自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

same here
好彩仔仔學校有教
真係幫左佢好多

我仲記得自己以前高中讀生物科時幾辛苦
d字又長又難記, 好慘

原帖由 helentong 於 09-9-13 13:55 發表
我仔讀幼稚園時學咗2年Phonics,現在小學都就黎讀完,基本上成個小學階段都非常受用,我仲好推介其他媽咪比小朋友學tim

子爵府

原帖由 moyan 於 09-9-13 14:13 發表
same here
好彩仔仔學校有教
真係幫左佢好多

我仲記得自己以前高中讀生物科時幾辛苦
d字又長又難記, 好慘

係呀!係呀!真係好有用架!
我仲記得呀仔小二時同佢玩 spelling bee 叫佢試下串 encyclopedia 同 sophistication,佢未學過呢2個字但都竟然全中喎:lol

題外話,原來漢話拼音都好有用,學普通話好洗得架

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有人話自己無學 phonics, 但已可以見到某些字都識讀, 睇一次都識串, 我相信佢單憑經驗, 自己已歸納左某些基本 phonics 規則.

我唔係話 phonics 萬能, 作為學習英語的一種輔助, 唔可以話佢係 gimmick, 甚至話讓孩子去學 phonics 的父母英文水平有問題, 似乎太武斷了.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

英文老師 = 一位精通多國語言的親人 = 樓主老公

原帖由 Darth 於 09-9-13 13:41 發表

哦, 英文老師......

原帖由 babyellow 於 09-9-12 23:20 發表
一位精通多國語言的親人同我講..
PHONICS來學很多語言係冇問題,但學英文就唔太好,佢舉了一個例子俾我...我同大家分享一下...
G O加埋係"糕"呢個音......
D O加埋係 do呢個音...
如根據PHONICS的讀法..
DO應讀"刀"呢個音...
咁簡單的字已不可以用PHONICS...
如果用PHONICS去讀英文,只會讀錯好多字....搞到一鑊粥....
佢既建議係...聽多d鬼佬講英文會好過學PHONICS...
現時幼稚園要小朋友學,大家不要看得太重!

大宅

我個仔讀O既國際學校,phonics 係必學的。

另外我亦有請私人教師教阿仔phonics,老師係英國人,佢響開始授課時已向我解釋,phonics 雖然唔係100%拼音準確,但係,準確率都達80%。

學phonics,先係學每個字母o既發音,之後就會學字母組合拼音。但係,有d字響phonics 拼唔到出黎,老師叫依d字做tricky words/sight words,依d字就要靠小朋友平時睇多D同記多D。

如果唔識phonics o既人,就咁用字音黎拼依d tricky words/sight words,當然拼錯音。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公係英國人,我都有向佢學過下phonics
如果你認認真真咁學
你會學到,有d字係會例外嘅
樓主所講嘅野不無道理,但係如果你真係有學過嘅,佢係有成個list打出話邊d係exception嚟㗎
英文好似其他嘅語咁,被好多其他語言影響而創造新字,什字個字本身唔係英文,不過畀人偷咗嚟用
好似spaghetti係意大利文,creche係法文...仲有大量拉丁文同西班牙文呀咁...

學phonics除咗可以畀小朋友見字識讀外,最緊要嘅係培養到小朋友睇書嘅習慣
睇得多,識嘅字會多,grammar自然會好

別墅

原帖由 yennie 於 09-9-13 22:03 發表
我老公係英國人,我都有向佢學過下phonics
如果你認認真真咁學
你會學到,有d字係會例外嘅
樓主所講嘅野不無道理,但係如果你真係有學過嘅,佢係有成個list打出話邊d係exception嚟㗎
英文好似其他嘅語咁,被好多其他語言影響而 ...

Thank you for sharing.....

男爵府

PHONICS不是讀哂全部字,有些例外的叫TRICKY WORDS,不可以跟PHONICS RULE讀要"死記"的.

我覺得PHONICS好有用,可以容易教比較細的小朋友發音,讓佢地識自己拼"大部份"的字.增加自信.

那麼細去學音標,很難.加上音標不能一看個字就識讀,又要查字典,一個幾歲的小朋友未必能做到.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

男爵府

DEL

Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

男爵府

DEL

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 KCKmom 於 09-9-13 11:09 發表

我相信樓主係未學過
佢所認識既 phonics 知識就應該係由佢嗰位响中學教英文科既 hubby 所聽返嚟!
所以呢...

你又知樓主既丈夫係教英文?

珍珠宮

原帖由 gion 於 09-9-13 23:51 發表

你又知樓主既丈夫係教英文?

樓主有講過

伯爵府

所以樓主好肯定咁講, 因為父母英文水平唔夠高才比小朋友學PHONICS 因為佢家中有位英文水平好高的人

原帖由 KCKmom 於 09-9-13 17:17 發表
英文老師 = 一位精通多國語言的親人 = 樓主老公

伯爵府

係呢個TOPIC講???

原帖由 sasa@uk 於 09-9-14 00:36 發表

樓主有講過

珍珠宮

原帖由 siulili 於 09-9-14 00:48 發表
係呢個TOPIC講???

係另外"小一英默"topic 都講過
不過樓主 delete 左 lu

伯爵府

回覆 1# siulili 的文章

我囡今年k3, 就黎係ymca完成 phonics 2, 因我同佢一齊上左19堂, 而我又未讀個任何拼音, 我覺得呀囡同我都學到野喎, 佢重會自己拼字讀到出黎, 所以我都覺有用架

別墅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章

我都有比個仔去學phonics, 但有個friend話phonics係"旁門左道"喎, 好唔贊同我個仔去學

伯爵府

睇嚟....樓主都很喜歡改POST 和 DEL POST喎

原帖由 sasa@uk 於 09-9-14 01:10 發表

係另外"小一英默"topic 都講過
不過樓主 delete 左 lu

伯爵府

下,旁門左道? 咁搞笑。。。。
IPA我未讀過,但我印象中IPA係當你查字典時,你可以正確讀到個字出來, 但對串字有無幫助?

原帖由 jbvifv 於 09-9-14 01:22 發表
我都有比個仔去學phonics, 但有個friend話phonics係"旁門左道"喎, 好唔贊同我個仔去學

首頁
23456...7

尾頁

跳至