自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

睇完你的文章. 我係全職mama, 明白你的心情和情況.
真係要好小心好有心機去臭bb, 由其是樓主你咁辛苦才生得出呢個女, 又早產... ... 真係好唔開心架. 加上你的老公和99咁x樣的態度.
真係好激氣.
好在守得雲開見月明.
個女19個月大了. 放心哂啦.
真係唔洗理d無聊人 什麼老野99咁架.
佢地要臭bb就自己生個黎臭啦,
做乜成鬼日要爭住人地個bb黎臭啫.
我至鬼憎佢地架喇.
黑人憎.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

+oil呀媽媽們
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 方麗娟 於 09-7-13 14:18 發表

我好明呀~ 阿仔又係好鍾意睇故事書(定係我講得太動聽呢), 睇完一本唔夠, 仲攞多兩三本出嚟, 要我讀完一本又一本, 水都冇得飲啖; 又鍾意玩字卡, 圖卡, 明明睇完晒, 一收起又喊, 好似好可憐咁. ...

男爵府

多謝大家明白,有時做得甘辛苦,無人明仲要卑人話真係會好down ....多謝大家

大宅

Hey,super mami,dont give up!!! I also have a premature BB ,bron 27wk,stay in hospital for 58 days,very very thin.........now she is 2.5 years old la!!!! I absoulte know what r u talking about ,especially take care a premature BB !!! My girl very lovely now and I feel so proud of it!!!
When my daughter was young,one of my 99's friend said: u r very 細心&好心機 to take care BB I almost cry in front of them tim er..... I dont need whole world know what am I doing,only one people support better than everything.... dont give up! I'm proud of you!!!!
Let me share my lovely daughter photo la~~

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-7-11 13:55 發表
成日卑人以為我湊BB好舒服,包括我D朋友,我99…如果你同人講湊BB好辛苦, 人地會以為你講風涼說話, 又會以為你唔識湊, 點解要甘睇wor

我個女係早產BB,出世得三磅,住了4X日醫院, 係醫院試過肺炎, 唔識吸氣……坐月其 ...

你只係做番作為一個媽媽嘅本份. 點解咁在意別人的認同?

伯爵府

好媽媽勳章

我一直都覺得全職媽咪好叻. 佢地犧牲自己份工, 自己的生活圈子 , 把全部時間俾晒家庭咁滯....

我要返工, 我老公一向都唔做家務, 又唔多湊仔. 我的工餘時間都係用來俾家庭. 都唔緊要, 但最受氣係, 佢唔會欣賞你, 唔會多謝你. 大家返完十個鐘頭工返到屋企, 佢有佢自己做大少爺嘆世界, 我有我做管家, 做老師, 做小朋友的阿四...

所以, 打死我都唔會做full time mum, 因為, 我仲希望有自己的時間, 同時在工作上找到滿足感...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 RAA 於 09-7-13 15:30 發表

都唔係架, 做全職主婦, 無假放, 無得抖,
靠的係身邊人的支持囉.
如果家人對自己的付出根本唔讚賞, 一定會唔開心, 唔知自己咁辛苦為乜.

男爵府

原帖由 leungwaimin 於 09-7-13 15:23 發表
Hey,super mami,dont give up!!! I also have a premature BB ,bron 27wk,stay in hospital for 58 days,very very thin.........now she is 2.5 years old la!!!! I absoulte know what r u talking about ,especia ...

hi~ thank you so much for shearing with me, this is so great that you gril so healthy as she born 27 weeks, so great you are...does you girl go to school now? Wish your familes are happy and healthy~

haha..I can also want to share the photo of my girl

大宅

原帖由 妹妹豬媽媽 於 09-7-13 15:38 發表

hi~ thank you so much for shearing with me, this is so great that you gril so healthy as she born 27 weeks, so great you are...does you girl go to school now? Wish your familes are happy and healthy ...

THX~~
She will go to school in August la,is N1.
We will face another problem ,is about our daughter's heart,she need to do a operation when she is 3-4 years old because she have a hole inside it.But I think she can make it.

Your photo make me remeber need to find the special size diaper because premature BB really very small ^^

男爵府

原帖由 leungwaimin 於 09-7-13 15:43 發表

THX~~
She will go to school in August la,is N1.
We will face another problem ,is about our daughter's heart,she need to do a operation when she is 3-4 years old because she have a hole inside it.But ...

I still keep that small diaper at home ah....which can let me girl see when she grow up...he he, the size really small, I always show to my friend and relatives, they can't belive~ so lucky, my girl's health is OK now, but she have a big bellybutton when she is 4 months, the size is as big as "金莎" so terrible, but it become small when she 6 months la....

I prefer to let my girl to study N1 when 2 yrs old wor, and commend? thanks

珍珠宮

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-13 15:33 發表

都唔係架, 做全職主婦, 無假放, 無得抖,
靠的係身邊人的支持囉.
如果家人對自己的付出根本唔讚賞, 一定會唔開心, 唔知自己咁辛苦為乜.

我明你講乜 .

其實同在職媽媽一樣, 各人選擇咗自己唔同嘅路.

等如我囡囡幾個月大時, 有好幾個月, 我晚晚OT到11, 12點....., 生完唔洗減肥自動瘦晒 , 為乜吖? 都係為頭家搵錢, 將來用錢鬆動D, 等囡囡可以在一個較佳嘅生活環境長大, 重有都想好好照顧自己媽媽嘅生活.

可能我目標明確又鬼惡 , 都無其他人同我講過D我唔啱聽嘅說話 .

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 RAA 於 09-7-13 16:07 發表

我明你講乜 .

其實同在職媽媽一樣, 各人選擇咗自己唔同嘅路.

等如我囡囡幾個月大時, 有好幾個月, 我晚晚OT到11, 12點....., 生完唔洗減肥自動瘦晒 , 為乜吖? 都係為頭家搵錢, 將來用錢鬆動D, ...

我直情佗緊果時都試過晚晚做到十一二點添...無法啦
真係, 人人選擇左唔同既路....
身邊人支持, 有時可能真係當係 bonus咋.
身邊人根本都唔體諒你既辛苦....就要學會咬緊牙關囉...
自己清楚自己的目標......

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得自己做左人阿媽, 無論生活處事能力定係EQ都高左好多....

真係迫出來....

以前一個小朋友, 自己學習完全由自己去 take care佢...

依家兩個小朋友, 又開始迫自己去學習....

其實人生就係一個不斷學習既過程.

有些人, 面對改變, 選擇逃避, 唔想再進一步, 靠人幫, 唔掂, 懶其他人唔幫佢....

有些人, 會積極d, 諗下應該要點去改變自己去面對....

男爵府

大家在職媽媽,我地唔係話你地唔辛苦唔偉大,不過我地只係想發洩下人地誤解我地全職媽媽好舒服好似少奶奶,我地係個post發洩下ja, 唔好走極端,搞到大家唔開心~

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果唔認同係老公, 99 , 我諗都好難唔在意的. 我好彩無呢個問題, 日子就易過好多.

4點幾啦, 我家陣先食 lunch ~~

原帖由 RAA 於 09-7-13 15:30 發表

男爵府

原帖由 w_y 於 09-7-13 16:28 發表
如果唔認同係老公, 99 , 我諗都好難唔在意的. 我好彩無呢個問題, 日子就易過好多.

4點幾啦, 我家陣先食 lunch ~~

我都係剛剛先lunch完,呀女又醒喇~

珍珠宮

原帖由 莎莎莉莉 於 09-7-13 16:18 發表
我覺得自己做左人阿媽, 無論生活處事能力定係EQ都高左好多....

真係迫出來....

以前一個小朋友, 自己學習完全由自己去 take care佢...

依家兩個小朋友, 又開始迫自己去學習....

其實人生就係一個不斷學習既過程. ...

我覺得最難受係小朋友病咗, 自己就仲要夜'媽媽'留喺公司捱世界作戰, 同時又唔想流露'歸心似箭'嘅心情比老板知 . 演技已直迫影后

水晶宮

好媽媽勳章

我都係全職媽媽,老公唔會覺得我好舒服,不過佢會覺得我好得閒....因為依家2個細路都返晒學,
但屋企其實好多家務要做,又要買送煮飯...再加上c6搵得小,所以我開左間網店幫補家用,有時為左賺一百幾十要走到老遠交收....

依家我直頭見緊心理醫生...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至