自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

baby668 發表於 24-4-20 19:14
咁叻你咪開返間啦

但係一定要做到價錢最便宜,服務最優質,食物質素超高,我一定會拉隊嚟支持你一,你喺網上 ...

四圍叫人開返間咁攪笑,我唔識做生意所以唔會做,有自知知明,唔會自己做唔掂賴啲客。香港仲有大把食肆做得掂,參考下人地點做啦

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

hellomiki 發表於 24-4-20 18:19
最大開支系租金,業主見你好生意加你一倍租,唔好生意加少d或唔加,老闆想減低成本唯有減份量和食物質素降 ...

最大開支係老闆自己嘅人工,企得硬

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

東張報荃灣,59蚊放題lunch, 38任食早餐,因為租平,所以可以咁平。
困局係自己走出來,唔係問人

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-4-20 19:30
四圍叫人開返間咁攪笑,我唔識做生意所以唔會做,有自知知明,唔會自己做唔掂賴啲客。香港仲有大把食肆做 ...

同意,呢排熱話果間屯門刀削麵咪一樣客似雲來
有留意下就知幾搞笑
態度差都一樣做得掂㗎
到底係咩餐廳做唔掂?
不如啲老闆實名同傳媒透露下
睇下係咪真係咁難食

侯爵府

baby668 發表於 24-4-20 16:53
強烈建議你自己試下經營嗰間餐廳

感受下老闆面對嘅問題

取消最低工資!

別墅

當自己煮好過出街食好多果陣仲點解要出街食

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 24-4-20 18:09
疫情前已經唔好.

是的疫情前都已經唔好
經過疫情後亦無特別注重衛生

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

搞好服務先。
今日打電話去間新式高檔中餐廳訂位,聽電話嗰個應對我D問題含糊其詞,講嘢一舊舊。其實都係問有冇房提供,有冇最低消費,可唔可以按人頭加大菜式D普通問題。
第一印象已經麻麻

大宅

回覆樓主:

作為消費者,我覺得外出食好貴,貴得來是冇質數,一個面,炒蛋,多士,58蚊,冇選擇唯有照食

珍珠宮

回覆樓主:

租金先係最大問題
大陸鋪頭其實星期一至五都係丁點人流
但人地鋪租平
所以無問題

珍珠宮

賴得就賴,飲食業生意唔好竟然係因為太多大學生,逼人向下游,去返舊社會多D人文盲做底下層工作好唔好?

mimi199188    發表於 24-4-21 14:57
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

Set 租金管制

加大碟食物份量如粉飯, 好多人特別係勞動力或地盤工友食飯最緊要飽肚, 味道其次

大宅

2024年龍年勳章

Lilyforest 發表於 24-4-20 17:48
樓主嘅觀點點解同隔離帖麥文記老細篇嘢咁似嘅
好多中小企老世都係面臨緊咁上下問題囉,對我係冇咩影響,但聽朋友呻完都覺得好似冇出路咁

侯爵府

回覆樓主:

今日2點路經荃豐嗰串商場,樓上啲食店間間都7,8成滿座,入咗其中一間食店,仲不停聽到收keeta外賣單。
最後2個人食下午茶麵餐加小食埋單$13x,份量唔大但味道好,老闆都好友善,聽對答好多係回頭客。所以基本上只要好食都唔會話無生意。

別墅

baby668 發表於 24-4-20 16:45
所以只有唯一解決方法,就係將全民大學生制度廢除

喺中三已經要篩選一大批人,喺中五畢業咗要篩選曬絕大部 ...

係,根本將一班未夠資格做大學生嘅人升格,話就話提升大學生數量,其實係降低大學生質素

別墅

kikiboy 發表於 24-4-20 23:24
賴得就賴,飲食業生意唔好竟然係因為太多大學生,逼人向下游,去返舊社會多D人文盲做底下層工作好唔好?
...

咁極端,話唔好太多大學生就多D文盲?根據你嘅邏輯,咁幼稚園畢業升格做大學生好唔好?

男爵府

Karenlaw2 發表於 24-4-20 16:15
自己唔係做呢行唔算好識計呢行既數,係有朋友本身叫餐廳仔老世傾開先知而家呢行都幾大鑊.
係有餐廳keep到水 ...

部分同意情況,先利申早兩年曾開舖(非飲食),有錢賺但無興趣再做已頂手俾人做
員工係好大問題,我用比市價高20%請人,員工只會開心一陣,之後就老馮覺得自己人工比市價高20%係理所當然。員工非常不可靠,肯準時返工已經算好員工,經常發生突然放飛機唔返工,就算有返工都係西口西面,對客對老闆都係一副西面,佢地心態係有本事就炒我囉隨時都有工做,不論後生仔定家庭主婦,雖然佢地都係住公屋嘅基層市民,但返工都唔係priority,去玩同嘆世界才是人生重點,賺左幾千元就會唔返工,玩下唞下先
租金喺簽租約時已知,計唔掂數day 1就唔應該簽,簽得就係你情我願

男爵府

orezo 發表於 24-4-20 18:56
同意,大專學位泛濫,d 學生個個又認為自己係人才,學校生涯規劃又劃大餅。中四淘汰一班成績差的人去學一 ...

Agree.

男爵府

Karenlaw2 發表於 24-4-20 16:15
自己唔係做呢行唔算好識計呢行既數,係有朋友本身叫餐廳仔老世傾開先知而家呢行都幾大鑊.
係有餐廳keep到水 ...

飲食業要有出路,首先要做好返食品同加大份量,食材佔成本好少,減份量其實好蠢,慳唔到幾元,但客食唔飽觀感好差,有買開餸都知菜同肉已經平返好多,堅持話食材貴,一係呃細路一係入貨俾人呃(即經營不善),亦唔好用咁多預製食品,翻熱就俾客食,咁點解個客唔喺屋企自己翻熱?
兩間成日幫襯嘅餐廳都仲好好生意,價錢唔係特別平,但共通點係份量足而且唔係預製食品

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

租金成本最貴貴貴貴
而家兩餸飯嘅生意,仲好過疫情嗰陣時,而且生意好過好多餐廳,有好多人放工買兩餸飯返屋企慢慢嘆,幾爽。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊