想生BB

跳至

首頁
23456...30

尾頁

別墅

Thanks!

原帖由 gkk 於 09-10-3 01:06 發表
約8萬元, pls check pm

男爵府

I don't think 謝靜兒麻麻地.
actually , 她是幫到 patient 的, 而且不會給病人加重壓力.
我見過曬 dr.chan chi wai 同 dr. tay ,
他們兩個都話我一定要做 ivf. (一口咬咬咬定!!! extremely firm !!!)

我本來聽完都打定輸數.

我本身有揾謝靜兒, 她覺得我可以試排卵藥同放精.
結果, 我只試左 2 個月排卵藥 + iui,
第 3 次 iui 只放精.(即不吃排卵藥, 也從未打 iui 針)
我就成功了! (我總共做 3 次 iui , 都係經謝醫生手.)

你看我個 case, 其實謝醫生令我受少好多好多好多針藥苦同精神折磨. 當然, 也使少好多好多好多 $$$.

醫生好吾好, 其實係要睇夾吾夾, 緣分囉.
at least, 謝醫生會 comfort 到病人.
當然, 如果你本身係超超超心急/急進,
gentle 的醫生就未必夾你.

原帖由 CHANLAILAI 於 09-10-1 22:35 發表
我都book左呀, 不過要出年5月先有得睇(我今年5月book的), 你可以book陳志慧, 佢係何醫生之外最好既

謝靜兒, 好似麻麻地, 不過最快有得睇

複式洋房

唉, 做完iui第四日喇
o的分泌少左
只係肚仔有小小谷下谷下咁
同埋個人攰攰地
不過諗都只係食左藥o既副作用
睇黎都係唔得喇...

男爵府

第4日胚胎都未著床,唔會咁快有反應架.
要有信心呀,加油.

原帖由 unitemaki 於 09-10-3 15:09 發表
唉, 做完iui第四日喇
o的分泌少左
只係肚仔有小小谷下谷下咁
同埋個人攰攰地
不過諗都只係食左藥o既副作用
睇黎都係唔得喇...

複式洋房

原帖由 I_O_U_baby 於 09-10-3 15:54 發表
第4日胚胎都未著床,唔會咁快有反應架.
要有信心呀,加油.

多謝鼓勵 :loveliness:

別墅

我31歲, 未係高齡, 但自行做了2年都未有, 男女雙方都無問題,終之就係唔得。

結果我唔想拖, 今年8月係仁安做了第一次IUI, 第一次要食5日藥, 打三支針, 但因我怕痛, 所以都係返醫院打針, 結果見了周醫生4次, 最後都只有1粒18MM既蛋, 做完IUI之後再打三支安胎針, 合共約8000。

但第一次不幸地失敗了, 結果係緊接既月份再做了一次IUI, 但這次周醫生卻沒有安排食藥及打針, 她說要休息一下, 不能每個月都食藥, 結果今次自然地都有一粒18MM既蛋, 而先生D精都好靚,結果係做完後第18日CONFIRM BINGO!

男爵府

恭喜晒,所以有時人算不如天算!

原帖由 siusiufun2010 於 09-10-3 16:06 發表
我31歲, 未係高齡, 但自行做了2年都未有, 男女雙方都無問題,終之就係唔得。

結果我唔想拖, 今年8月係仁安做了第一次IUI, 第一次要食5日藥, 打三支針, 但因我怕痛, 所以都係返醫院打針, 結果見了周醫生4次, 最後都只 ...

大宅

恭喜哂

原帖由 siusiufun2010 於 09-10-3 16:06 發表

結果我唔想拖, 今年8月係仁安做了第一次IUI, 第一次要食5日藥, 打三支針, 但因我怕痛, 所以都係返醫院打針, 結果見了周醫生4次, 最後都只 ...

別墅

好媽媽勳章

恭喜哂!

祝一切順利!

男爵府

我未做過iui / ivf

其實你c6可唔可以係果度先取精呢??

原帖由 DollyC 於 3/10/2009 00:45 發表
hi, 我做左2次IUI都失敗,星期一又開始第三次啦,諗起支針都驚,E生話我情況好好只是無運,如果今次都失敗可能要試IVF啦! 我有以下問題問下各位

1.你地做IUI個日洗完丁丁是否將丁丁放入BRA內自己帶去E生度呢?
2.如是, ...

男爵府

冷靜d, 都係講返大家既意見0者,唔洗咁激動, 始終大家既感觀都唔同

我唸都係人夾人啦, 有d人try自然唔得, 就做iui啦, 點知iui又唔得, 但無啦啦自然又bingo左, 我覺得呢d要講緣份, 有時醫生都只係用佢既經驗同數據去幫你,接唔接受最終都係自己去決定。

而且醫生叫得做ivf更有佢原因同埋會解釋點解, 唔會無啦啦叫你去做, 好似我咁, 我叫dr.tay幫我做ivf/iui佢都唔肯, 因為我所有報告都正常, 之前又只try了絃個月, 所以佢要我先try自然

請真,如果唔急生bb, 都唔會去睇不育科啦, 會去睇普通婦科算, 平好多, 而家都唔係18 22啦, 話你知唔急生bb都厄你啦

我覺得dr.謝麻麻地, 係因為我打去book dr.chan 同dr.ho,姑娘話佢地要排, 叫我睇dr.謝先, 因為佢比較少人睇, 1-2星期可以睇到,佢話如果謝醫生攪唔到, 會搵dr.ho幫手2個人一起做, 到時醫生費要比2份, 不過因為之前有bk sister, 佢屋企人睇佢+接生, 有d唔好既經歷, 我聽之後先對佢冇信心啦

如果你覺得同佢夾到, 咁就ok啦, 好好安胎, 唔好咁激動

原帖由 BabyDim 於 3/10/2009 13:19 發表
I don't think 謝靜兒麻麻地.
actually , 她是幫到 patient 的, 而且不會給病人加重壓力.
我見過曬 dr.chan chi wai 同 dr. tay ,
他們兩個都話我一定要做 ivf. (一口咬咬咬定!!! extremely firm !!!)

我本來聽 ...

男爵府

恭喜曬, 你睇邊位醫生呢?

我try左2個cycle都失敗了, 但醫生要我try半年先,因為打得針多唔好,我求左好耐, 佢先肯比我10月做iui,不過今個月去travel, 唔會做住啦, 希望今個月中左唔洗做iui啦

原帖由 siusiufun2010 於 3/10/2009 16:06 發表

男爵府

我唸住將來生bb會選擇開刀, 所以唔會去政府生啦, 都係會搵返dr.tay, 因為佢手勢好, 開完刀都唔痛。

你c6係公務員, 就更係好啦, 仲有二等房咁正, 生多幾件都唔怕啦

原帖由 I_O_U_baby 於 2/10/2009 14:49 發表
唔會去私家生喇,有左都留番d 錢買奶粉啦,
同埋我應該番多幾個月就辭左份工喇,
唔想大住個肚仲番工咁辛苦.

我老公係公務員,所以諗住去QE生,
因為可以UPGRADE 去二等房,咁同私家生咪差唔多.
又唔駛錢.
聽人講宜家私家 ...

男爵府

原來係陪你老婆睇, 因為好少聽見男既會自己去睇婦科

我睇婦科我老公都有陪我去睇, 哈哈

原帖由 ilovemywife 於 1/10/2009 23:55 發表
其實我地搵佢就係當睇生育科, 咁關於生育既問題, 男同女都有責任既!! 我次次都有陪老婆入去見醫生架......

複式洋房

回覆 51# I_O_U_baby 的文章

銀行做分期好主意,我醫生話在化驗所做IVF不用入院

大宅

好媽媽勳章

我兩年前係去仁安搵毛醫生做ivf, 因為我老公d精質量都唔好, 所以毛醫生叫我哋直接做ivf, 唔好做iui... 果時都要五萬幾蚊... 要噴nose, 又要塞藥, 當然最緊要果樣係打針啦...

果時我都係自己打針 (因為住得遠唔想日日返醫院打), 第一次仲緊張到打完針之後見暈, 嚇死我老公, 佢以為d針藥有問題! 不過好好彩, 我哋第一次做ivf就bingo, 而家個bb已經歲半喇... 我同老公都打算出年再放eggs, 因為仲有兩粒雪緊! 如果唔得就唔再試喇, 因為年紀開始大喇, 同埋真係太貴!!

希望你哋大家都要努力呀!!!

男爵府

你就好啦, 一次BINGO

我都想直接做IVF, 因為我覺得成功率比較高啦

原帖由 wendycyp 於 6/10/2009 11:04 發表
我兩年前係去仁安搵毛醫生做ivf, 因為我老公d精質量都唔好, 所以毛醫生叫我哋直接做ivf, 唔好做iui... 果時都要五萬幾蚊... 要噴nose, 又要塞藥, 當然最緊要果樣係打針啦...

果時我都係自己打針 (因為住得遠唔想日 ...

複式洋房

回覆 46# I_O_U_baby 的文章

你放了胎ok末呀?前前後後有D什麼過程要做呢?我今天去復診醫生說1條輸卵管塞曬另一邊很差還有裂行會有宮外孕,所以做IVF ,在養和8-10萬,一次抽10粒卵子,先放3粒,我老公問排政府會否可以快D,因為我有齊報告,可否跳幾級等做IVF

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wendycyp 於 09-10-6 11:04 發表

果時我都係自己打針 (因為住得遠唔想日 ...

請問你覺得毛醫生好唔好呀?係唔係好少講嘢架?我見之前有人話佢少講嘢呀~~~

因為我都想搵佢做ivf呀, 想搵多D佢嘅comments~~~~

希望你下次放雪胎都成功!!

複式洋房

回覆 62# fannyyip888 的文章

我今天去復診醫生說1條輸卵管塞曬另一邊很差還有裂行會有宮外孕呢,只得做IVF

首頁
23456...30

尾頁

跳至