自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

別墅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-8 22:49
如果無, 何不勸大媽返上大陸一家團聚咪仲好囉
而家老人家北上好似唔影響綜援, 咁咪叫大媽返大陸, 由佢親生仔女照顧囉

水晶宮

RoseRosa 發表於 24-5-8 23:38
但係我媽嗰邊有親戚係香港已經有成年仔女一樣可以申請超齡子女來香港呀,冇聽過要香港仔女去宣誓要斷絕關 ...

可能係第(四)項要求

四、申请条件内地居民有下列情形之一,需要前往香港或者澳门定居的,可以申请前往港澳通行证:
(一)在香港或者澳门定居人员的内地配偶及其偕行的未满18周岁的子女,需要前往香港或者澳门家庭团聚的;
(二)香港、澳门居民中的中国公民在内地所生的中国籍子女,并且在其出生时,其父母双方或一方已依法取得香港或澳门永久性居民身份,需要前往香港或者澳门定居的;
(三)未满18周岁(含生日当天),需要投靠在香港或者澳门定居的父母的;
(四)18周岁以上、未满60周岁,在香港或者澳门定居且在香港或者澳门无子女的父母均60周岁以上,需要其前往照料的;
(五)60周岁以上且在内地无子女,需要投靠在香港或者澳门定居的18周岁以上子女的;
(六)特殊情况需要前往香港或者澳门定居的。
第(四)项中“在香港或者澳门无子女”,指不具有香港、澳门永久性居民身份的,或者经公安机关出入境管理部门批准前往香港或者澳门定居的子女。第(五)项中“在内地无子女”,指不具有内地常住户口的子女。

https://s.nia.gov.cn/mps/bszy/wlgaot/sqgodj/201903/t20190313_1001.html

水晶宮

C77f 發表於 24-5-8 23:42
而家老人家北上好似唔影響綜援, 咁咪叫大媽返大陸, 由佢親生仔女照顧囉

話要定期覆診喎

綜援受助人如離開香港,會否影響其領取援助金的資格?

綜援受助人在付款年度內(每年由7月1日起計算至翌年6月30日為一個付款年度)如離開香港不超過下列期限,其獲發的援助金將不會受到影響:

(甲) 年老或殘疾受助人的離港寬限為每年180天;

https://www.swd.gov.hk/tc/svcdesk/faqs/socialsecu/

珍珠宮

回覆樓主:

不給
我寧願送大媽回深圳老人院住
叫大媽家姐的子女過深圳照顧

一來個人資料咪亂給人
二來申請過來之後有排煩
三來自己上大陸仲方便佢過來
四來返大陸休養住老人院仲平
五來事來得太突然覺得有古滑

水晶宮

sp2007wtm 發表於 24-5-8 23:33
是國內要求

簡單講,

想幫o既就親身去了解情況

唔想幫就講再多都無意思啦

男爵府

RoseRosa 發表於 24-5-8 23:38
但係我媽嗰邊有親戚係香港已經有成年仔女一樣可以申請超齡子女來香港呀,冇聽過要香港仔女去宣誓要斷絕關 ...
普通超齡子女無呢個限制, 但合資格嘅人好多, 應該要排起碼幾年

如果係用照顧年老父母為由申請, 一年甚至半年就會批.

見過有超齡子女排到都近60歲, 拎到身份證, 夠60就即刻申請自己個仔

水晶宮

mln 發表於 24-5-8 23:45
不給
我寧願送大媽回深圳老人院住
叫大媽家姐的子女過深圳照顧

估計佢大媽係公屋戶
食老綜

點會捨得香港O既一切呢

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

fasola 發表於 24-5-8 23:41
應該相反就真. 現時大陸窮左. 無錢分.

我識人係咁, 以前佢兩父子70年代游水來香港, 留低佢妹妹係大陸. 早2 ...

咁講都唔係冇道理
新的一天...希望真的有新的希望吧...

別墅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-8 23:45
話要定期覆診喎

綜援受助人如離開香港,會否影響其領取援助金的資格?
唔係話好多廣東醫院好好, 拎埋香港醫療報告跟身就得,
而家申請得來快極都一年半載, 老人家直接北上仲快啦

男爵府

fasola 發表於 24-5-8 23:48
普通超齡子女無呢個限制, 但合資格嘅人好多, 應該要排起碼幾年

如果係用照顧年老父母為由申請, 一年甚至半 ...

明白了,又長知識了

水晶宮

fasola 發表於 24-5-8 23:48

如果係用照顧年老父母為由申請, 一年甚至半 ...

大媽's 仔女 應該唔符合超齡子女資格
因為2011年時已超過十四周歲了

內地當局自二○一一年四月一日起,容許香港居民在內地的合資格「超齡子女」(指在其親生父親或母親於二○○一年十一月一日或以前首次取得香港身份證時未滿14周歲的內地居民)申請單程證來港定居,與親生父母團聚。

男爵府

如果係我, 我唔會幫

阿大媽都咁老, 點解幾個姐姐咁多年都唔申請?
話最細個女都近50歲. 估計大媽都有80歲.

個爸爸過身十幾年, 即係大媽十幾年自己一個人係香港.

真係有心孝順, 佢地早就申請左. 點解要等十幾年?

就係我前面講, 現時好多鄉鎮窮左, 無分紅, 拎住大陸戶口都無乜用. 所以至開始打香港身份證主意

子爵府

牛年勳章

sp2007wtm 發表於 24-5-8 23:49
咁講都唔係冇道理

地區發展,起樓起公路,基建等,
有機會收地,住屋等,
政府或者發展商會有補償,
以前有土豪、暴發戶都是這樣一夜富貴。

子爵府

sp2007wtm 發表於 24-5-8 22:19
我先生是香港出世,他的媽媽是細媽,在他四歲的時候已經過身,他的爸爸本身在大陸有太太簡稱(大媽),有幾名仔 ...
完全無聯絡,俾我就唔會俾咁私人既文件人

另外,申請超齡子女來港照顧長者呢點,好似唔使在港長者斷六親先來得香港喎,好藉口囉

水晶宮

回覆 KittyMelody1 的帖子

唔係六親

可以參考 # 62 quote 的條件

水晶宮

回覆樓主:

有個問題,大媽係大陸結婚,而你老公媽媽係香港結婚咁法律上大媽係冇關係的人。

佢女接老人上去照顧都得架麻,銀行錢只要係中銀上要都處理到

唔好寄身份証副本!!

大宅

紅酒 發表於 24-5-8 23:02
系唔系鄉下有錢,有地分,
唔想分俾你c6,所以扮申請落嚟,
要你C6自己斷關係

你心水清。可能係咁。樓主先生同大媽係出世紙又無名。唔明點解要咁做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

千祈唔好比個人資料同證件copy佢 ,
唔知佢拎完點用

男爵府

Moti 發表於 24-5-8 22:50
我都覺得係一個藉口。如果樓主老公喺香港出生,關大陸大媽咩事呢?

睇内容大媽正在香港生活, 佢老公要同大媽辦斷絕關係後大媽内地個女先可以以照顧母親落香港

男爵府

回覆樓主:

如果係我就唔會理,點知人地用d私隱做咩
咁考試咪帶佢返去照顧lor
申請埋落黎又拖一秋人落黎

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊