比較細的小朋友。
跟topic 教比較考試oriented, 類似出面中學補dse 咁每一大題目會出咩題型咁。是考試策略來的如果你小朋友做paper長期咁唔合格,其實明顯教嘅方法錯咗。

現在我小朋友都快要學樂理,我都會查詢一下老師係用啲乜嘢方法去教,我發覺都幾多老師係會逐本教。因為跟住書教就可以,好似以前中學讀書啲老師咁,但係如果你要公開試高分,你一定要出去讀補習天王嗰啲筆記分析晒啲題型。

大宅

我女四年級暑假考五級,用左11堂x2hr。
拎distinction

大宅

coffee-like 發表於 24-4-8 15:05
表達過點解學咁耐,全部問題都係我小朋友懶唔温書同唔小心做題目
...

做咁多唔溫書都識
經驗老師有好多方法教佢哋揀答案
依家容易好多MC題

都係轉老師

水晶宮

coffee-like 發表於 24-4-8 11:32
一星期一堂樂理半個鐘,鋼琴課係分開上45分接住上樂理30分鐘,我見好多人6-8個月搞掂,最多咪一年,而家搞 ...

小朋友幾大?

個人認為琴老師在教琴前後教樂理考試,成效好低,而且拖住黎教,學生吸收仲慢。上坊間的樂理班仲好,起碼唔會拖長來教

大宅

miss321 發表於 24-4-8 21:43
逐本教適合比較細的小朋友。
跟topic 教比較考試oriented, 類似出面中學補dse 咁每一大題目會出咩題型咁。 ...

的確長期唔合格,什至我覺得佢唔知學左啲咩,佢表現到我都會諗樂理真係咁難?你比喻得好好,補習天王同中學老師的分別!出去揾學理學唔難,最怕係難揾好老師教琴,今日已經有一位老師拒絕左教,唔知係唔係因為小朋友唔係話好細個呢

大宅

好彩上嚟問下咁多有經驗既媽媽,我都六神無主,有諗過只停樂理,但學咁耐突然同老師話停樂理,佢都唔方有心機繼續教琴,真係比錢買難受.....

大宅

一月 發表於 24-4-8 22:43
做咁多唔溫書都識
經驗老師有好多方法教佢哋揀答案
依家容易好多MC題

唉.....最慘係小朋友一定承受比人覺得好蠢學極都唔識

大宅

coffee-like 發表於 24-4-8 19:54
...

skip 左 vocab 個part唔讀,要讀可能有排讀,因為係死記。放棄個幾分

大宅

coffee-like 發表於 24-4-9 00:07
好彩上嚟問下咁多有經驗既媽媽,我都六神無主,有諗過只停樂理,但學咁耐突然同老師話停樂理,佢都唔方有心 ...

樂理同琴都轉老師啦,坊間仲有大把選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊