自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

公爵府

係香港既環境就係。因為公屋要計收入。。限死你唔太有錢,如果換其他方式,又唔係咁計,我係大陸做野時,見唔小有一千幾百萬既,住類似香港既劏房,但開一百萬既車,仔女讀私校。。反而係佢邊間住私樓既,由于買樓都無咩錢,所以衣食住行都唔掂。。。

大宅

朋友住海達邨, 高層海景, 隔離是南昌站, 豪宅商場, 樓下是圖書館, 巴士總站. 對面是英華小學. 前面有海濱長廊, 還有大大小小的遊樂場,球場. 環境點差得過私樓四小龍? 租金可能平過私樓的管理費! 都冇同深水埗入面的唐樓, 單幢舊樓比了!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

littledot 發表於 24-5-3 12:16
係啦,公屋位置同環境太好,設施配套又齊全,根本唔會令人有意圖同動力去買居屋/私樓。
...
所以我好同意起個公屋城,要改善環境應該靠自己的
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

私樓 = 逼自己儲錢,老來可以做「逆按揭」自己供養自己,不需要靠人

子爵府

angiehouse 發表於 24-5-3 14:18
腳踏落公屋之前,要自癈武功十年八載,到時就會諗住一世公屋
唔洗
到時到侯找份不超限額的工

水晶宮

esmehouse 發表於 24-5-3 13:57
完全同意,就等於朋友圈一樣,其實有啲公司除咗睇你邊間大學、邊個學系、同埋都會睇你住咩樓來請人 ...

咁住村屋,唐樓,宿舍,租居屋,租租置公屋,原居民........又接唔接受到呢?

珍珠宮

Pa123 發表於 24-5-3 14:00
我真係見到咁,謀殺案、陰側案、藏毒…多數在私樓!

你見識少,公屋都吾少野,私樓多都系正常,租反黎既

子爵府

Gud567567 發表於 24-5-3 14:29
朋友住海達邨, 高層海景, 隔離是南昌站, 豪宅商場, 樓下是圖書館, 巴士總站. 對面是英華小學. 前面有海濱 ...
海達真系好正,我上次去探朋友羨慕到我流口水,諗起自己月月供樓住又舊又細的樓仔,真係會覺得住公屋好過私樓

男爵府

jyjy1684825 發表於 24-5-3 12:35
有公屋背山面海,環境優美,附近又有靚私樓, 望出去就等如自己住緊私樓. 相反, 住私樓就似住公屋囉. ...
有次去將軍澳玩, 見到好靚的私樓隔離就係公屋, 大家景觀一樣但私樓應該過千萬先買到.

男爵府

回覆樓主:

李榨城等富豪希望多d市民住公屋,因公屋租低,居民便可低人工於各大集團打工,超市、電訊商、生活百貨、商場租舖、立案法團、管理公司、都是大集團的,就算死慳死抵去買私樓,也是大集團賣的。
假設中高層只佔人口10%,咁其餘90%如何安置?租劏房被乜茂波之流剝削?
假設基因或努力而有管理領導能力得5%,其他貪求私樓嘅係咪要卑鄙不擇手段競爭?又或挺而走險?

水晶宮

pauline_c 發表於 24-5-3 14:08
明白公屋戶有錢人,收到嫁啦!

你中文閱讀理解都幾弱,我講多次,係公屋人未必冇錢 私樓人又未必有錢,公屋人同私樓人都一樣有能力可以環遊世界

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ddkaka 發表於 24-5-3 15:26
你中文閱讀理解都幾弱,我講多次,係公屋人未必冇錢 私樓人又未必有錢,公屋人同私樓人都一樣有能力可以環 ...

公屋人有能力可以環遊世界,就唔應該受政府資助,亦係政府政策。
唔好扮傻。唔係我中文差,係你唔想睇唔想認。

esmehouse    發表於 24-5-3 15:43

複式洋房

December_baby 發表於 24-5-3 11:48
點會叫自己子女向下流去排公屋?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ddkaka 發表於 24-5-3 15:02
咁住村屋,唐樓,宿舍,租居屋,租租置公屋,原居民........又接唔接受到呢?
...
鍾唔鍾意其實好個人,你接受咪得囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

其實有個阿媽咁樣post出嚟問,問得咁個問題已經可以知道呢個阿媽係低下層,又窮又冇遠見,所以咪諗個仔將來會冇地方住囉。有遠見嘅阿媽只係會諗點樣幫個仔向上流。

水晶宮

pauline_c 發表於 24-5-3 15:40
公屋人有能力可以環遊世界,就唔應該受政府資助,亦係政府政策。
唔好扮傻。唔係我中文差,係你唔想睇唔想 ...

一個人住公屋可能揾6萬4,我唔覺得會唔夠錢環遊世界囉,不過你住私樓一個人可能都攞16萬4,所以睇唔起住公屋嘅人
attach0/tmp/phpyM9wby

水晶宮

esmehouse 發表於 24-5-3 15:43
鍾唔鍾意其實好個人,你接受咪得囉

我好聰明我知到,住半山豪宅就實係好人

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

黃二少奶 發表於 24-5-3 11:57
但係單人公屋排N年,除非keep住低收入,唔係基本上一出黎工作都已經唔合資格,咁排黎做乜
...

x2

犬兒18了, 不聰明, 但也是咁想,
不想幾十年低收入搏間細的一人公屋,
也冇打算將來結婚生子排家庭隊

佢話世界太亂了, 為何帶多個生命來? 能保證子/女一生快樂嗎?
既然不想生, 就唔會結婚啦

寶石宮

ddkaka 發表於 24-5-3 15:52
我好聰明我知到,住半山豪宅就實係好人
住半山豪宅都唔代表一定係好人喎

水晶宮

esmehouse 發表於 24-5-3 15:56
住半山豪宅都唔代表一定係好人喎

男朋友住豪宅就實揀得過啦

首頁
23456...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊