自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

係呀,我由發現囡囡理解力同表達能力強開始就唔會係佢面前教精佢喇!!

原帖由 060905 於 09-7-21 13:11 發表
呢d細路, 你唔好係佢面前講錯一句說話, 佢一聽入耳, 可以好快係適當既時候用返!

成日要同佢鬥智, 少d精力都唔掂!

大宅

原帖由 060905 於 09-7-21 12:43 發表
咁我就好彩d, 盈盈一識坐我俾布書佢睇, 佢好鐘意睇故仔書, 成日都要我講故仔俾佢聽, 我講完, 佢又會由頭到尾講一次我聽。

之前返學前班, 佢成日都會叫我陪佢睇。
...

我兩個女兩歲前都o係姑奶度湊,佢邊度有同佢地睇書o丫.白白浪費兩年時間 .專家話幾個月開始巳要同佢地一齊睇.呢個階段開始培養閱讀習慣比較易成功.我兩個女嚴格黎講唔係完全唔鐘意睇,不過係要你一齊睇同講故事比佢地聽果種.而家每晚臨訓前都會自己羅書比我講.其實我係想佢地自己平時會自動自覺羅黎睇.雖然識好少字,剩係睇圖都可以培養閱讀習慣.

男爵府

我個次聽個講座話, 小朋友咁細個好少認字架, 佢肯睇圖畫己經好好, 講故事唔好要佢只係聽, 要佢睇埋一份, 所以盈盈一唔望本書, 我立刻唔講, 咁佢會乖乖地望番本書。

因為婆婆要做家務邊有咁多時間理佢, 幾個月大開始擺佢係網床到睇書囉, 咁係屋企我就陪佢讀, 所以家下多數係佢主動叫我講故仔/ 睇佢學前班d書。
原帖由 BBTWIN 於 09-7-21 15:09 發表

我兩個女兩歲前都o係姑奶度湊,佢邊度有同佢地睇書o丫.白白浪費兩年時間 .專家話幾個月開始巳要同佢地一齊睇.呢個階段開始培養閱讀習慣比較易成功.我兩個女嚴格黎講唔係完全唔鐘意睇,不過係要你一齊睇同講故事比 ...

男爵府

家下有時呻我老公/6299d, 我都要細細聲講呀, 事關有1次俾99搞到我好唔開心, 我同我媽咪呻幾句, 盈盈聽到之後, 同我講, 「麻麻唔鍚媽咪, 我都唔鐘意佢呀!」
原帖由 sasa0208 於 09-7-21 15:02 發表
係呀,我由發現囡囡理解力同表達能力強開始就唔會係佢面前教精佢喇!!

別墅

轉數快 + 觀察力強 + 每事問,我覺得係小朋友成長某階段既基本特性(general),唔一定係"個人特質"(personal),好多人大大下就會無左呢d求學精神,如果能夠keep到大都有咁既求知態度,讀書叻唔叻都好lar,都好值得欣賞。

至於讀書叻唔叻,我覺得係另一回事,讀書始終係配合考試制度去講,同學習精神係另一回事,而且讀書睇長遠,中學之前,言之尚早……

禁止訪問

男爵府

原帖由 060905 於 09-7-20 16:17 發表
轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友 係咪真係會讀書會叻??
但係佢專注力唔算太好, 好多時都坐唔定。

我覺得叻我嗰個轉數唔夠快,對有興趣既野就觀察力強,都算每事問,不過問埋 d 低 b 問題 專注力都唔算好亦唔算差,不過佢可以俾我捉住坐定定同佢溫書五、六個鐘面不改容
總括各點我覺得我嗰個小朋友讀書唔叻,但佢又唔自卑

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 awah112 於 09-7-21 18:53 發表
轉數快 + 觀察力強 + 每事問既小朋友 = 父母湊到想死!

我好同意你尼句~ 我亞囡得5歲,我都唔知仲可以頂幾耐~
而家頭痛緊選小一,9月就到我填表啦~
今年家長日得到老師評語,聰敏活潑,說話及繪畫能力高,不過我好擔心,操行唔多得,成日上堂攪同學,比人投訴~
就因為好快識晒d野,無聊就擾同學,我好頭痛呀~
聰明有時唔係咁好架咋~

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

老實話,宜家D小朋友好多都係BB時已經有晒樓主所提的特質.
唔好問將來讀書叻唔叻問題?小朋友日日心智都改變緊,反而係父母留意點幫助佢地,例如:音樂OR繪畫有天份就多培養;讀書就睇書緣了...

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 somedo 於 09-7-21 15:52 發表
轉數快 + 觀察力強 + 每事問,我覺得係小朋友成長某階段既基本特性(general),唔一定係"個人特質"(personal),好多人大大下就會無左呢d求學精神,如果能夠keep到大都有咁既求知態度,讀書叻唔叻都好lar,都好值得欣賞。

至於讀 ...

我堂哥 生了三兄妹, 三個細時都好乖, 好老實, 點睇都唔聰明, 每次見到都係座定定唔多講o野. 估唔到讀書非常聰明, 兩個係尖子, 另一個都取5A2B, 全部入晒港大讀專科. (堂哥係做小販, 堂嫂得初中程度, 小朋友大都靠自己冇人幫, 可能訓練到自學態度.)

伯爵府

牛年勳章

原帖由 060905 於 09-7-21 09:14 發表
盈盈兩歲時同你bb既情況差唔多。

嘻嘻!咁BB 大d 唔知會唔會好似盈盈咁醒?
(幻想中.....)

伯爵府

牛年勳章

原帖由 somedo 於 09-7-21 15:52 發表

至於讀書叻唔叻,我覺得係另一回事,讀書始終係配合考試制度去講,同學習精神係另一回事,而且讀書睇長遠,中學之前,言之尚早……

我最想就係保持佢呢種學習精神,培養求知慾、自學能力。

BB 專注力都還可以,但坐定定就真係唔得,佢返 play group 會起身行下,望周圍環境,望隔離個小朋友....等等。
佢聯想力幾好,見到一樣物品她見過的,她會去找返出來同我地講:一樣架!

到底呢種型的小朋友,應該 input 多些給她,或是讓她自己 explore ?傳統幼稚園好 or 活動式好呢?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 Mimi_Ma 於 09-7-21 23:54 發表

我堂哥 生了三兄妹, 三個細時都好乖, 好老實, 點睇都唔聰明, 每次見到都係座定定唔多講o野. 估唔到讀書非常聰明, 兩個係尖子, 另一個都取5A2B, 全部入晒港大讀專科. (堂哥係做小販, 堂嫂得初中 ...

我有個親戚,兩個仔細個無玩具架,問亞媽功課,佢亞媽俾本字典佢叫佢自己搵。(唔會教,又唔駛補習!)
小學讀書叻到老師憎佢,話佢囂!
中學讀傳統名校,大哥讀完大學了,細佬明年會考,數學經常得獎。
羨慕......不過唔知係咪真係一d都唔駛陪和教呢?

男爵府

我覺得唔係個個小朋友都會自動自覺溫書, 講真讀書叻個d好多都係到中學先自發讀, 有幾多個真係細細個會自己讀丫, 起碼係我家族就只有最叻個果係咁。

原帖由 virgokaren 於 09-7-22 01:54 發表

我有個親戚,兩個仔細個無玩具架,問亞媽功課,佢亞媽俾本字典佢叫佢自己搵。(唔會教,又唔駛補習!)
小學讀書叻到老師憎佢,話佢囂!
中學讀傳統名校,大哥讀完大學了,細佬明年會考,數學經常得獎。
羨慕......不過唔知係咪真係一d都 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢樣我都好信.

原帖由 yuyumon 於 09-7-21 21:35 發表
讀書就睇書緣了... ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢阿媽有俾字典叫佢查, 我認為呢位伯母簡直係教學高手!!

羨慕......不過唔知係咪真係一d都唔駛陪和教呢?

首頁

尾頁

跳至