論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 mamami 於 09-9-3 16:21 發表
政府憑咩嘢要我地加allowance俾外傭, 金融海嘯, 全港人都被減薪凍薪, 好似我公司, cut travel allowance, 只有香港政去加外傭allowance, 即係變相加佢人工, 即然政府都知一日的膳食支出唔只$7xx, 亦即係話我地僱主 ...

佢加呢個咪好囉,等d人唔使成日話佢地人工低囉,+埋高過hk打工仔最低工資,等佢地收聲囉.

如我工人要求我比呢個伙食費,我即刻答應佢呀.送埋gas比佢煮添,即時裝個cam係廚房,嗱,我偷您既食物又唔好,您偷我既又唔好,均真d,比個櫃佢放食物.
哈哈,我同老公仲唔餐餐食豪d???話之佢食乜啦,責任已完,幾爽呀.

男爵府

我今晚晚餐, 魚10蚊, 勝瓜5蚊兩條,用了一條$2.5, 雞比姑5蚊, 豆腐pop 3蚊, 雞蛋炒火腿10蚊, 共10+2.5+5+3+10=30.5 一家5口連工人, 每人abt6蚊一餐, 仲有剩2碟送, 小菲公主明天可能唔食, 甘佢出去買mac o當o當 雞包一個, 其實三百蚊免免強強係夠既!好多employer自己供樓, 小朋友讀書冼費, 佢地自己都好慳, 主人食mud個工人咪食mud, 比三百蚊我 ($300/26日), 我好老實, 我一定夠, 因gas, 油, 將料係主人出, 我冰箱有雞wings, 腸仔, 工人任食, 真係唔冼比7百蚊.
政苦真係好 "擾民" , 頂!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

買一包米 $50/月 (有多添)
蛋 (每日3隻, 早午晚, $1/隻, 每日$3) $90/月
方包 for 早餐 $3/磅 夠食2日 $45/月
$50+$90+$45 = $185

好似食得好刻薄咁?? 咁如果d 阿姐們要慳錢, 為左淨袋果幾舊水, 可能日日食白飯都得添 (再唔係咪拎雪櫃d 野食囉) ..

根據以上formula, $300 都比多佢, 而家仲要加到$740...

政府好天真地認為, 唔將佢地納入最低工資, 但係加佢地food allowance 就可以叫做打發到佢地...

家陣班阿姐們不滿唔加人工過佢地呀, 要遊行抗議呀... !!!

醒下啦, 正苦...!!!

子爵府

醒目開學勳章

我地都是一般打工仔
我lunch allowance$17一日我都覺得好好啦
(應該話食既就有 唔食是冇得比架)
遲d可能仲cut埋
所以政府對呢班外傭真是神咁拜

男爵府

一早都話班大帝實吾滿意啦,都吾知邊個諗埋D C橋,又遊行,我地可吾可以搞番個?

大宅

畀面勳章

原帖由 catcatmom 於 09-9-2 20:02 發表
如果工人話, 我唔食你d野, 你比740一個月啦!甘點?

之前, 我每天買2個雞尾包比亞女&工人做早餐,亞女好鐘意雞尾包, 但小菲工人唔食, 但我買其他麵包如A1與葡tar, 佢就食曬, 仲要我兩公婆都無得食, 佢一朝早食左, d ...

我之前個印印逢係隔夜餸都唔食,我同屋企人反而食隔夜餸,佢就日日食新鮮野...

侯爵府

原帖由 FA8866 於 09-9-3 22:01 發表

呢個我都唔知喎.
近期疏於留意添.

fa 姐

上網搵左

章:
57 標題:僱傭條例憲報編號:
條:19條文標題:強制在休息日工作的情況版本日期:30/06/1997

(1) 除第(2)款另有規定外,僱主不得要求僱員在休息日工作。
(2) 如因機器或工廠設備故障,或因其他不能預見的任何緊急事故而有此需要,僱主可要求僱員在休息日工作。
(3) 僱主若根據第(2)款要求僱員在休息日工作,須
在該日之後48小時內通知該僱員作為代替該休息日的另一休息日的日期,該另一休息日須定於原本指定的休息日之後30天內。

章:
57 標題:僱傭條例憲報編號:
條:20條文標題:自願在休息日工作的情況版本日期:30/06/1997

(1) 僱員可自行提出請求並在其僱主同意下,在休息日為該僱主工作。
(2) 僱員可應其僱主的請求,在休息日為該僱主工作。

係吾係指引吾清楚呢, 無話要補$, 亦無話吾可以補$, 自願................點為知自願?

以前係吾係甘寫既呢?

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至