自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-5-12 16:13
冇,完全冇相關HR既野讀過。 我地聽到都R晒頭。

呢D公司對HR冇要求,基本嘢夠用。
如果部門呀頭係HR出身,通常要求有HRM,識人係Senior HR officer, 人工已3萬中,所以都係睇公司及際遇。

大宅

kk1186 發表於 24-5-12 14:05
家中年青人偏文科,請問大學讀HRM 定Account 好?而家讀HRM 搵唔搵到嘢做?謝謝 ...

行嘅路好唔同下….
睇佢鍾意邊樣

會計考牌辛苦,但長遠就入息好過HRM

男爵府

回覆 Hanayori 的帖子

要幾耐先做到senior? 三萬幾都好唔錯。

水晶宮

Hanayori 發表於 24-5-12 16:39
呢D公司對HR冇要求,基本嘢夠用。
如果部門呀頭係HR出身,通常要求有HRM,識人係Senior HR officer, 人工 ...

咁都合理既,再想升上去,就要讀有關HRM課程master. 如果係入行做junior HR, 就未必一定要有學本科讀HRM了。

男爵府

kk1186 發表於 24-5-12 16:05
回覆 natnatbaby 的帖子

請問你數感好唔好?讀account 大唔大壓力?

我數感吾好的,初初讀accounts都吾糸好明商業世界的野,烏下烏下既,做下做下先明白做乜,再進修考試。依家咁多實習和資訊發達,揾資料容易多了。

珍珠宮

曾俊華成日話會計十年內消失比 AI 取代

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-12 16:36
起碼, 銀行會部OT 冇會計界OT咁狂

銀行自己只在半年結和年結前OT多.

對比audit
tax工作時間穩定好多
work life Balance

伯爵府

BKFinder 發表於 24-5-12 17:14

有可能,我公司已全面系統化,部份Accounts變成data operator,可減少人力,又唔使依賴要有相關專業。

伯爵府

回覆樓主:

hrm 工會少過 ac
但ac 條路可以好長
但ac 就international language (去邊都揾到食,公司個audit講,啱唔啱聽自己分析)
hr 嚟計, 思維有係度,但各地各省各處例,熟讀港例,大陸又未必啱用,熟讀大陸,新加坡又唔啱用

珊瑚宮

Hanayori 發表於 24-5-12 17:35
有可能,我公司已全面系統化,部份Accounts變成data operator,可減少人力,又唔使依賴要有相關專業。
...

淨係入吓數, data input,梗係易俾人替代。
會計唔係淨係得呢d 基本工作, 高級d, 暫時睇唔到可以代替到。

男爵府

回覆樓主:

我老公係hr,佢成日話三殺位,唔好做,好辛苦

男爵府

回覆 Love_JVs 的帖子

點解係三殺位?點樣辛苦法?

伯爵府

讀邊科都未必一定做邊行嘅
我undergrad都係HRM
點知轉轉下工做金融 都係需要再進修

男爵府

家中年青人偏文科,請問大學讀HRM 定Account 好?而家讀HRM 搵唔搵到嘢做?謝謝 ...

我係CPA,閨蜜係HR Director,嘗試引用我地嘅自身經歷分享
Account and HR 都唔難讀,但必須明白事實:CPA 永遠都係專業人士,襯後生考牌一生受用,大部分職位都必須要有牌
考左CPA 出路有好多,俗稱埋數嘅financial accounting 只係最傳統嘅一部分,亦最沉悶,搵錢普通餓唔死但要上到月薪十萬以上頗難
比較靈活嘅人會轉做risk management, compliance, internal audit. 呢類職位暫時難以被AI 取代,好多人都月薪十萬以上,賣嘅係知識vision 唔係長工作時間,一般唔OT
我閨密係成功嘅HR,據佢講HR 很重要嘅成功要素要極度識玩office politics,佢的確殺人唔眨眼,亦戴足面具返工,人工大約少同職級嘅CPA 三份一

男爵府

回覆 Gi-leung 的帖子

多謝分享,請問你有冇做過HR? 如有,覺得好做嗎?轉金融,工作量大嗎?

男爵府

回覆 Fatima_melanie 的帖子

非常多謝你嘅分享,好有用。

伯爵府

kk1186 發表於 24-5-12 20:13
回覆 Gi-leung 的帖子

多謝分享,請問你有冇做過HR? 如有,覺得好做嗎?轉金融,工作量大嗎? ...

有做過recruitment agent 話就話HR 但其實咪又係跑數 in house HR就真係無做過了
工作幾年後慢慢搵到自己嘅發展方向再進修 工作量雖大 但應付得到

大宅

BKFinder 發表於 24-5-12 17:14

已有新聞話四大會計裁員中。

大宅

Fatima_melanie 發表於 24-5-12 19:37
我係CPA,閨蜜係HR Director,嘗試引用我地嘅自身經歷分享
Account and HR 都唔難讀,但必須明白事實:CPA ...

好中肯

我都覺得考個牌好

HR 呢,我覺得大家要知HR 有好大aspects, compensation n payroll , talent acquisition, training etc , 所以年青人應該認清日標,再決定

男爵府

文科點解讀HRm/Account?
呢啲唔係商科咩?
我以為文史哲先係文科
如果係文史類,我會覺得讀返文史好,可以做老師/補習/博物館
亦可以做政府工和商界
政府工和商界無指定要咩科
讀文科既可以從事教育專業,又可以做政商,兩個機會

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊