懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

陪月勳章

我好同意你話浸會醫院好唔掂!

我都係受害人,當年岑x強庸醫就累我一星期內開左兩次刀,之後仲扮曬關心打電話黎問候我,其實就係想打聽我有無想告他的意圖,仲衰到話呢次既結論係"你唔好彩",真係極度不負責

複式洋房

陪月勳章

我都好同意你話浸會醫院好唔掂!

我都係受害人,當年就比岑x強庸醫害到我要一個禮拜內開兩次刀,只後仲扮曬關心打電話黎問候我,其實就係想打聽我有無意圖告他,最後仲衰到話今次事件既結論係"你唔好彩",真係好唔負責任

複式洋房

陪月勳章

以為post唔到添,等我再打多一次,唔好意思個post重複左

大宅

.有d野唔係外國係咁就表示一定對..mj都比醫生害死啦, 如果唔死, 妳地又可以話外國醫生係屋裡幫人打鋒好普遍....

孕婦夫數浸會施救四大疑點

(星島日報 報道)內地孕婦汪風霞於浸會醫院 生產,因羊水栓塞致死亡個案,雖然浸會醫院周日公開事件過程及搶救過程,但死者丈夫對院方解釋仍不滿,並提出四大疑點,包括妻子由上周六至周日作動達十小時,但主診醫生和駐院醫生均未有出現,而護士對陳的十多次呼叫,一半沒有回應,顯示醫院有人手不足問題,當妻子羊水被發現深綠色時,護士亦沒有即時處理。

記者:楊玉珠 歐陽偉光

據悉,浸會醫院今日將安排主診醫生和院方人員,與死者丈夫會面解釋詳情。汪風霞遺體已送往大圍富山殮房,其丈夫陳耀輝昨早八時許帶同六歲的大兒子,及兩女一男親友,在警方陪同下前往祭拜不幸逝世的亡妻,期間陳一眼傷痛,祭拜期間難掩傷痛,最終忍不住飲泣,六歲大兒子一直由親友抱住。

陳耀輝昨向傳媒發表一份聲明,清楚列明妻子逝世當天在浸會醫院的詳情,陳所指情況與院方周日提供資料略有不同,包括催生劑分量,院方指是零點三七五個單位,但陳指主診醫生向他說是五個單位;當日早上陳十多次因妻子出現問題而呼叫護士,但僅五次獲護士回應,陳質疑院方人手不足;又指院方延遲逾一個小時,才通知他嬰兒被剖腹取出及妻子不治。

擔心初生嬰有後遺症

「我一定會追究,昨天(周日)他們說的不是實情,醫院沒有與我們協商,單方面公布,我仍感到非常氣憤。」陳至昨中午接到浸會醫院電話:「醫院講自己沒有錯,所以不會說賠償問題。」陳的幼子現時仍在屯門醫院 深切治療部留醫,情況穩定,但陳仍擔心兒子因曾缺氧,會有後遺症或甚至腦癱。

對於陳的質疑,浸會醫院指已安排汪的主診醫生和院方人員與他會面,解釋詳情,據悉為今天。

衞生署資料顯示,私家醫院去年共有八宗孕婦或產婦在分娩過程或產後,出現嚴重併發症或死亡的個案,公立醫院截至今年三月的過去一年半,亦有六宗產婦死亡個案。

香港婦產科醫學院院長羅致廉指,浸會的個案,產婦是因羊水入肺引致缺氧不幸死亡。他指,本港每年有六至七萬名嬰兒出生,每年有一兩宗產婦死亡個案並不出奇,死因庭資料顯示本港每年都有一兩宗個案,多數是生第二胎的產婦,他說:「雖然發生羊水栓塞與人為因素無關,但事發時,醫院有沒有遲了搶救或處理不當,則要調查。」

侯爵府

我都好想知邊個生仔o既時候(自然分娩), 無論公立醫院, 私家醫院, 本港, 內地, 外國, 醫生會由陣痛陪到生完?

我不過是由一個試過羊水栓塞, 入過icu o既病人角度, 以我對自然分娩, 羊水栓塞o既認識去睇呢件事... 我只不過覺得死者同埋家屬當然可憐, 但如果係羊水栓塞, 就唔可以怪得人地...何必插我!!

複式洋房

陪月勳章

我剛剛都想post SmartCandy呢段新聞

呢單野有甘多疑點,而且醫院和醫生一定會盡力隱瞞對自己不利的資料(我自己都經歷過),所以雖然出現這個情況好大機會會令孕婦死亡,但過程是否應該處理得好d呢?!

唔係話呢個病/情況好容易死人,最終人真係死左喇,醫院和醫生就唔需要負責任

大宅

而家呢單野係咪羊水栓塞都未知, 呢單肯定會上到法庭定段, 點解妳成日一口段定呢個醫生無錯??

原帖由 pyjess 於 09-10-13 10:37 發表
我都好想知邊個生仔o既時候(自然分娩), 無論公立醫院, 私家醫院, 本港, 內地, 外國, 醫生會由陣痛陪到生完?

我不過是由一個試過羊水栓塞, 入過icu o既病人角度, 以我對自然分娩, 羊水栓塞o既認識去睇呢件事... 我只 ...

大宅

你可唔可以講下你個case, 呀岑醫生係咪駐診醫生?

原帖由 Gungungun 於 09-10-13 10:12 發表
我都好同意你話浸會醫院好唔掂!

我都係受害人,當年就比岑x強庸醫害到我要一個禮拜內開兩次刀,只後仲扮曬關心打電話黎問候我,其實就係想打聽我有無意圖告他,最後仲衰到話今次事件既結論係"你唔好彩",真係好唔負責任 ...

大宅

absoultely agree!

原帖由 Gungungun 於 09-10-13 10:59 發表
我剛剛都想post SmartCandy呢段新聞

呢單野有甘多疑點,而且醫院和醫生一定會盡力隱瞞對自己不利的資料(我自己都經歷過),所以雖然出現這個情況好大機會會令孕婦死亡,但過程是否應該處理得好d呢?!

唔係話呢個病/情況好容 ...

洋房

Pyjess你好,唔好咁氣啦,我原全明白你講乜同你的感受,亦都同意你講的是事實。我係一做婦科的現代中醫,我老媽子在英國和香港做過助產士,所以對D醫療都有D知識…

算啦,唔好動氣喇,你係厘處同D人講醫學知識跟本係浪費時間…佢地係唔會聽嫁…做阿媽的人通常都比較感性。

我會覺得:

1 如果係羊水栓塞,只可以話個產婦真係好唔好彩…十幾萬個產婦中,俾佢中左,老實講,我都就黎生…我都唔知會唔會發生在自己身上…厘個complication的發生機理仲未知,又點可以預防?

2 就好似某個婦科醫生講…咁快可以開到刀救到個B…其實已經係好彩…好多時趕唔切嫁,大小都救唔番。

3 要個婦科醫生全程睇住個產婦到生喎…邊個產婦唔想…但真係好難做…其它國家,就算D好褔利的國家(英、法國)都做唔到啦…全世界都係助產士monitor個產程的。

4 唔明點解D人係鬧醫院…個負責醫生係私家掛單的嘛…點解D人唔插個負責醫生(雖然佢都未必有責任…)改插要幫手救左個B的醫院…唔明…

5 當然,所有野都要等死因庭出result先可以定斷啦。我地厘D九唔搭八的齋talk都無用…

6 說到尾,產婦要安心,成日要搵醫生的話,可能係要去公立醫院,因為24小時都有醫生囉,雖然佢仍然唔會全程睇住你…晚間都係一個當值醫生睇晒所有人。去私家生的話,你就預左唔會24小時有產科醫生駐院嫁啦…

7. 各位媽媽,祝大家產程順利…

原帖由 pyjess 於 09-10-13 10:37 發表

我不過是由一個試過羊水栓塞, 入過icu o既病人角度, 以我對自然分娩, 羊水栓塞o既認識去睇呢件事... 我只 ...

洋房

其實有婦產科醫生,如果打過量的催生劑,都會出現羊水栓塞

侯爵府

講中晒我想講o既野...其實呢次都係我第一次o係bk咁激動

完全因為我自己親身試過, 過程有幾辛苦, 老公有幾傷心, 醫生護士盡左幾多力去搶救.... 既感受到家人o既心情, 如果真係羊水栓塞, 又覺得醫生醫院被外人指責, 好無辜

至於家屬指責, 我明白, 任何一個"當事人"家屬"都會咁做
原帖由 wongduckie 於 09-10-13 13:55 發表
Pyjess你好,唔好咁氣啦,我原全明白你講乜同你的感受,亦都同意你講的是事實。我係一做婦科的現代中醫,我老媽子在英國和香港做過助產士,所以對D醫療都有D知識…

算啦,唔好動氣喇,你係厘處同D人講醫學知識跟本係浪費時間…佢 ...

複式洋房

陪月勳章

原帖由 翁心怡 於 09-10-13 13:40 發表
你可唔可以講下你個case, 呀岑醫生係咪駐診醫生?

我個case之前我家人幫我post過,under個topic"請投票最好私家婦產科醫生"(頁8),但宜家唔知點解入唔到去,只有以下的節錄:

千萬不要搵岑X強醫生! 他把我的家人(是好親的家人!)害得好慘! 我家人比他做完婦科手術之後就大量出血,要立即送去急症室,再做一次手術,公立醫院幾位醫生都話岑X強在止血方面做得好差,好唔細心 ......

複式洋房

陪月勳章

據死者丈夫所講:

1. 妻子由上周六至周日作動達十小時,但主診醫生和駐院醫生均未有出現,而護士對陳的十多次呼叫,一半沒有回應

2. 當妻子羊水被發現深綠色時,護士亦沒有即時處理

3. 陳所指情況與院方周日提供資料略有不同,包括催生劑分量,院方指是零點三七五個單位,但陳指主診醫生向他說是五個單位

4. 院方延遲逾一個小時,才通知他嬰兒被剖腹取出及妻子不治

羊水栓塞本身o既出現,可能真係唔關醫生/醫院事,但撇開羊水栓塞o既問題,醫生/醫院/醫護人員處理手法有問題係不容置疑的(除非死者丈夫所講的不盡不實),所以點解要覺得醫生醫院被外人指責,好無辜,可能係個死者死得無辜呢

複式洋房

陪月勳章

無錯,盡心盡力的醫生係有,好恭喜你碰到,亦都好希望自己碰到,亦都好希望死者真係純粹因為羊水栓塞而失救,而唔係因為醫院處理不當而扼殺了那些微的生存機會(大家都知道羊水栓塞的生存機會好低)

其實,唔負責任的醫生,只會講官腔的醫院,自己/家人/朋友/看報紙都見到太多了,所以唔可以比醫生/醫院話係羊水栓塞就信曬

死者丈夫將件事揚出黎,大家未必要一面倒話醫生/醫院錯,但至少可以令大家都注意到這個問題,亦都令醫生/醫院唔會以為一條人命只係用 "你唔好彩" "你就係果幾千萬分之一" 就交代到,一定要有專業的局外人(e.g. 死因庭)再調查清楚

唔好話還一個清白,但至少等死者家人得一個明白

洋房

原帖由 Gungungun 於 09-10-13 15:47 發表
無錯,盡心盡力的醫生係有,好恭喜你碰到,亦都好希望自己碰到,亦都好希望死者真係純粹因為羊水栓塞而失救,而唔係因為醫院處理不當而扼殺了那些微的生存機會(大家都知道羊水栓塞的生存機會好低)

其實,唔負責任的醫生,只會講官 ...

你說得好對,他們只會說你是幾千萬個其中一個,你中了,:evil:
其實我巳過來人的爸爸說一句,找到一個好醫生你就好,但你找到一個冇醫德的你就
3個前我都會信任醫生,但因為廣華醫院的醫生出世時拉斷我阿大B的腳,過了4天他們都沒有方法醫治,我大B就像白老鼠一樣,後來我經朋友介紹去了兒童骨科李醫生,但很快巳經想好醫治的方法,後來廣華醫院還說自己的骨科OK,就算醫生都有不同的水平,因為我老婆今次巳經第三胎,每一次我們都有去私家檢查,就算超聲波手法都有好壞,我老婆在公立和私家都有生個BB,第一胎在聯合,第二胎在浸會,第三胎孖B在廣華,第一次在聯合經歷不好,但母子平安,第二胎好好,同樣母子平安,第三胎大B拉斷腳,其中一個原因醫生不夠經驗,同我老婆開刀的醫生只得3年經驗,幫孖B開刀起碼要6年(補充:是由婦科醫生說)

民房

公立醫院和私家醫院都有問題,真係令人好擔心。原先Book左私家醫院,而家心大心細都吾知去邊到生BB好D?

男爵府

我不是偏幫私家醫院, 但講到助產士及醫生, 私家醫院的經驗一定比政府好的, 而政府醫院是比教多見習醫生囉.....

其實發生好多事故都是國內來港產子的問題, 但她們有沒有做詳盡產前檢查呢?

那丈夫唔滿意醫生及醫院就肯定, 因為她太太死了 , 始終都未回復心情, 畢竟都是一條人命 , 但試問在產前陣痛, 講緊痛幾小時至幾十小時, 咁有那一間醫院會一個醫生咁長時間在產婦身旁呢 ? 有邊個產婦生產前作痛是唔痛呢 ( 十級痛) ?

我老友公務員在某間政府醫院生 , 穿哂羊水夠比醫護人哄放埋一角, 仲要比一個醫生問番佢點解放她係度又冇人理, 結果醫生幫她落催生劑, 落了15分鐘又話危急即時入去開刀, 到縫針又縫漏好幾針, 結果出院幾日傷口爆開+ 發炎, 結果發燒住多10幾日醫院囉 .....

凡事兩面看 , 老人家以前講, 生仔係踏了半隻腳入鬼門關, 就算今時今日懷孕生仔都有一定危險性 , 只不過現今醫療科技先進了, 好多的危險度下降咗好多.....

大宅

又幾恐佈, 大量出血可能會死人喎!

原帖由 Gungungun 於 09-10-13 14:59 發表

我個case之前我家人幫我post過,under個topic"請投票最好私家婦產科醫生"(頁8),但宜家唔知點解入唔到去,只有以下的節錄:

千萬不要搵岑X強醫生! 他把我的家人(是好親的家人!)害得好慘! 我家人比他做完婦科手術之後就大 ...

大宅

果個駐診醫生有問題不在話下(遙控他人打催生針), 醫院照order辦事就梗係有問題啦, 所以醫院比人插係其一, 醫院現懷疑人手不足或疏忽處理而延遲救冶死者其二, 醫院在短時間公佈他們沒犯錯, 即草率處理事情.(死不認錯係佢地金句)....
我想根據以上種種理由,此醫院被人插根本無容置疑 ....

原帖由 wongduckie 於 09-10-13 13:55 發表

算啦,唔好動氣喇,你係厘處同D人講醫學知識跟本係浪費時間…佢 ...

首頁

尾頁

跳至