自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

領養喵回家 發表於 24-5-12 14:22
事情有兩面。你做梗好心以為去幫本地經濟。其實係害死啲員工,增加佢哋工作量,心理壓力。老細想賺多啲係必 ...

係呀!昨晚爆場一晚,可能等於平時一星期嘅工作量

有啲食肆員工唔想咁多客,態度趕客

水晶宮

2024勳章

HoneyDewDew 發表於 24-5-12 16:00
之前有啲人答得好唔禮貌,我用返同樣態度姐。

邊個呀,我重新睇過呢個post,人人都理性討論,得一個人身攻擊人地係盲頭烏蠅

公爵府

回覆樓主:

係時候制吓香港飲食業啦,留強汰弱。我日日留港消費,一日3餐出街食或外賣,除咗高級餐廳質素較好,其他真係食垃圾咁食。外賣都做得衰過人,經常俾漏嘢,俾錯嘢。

男爵府

回覆樓主:

要鬥地主、食硬暴利商人!不要信咩北上影響下一代嘅妖言惑眾!

伯爵府

又帶風向?

講左幾多百次北上消費同香港經濟無關

香港人從來都北上,
同香港同情況既地方, 一個有錢, 一個生活水平低D, 好似新加坡同馬來亞咁, 都係好多人過境消費

最近政府都識開會討論經濟轉型

點解BK仲停留係北上消費呢D咁低質素既討論

伯爵府

從來一個地方唔會係飲食零售帶動經濟

香港咁高收入既經濟體,
一係創科、一係有石油等天然資源、一係就金融服務

飲食零售既高市值只反映本身呢個地方既人好有錢. 所以捨得用較高價格晌本地消費

所有人再講北上/留港消費都係想害香港

伯爵府

19801980 發表於 24-5-12 15:35
就算港人唔北上,留港食飯,可以大大振興香港經濟?港人北上消費唔係新鮮事,n年前已經有一班太太成日去深 ...

可能樓主好後生,未見過羅湖商業城嘅盛景,當年我結婚套旗袍就係嗰度搵師傅做!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Lilyforest 發表於 24-5-12 15:30
人哋新加城同馬拉2個隔鄰地方一到假期市民一樣都係互動去對方地方吃喝玩樂,唔明點解香港人返去自己國家其 ...

講得好啱呀
有人2023開關之後去咗幾轉日本啦

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 24-5-12 16:00
應該咁講,有啲叫young elderly那批人(六十頭又保養得好那些、行得走得),會計條數,勝價比。當佢哋香港 ...

收成期

大宅

HoneyDewDew 發表於 24-5-12 13:18
知道香港有啲食肆唔爭氣,但係其實有好多餐飲服務都係好嘅。我真心唔明其實大部份北上嘅人自己都有下一代, ...

其實慢慢大灣區會融合
所以早上都唔係壞事
要開放眼界
好多公司或食店執其實可能都係計劃到內地開舖

公爵府

接線生 發表於 24-5-12 13:31
有麝自然香,好嘅食肆一定會有捧場客,唔通個個都日日北上消費咩。
疫情前都大把人上去消費,唔係新鮮事, ...

「只怪香港停滯不前」
呢個同意⋯⋯
停滯不前嘅唔淨係我哋嘅政府,係好多個行業本身都仲喺度食老本。 繼續故步自封,有幾多機會都只會流走。

大宅

kwokdicken 發表於 24-5-12 16:25
又帶風向?

講左幾多百次北上消費同香港經濟無關

即係唔係最大影響 , 但點都會有部份影響 .
話無影響先係低質

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

知道香港有啲食肆唔爭氣,但係其實有好多餐飲服務都係好嘅。我真心唔明其實大部份北上嘅人自己都有下一代, ...

香港唔係只可去大陸,度度都去倒,關北上咩事,日日大把人話返「鄉下」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 24-5-12 16:11
係時候制吓香港飲食業啦,留強汰弱。我日日留港消費,一日3餐出街食或外賣,除咗高級餐廳質素較好,其他真 ...

呢句真,最平民既大x樂肉醬意粉,只係喺一餅烚熟咗嘅意粉上面加一pat醬,一打開,D意粉黐埋一餅餅,肉醬少得可憐,都唔知自己食緊乜,好似食緊白烚意粉咁

伯爵府

香港人如果眼界仲係放係北唔北上消費, 食市執笠定開業呢D咁低層次思維之上
咁香港就真係肯定玩完

珍珠宮

咪係!香港人就係咁短視!間中北上去玩冇問題,但都要顧住自己個家…香港,真係超頂唔順啲人講句句說話都要誅死香港咁!

伯爵府

紅酒 發表於 24-5-12 13:32
有好多都帶埋下一代上去消費,
其實都系一個好事,
等下一代從成長中學習甚麼可取,

子爵府

Yeung456 發表於 24-5-12 16:56
即係唔係最大影響 , 但點都會有部份影響 .
話無影響先係低質

最近有冇出過香港,我見日本,泰國,大陸好幾個地方城市,好多商場,住宅,都係空置的。眼睇唔到,唔代表冇發生

男爵府

2046 都黎啦、到時候仲有乜上唔上去消費問題、大家都一家了

伯爵府

cyyiu 發表於 24-5-12 14:34
好嘅自然多人幫襯,有時放假落街買m記早餐,見敏x都排晒隊,只係我覺得敏x性價比低,而且阿女又鍾意薯餅, ...

而家再去又有新感受,而且會更喜悅。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊