自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我和 C6 都有工作,自從小朋友升高小就冇再請工人,我主要負責買餸煮飯,仔女中三之前都每天5點幾起身煮早餐,放工買餸,煮晚飯,然後清潔廚房。煮食以外的大部份家務都係C6做,不過星期六日我會幫手做少少家務。

公爵府

michellechiu02 發表於 24-4-9 19:30
比35000家用包供樓?
唔包的話請工人做家務,爭執少好多喎

妺夫大男人,常黑面,永遠話自己好忙,
屋企嘢完全交俾老婆,
供完樓,妺夫唔鍾意請工人
35,000包埋兩個女補習啊興趣班
雙方父母利用錢

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

我ftm兩年,湊小朋友,接送放學 ,教功課,買餸煮飯洗碗洗衫做家務都係自己做。辛苦過返工,訓少過做working mom.
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

水晶宮

ddcat 發表於 24-4-9 17:23
我而家返緊工,曾經有段時間FTM,湊兩個小朋友(幼稚園及初小)係多野做,但我唔覺講到有幾忙,覺得FTM好爽 ...

超同意最尾2句!
我有返工,屋企d家務全部自己做,除左閒日老公煮飯(佢放得早),放假我煮足三餐(簡單野),放工、放假、放大假咪又係做阿媽要做嘅野!平日放大假,我女返左學我全日me time,可以瞓半日,或煲幾個鐘劇,或行山,超級爽!
有時覺得做ftm,應該知屋企咩環境,屋大有勁多家用又請到姐姐嘅叫濶太,唔夠錢請又堅持做ftm,有時我覺得老公唔幫手其實有咩好呻,路係自己揀,條氣唔順就返出黎做野!

公爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 18:39
好多男人對女人只是:性,生仔,育兒,處理家事=方便=工具

不給愛,不給體諒理解,不給時間,以為比錢大 ...

你講得好啱,有啲大男人真係咁樣諗㗎

珍珠宮

emmyfok 發表於 24-4-9 17:51
我覺得呢,睇情況啦。

一般家務,FTM做晒,其實都合理。但我聽過有些情況,實在是老公太自私。例如,老婆 ...

咁如果講極端case就好難持平,同樣如果返工的老公發燒,老婆仲要迫佢返工,一句安慰都無,老公一樣會心淡。所以唔係係返工定fulltime home, 而係兩夫妻是否懂體諒對方,互相補足。

Prosperous    發表於 24-4-10 18:48

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 24-4-9 18:32
我以前工作9am至7-8pm , 久不久通頂.

但FTM真係孩子未做完功課、 未温完書, 阿媽都冇得休息

ftm還真是無得休息,但最大好處是工作期短 ,孩子上左高小已經輕鬆好多,但返工真是到孩子出身前真係揾少d都唔惦。

子爵府

我FTM近二十年,家務/跟讀書算好少事,但去到決策性及危急性事情,我老公依舊抱住要返工冇時間嘅心態,曾令我瀨過嘢,自此令我變得更獨立。

複式洋房

回覆樓主:

我係ftm湊3個,無長老無工人,c6係負責搵錢、假日司機、假日幾小時陪玩員、假日外賣員
平日家頭細務、小朋友既所有野又真係我做既,咁我又覺得ok既,家庭中各有各既責任

公爵府

我想知有啲好獨立嘅太太,
其實係咪唔需要老公陪伴?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我無工人,基本上屋企所有嘢都係我一個人搞掂,有時豬隊友幫手仲麻煩,佢比夠家用就OK了

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-9 15:17
利申我唔係FTM,所以預左有人話我唔了解FTM有幾忙。不過我成日見好多FTM都呻個老公唔幫手~
如果兩公婆都有 ...

點解要用煩呢個字眼去講老公?既然你講到咁,都好矛盾!男人唔打理頭家只外出工作,咁不如唔好結婚生仔,男人揀得呢條路就要打理埋家頭細務,照顧小朋友!因為頭家大家有份!
女人已為了頭家犧牲左事業,仲要100%照顧晒頭家?個老公死架?

大家都有收工時間嘅,難道女人做ftm 就要24小時on call?男人就可以只返工放工就乜都唔駛理? 如係咁我一定揀返工果個!

最多大家一齊捱!

Ftm都應該有收工時間! 大家一齊計放工時間,都仲要係女人蝕底,女人要晨早起身就煮定飯,放左工(ftm 嘅放工) 都仲要煮晚飯,照顧小朋友及睇功課兼同小朋友溫書,忙到很!其實已對女人已沒有公平可言,樓主仲覺得女人要全部做 晒先合理?乜女人咁賤嘅咩?

女人由朝到晚已做緊野,男人放工都要幫手家務及照顧小朋友溫書,咁先係一個家庭分工合作!

男人唔照顧家或小朋友,就變成只掛住打機,對小朋友唔會再上心,因佢無份照顧,無份付出!人就係犯賤,有付出就會對頭家有深感情

伯爵府

cecelc 發表於 24-4-9 17:09
男人收工唔需要做家務我都覺得合理

但應該要湊下小朋友

咪就係,仔女距都有份㗎嘛。唔可以話個男人搵錢,就當女人FTM係工人先得㗎。大家要分工合作,做全職媽媽好辛苦。

大宅

littlehoneymum 發表於 24-4-9 19:57
我想知有啲好獨立嘅太太,
其實係咪唔需要老公陪伴?

無感情交流,婚姻好易出現問題
邊個返工搵錢/邊個照顧屋企是其次,邊個做家務是其次,唔係話邊個「搞掂晒」就搞掂左件事,其實各自都要付出,尤其是關愛+陪伴伴侶孩子呢d感情上既需求,呢個係非常重要,唔係俾錢就滿足到。搵過億都係咁話。

珍珠宮

michellechiu02 發表於 24-4-9 17:12
我唔係話FTM唔應該有me time
只不過返工都有好大壓力同受氣,當然FTM都有壓力同氣受,若果個老公返到屋企 ...

男人無結緍生仔,返工都一樣受氣架啦!

咁不如唔好結唔好生仔喇! 學你講,食得鹹魚,抵得渴!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

littlehoneymum 發表於 24-4-9 19:38
妺夫大男人,常黑面,永遠話自己好忙,
屋企嘢完全交俾老婆,
供完樓,妺夫唔鍾意請工人

咁兩個女邊個湊?妹夫同妹都返工,妹夫又唔鐘意請工人。

男爵府

cara.mak 發表於 24-4-9 20:14
男人無結緍生仔,返工都一樣受氣架啦!

咁不如唔好結唔好生仔喇! 學你講,食得鹹魚,抵得渴!

你咁講,女人唔做FTM唔結婚生仔咪得囉。
我討論緊既係家庭分工唔係一早傾好架咩

大宅

littlehoneymum 發表於 24-4-9 19:45
你講得好啱,有啲大男人真係咁樣諗㗎

唔少架,有d到你搞掂曬所有嘢,佢又話你太獨立啦,要搵個識得依賴佢嘅~~~呢類男人好危險,唔係family man。只當女人是一個工具。

公爵府

cecelc 發表於 24-4-9 20:17
咁兩個女邊個湊?妹夫同妹都返工,妹夫又唔鐘意請工人。
兩個女中學啦,唔使人湊
小學嘅時候奶奶湊

公爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-9 20:21
唔少架,有d到你搞掂曬所有嘢,佢又話你太獨立啦,要搵個識得依賴佢嘅~~~呢類男人好危險,唔係family man ...

係呀,我妹妹話男人,通常當老婆係生仔工具

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊