夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Moon Moon,
最痛的時刻已過, 唔食唔瞓都試過,
作賤自己又有咩用 ? 我清楚知道首先要錫自己囉 !

朋友 ! 有你的鼓勵, 我一定要堅強起來!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

咁你兩個仔仔都知道成件事嘅重點啦喎
仲有呀,唔好再諗咩23載甘苦啦,係呀,咁苦有你份,快樂日子就無份囉 ,比我會諗,利用完我同佢捱,捱到而家就做"陳世美" ,所以唔應該再諗呢個賤人有咩好嘅回憶留低
嗰個老夫老妻咁多年,大多由愛情慢慢轉為感情/親情,親人一樣,互相關心照顧,咁至算係長途伴侶架嘛,佢算係咩啫,自己身痕,頼三頼四就話無晒感覺,講真丫,邊得黎咁多日日激情日日新鮮丫,講衰d,真係死不足惜

原帖由 pooth 於 09-10-15 23:36 發表
Moon Moon,

衷心的多謝呢度的媽媽 !

你的處理手法很好 ! 可是我是個直腸直肚的人, 大仔差不多
知道了7 成事實的真相, 而小兒子只知佢亞爸出面有女人,
同埋講大話欺騙我們, 他已接受不了, 因為他真的很要面子,
也許 ...

複式洋房

其實現在我嘅情況和你之前一樣,有時仲幻想有朝一日佢會醒會回心轉意,但明知係唔會,但始終都係會幻想,因為我仲好愛佢.
現在bb又未出世,得自己一個,個腦不停亂諗野,所以成日都放唔底......
我都好想快d令自己死心,快d忘記佢.
原帖由 pooth 於 09-10-15 23:56 發表
lavinacat,

哈哈 ! 理智果陣我好堅強架,
不過情緒失控果陣就.......

放低邊有咁易呀 ? 我最近睡不著就到處去睇
各樓主寫的回應, 綜合起來, 我看最少都要
6 個月至 2 年才可以放低多d, 我時常都死唔斷氣
咁 ! 有時 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Glad to hear that..

原帖由 pooth 於 09-10-15 23:59 發表
Moon Moon,
最痛的時刻已過, 唔食唔瞓都試過,
作賤自己又有咩用 ? 我清楚知道首先要錫自己囉 !

朋友 ! 有你的鼓勵, 我一定要堅強起來!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Lavincat,
you can do that too..be strong..

supporting you.

原帖由 lavinacat 於 09-10-16 00:29 發表
其實現在我嘅情況和你之前一樣,有時仲幻想有朝一日佢會醒會回心轉意,但明知係唔會,但始終都係會幻想,因為我仲好愛佢.
現在bb又未出世,得自己一個,個腦不停亂諗野,所以成日都放唔底......
我都好想快d令自己死心,快d ...

別墅

唔好咁難過啦
正面d諗
有兒女可以比你互相依靠ma

大宅

Wayso,

Yes you are right . He is excatly 陳世美.
I should forget him at all.

//講真丫,邊得黎咁多日日激情日日新鮮丫//
If he understand, he won't do that. He is so selfish.
He just thought about his own feeling and neglect others.

大宅

Lavinacat,

You still love him. But he no longer love you la.
Just face the reality la. Love yourself la.
Don't think too much about the bad things. It will affectyour baby. When your baby born. You will find your baby is your everything.

Just try your best to forget that C6 la.
Let's add oil together la.

大宅

Moon Moon,

My mood is still very fluctuate.
But I will try my best to overcome.

Tomorrow is another day ma.

大宅

dickiechung ,

Thanks for your support. My mood is led by my small son. Now he is in great pain. He can't face the reality. Thus he is very down. He even dosn't want to go to school, do homework. He loss interests in everything.

I have tried my best to cool down him. But I failed. Hope God will lead me how to do ?

子爵府

原帖由 pooth 於 15-10-2009 23:06 發表
Wife,

我清楚知道他已不再是我的男人 ,
依家學緊接受這個不幸, 可是情緒好反覆,
好耐冇試過個心劇痛, 昨晚痛到幾乎昏迷,
我不再是為c 6 而痛, 我是痛心孩子為何要
受這些苦, 我冇力去改變眼前的事實,
但我會盡我的 ...

欲速不達,慢慢嚟啦;小朋友而家可能未理解,有吾開心都好正常,你自己真係要愛惜自己,你有健康先可以照顧小朋友,每日加多少少目標比自己,例如:星期一做FACIAL,星期二去行街,星期三去學嘢(興趣班...任何嘢都得),星期四約朋友TEA,星期五....,每日出去一兩小時,個人都會"生"D,起碼果一兩個鐘頭吾使亂諗嘢都好!好快你會覺得無咗佢其實"仲舒服"! (真架...有時我見到前夫,一聽到佢講嘢就會覺得好厭惡,通常我都當聽吾到...然後做"快閃黨")
POOTH 加油!今日嘅辛酸,痛苦,可能係未來幸福嘅一個考驗!我支持你!

子爵府

原帖由 pooth 於 15-10-2009 23:36 發表

當初c 6 什麼也說要在法庭上解決, 孩子也要想想要跟邊個 ? 到依家我也不知道會否弄到上法庭, 若然真是需要, 孩子會更難受

小朋友吾使上家事法庭!
法庭會睇小朋友跟邊個最好,以小朋友為利益大前提,你C6想攪邊科?佢要爭撫養權嗎?佢好急要離婚?....佢真係有病

大宅

Wife,

C6 搬走左一個月啦, 孩子的情緒一日差過一日,
我真不明白, 點解佢可以為了一己私慾, 一己的
快樂而把痛苦建築在我們身上, 我見到孩子痛苦,
唔開心的時候, 我會好恨c6, 好無助, 寧願所有傷害
都由我一個人去獨自承受。 但願我兒可以盡快忘
掉哀痛, 回復昔日開心活潑的模樣。

//小朋友吾使上家事法庭!//
如c 6真係要同我爭撫養權, 孩子為何不用上庭?
法官不是要問孩的意願咩 ?

複式洋房

回覆 1# pooth 的文章

只要你唔閞心,你就上bk同我哋講啦.我都要學曉放低,我哋一起努力,終於會有日,忘記今天種種,踏上新的里程,加油.

子爵府

原帖由 pooth 於 18-10-2009 00:43 發表
Wife,

都由我一個人去獨 ...

吾好再諗佢點解會咁,你吾會搵到答案!
你小朋友幾大?一般嚟講,法庭係吾須要小朋友去選擇跟邊個,係你哋提供D資料比法官睇,等個官考慮跟邊個可以令小朋友影響最少,你吾好担心啦,有咩搵律師攪啦!

子爵府

pooth,
Give time to yourself and your kids..慢慢黎呢, 試下找小朋友信任或喜歡的長輩同佢傾下, 再有問題,都係要叫c6出來同細仔再傾下,小朋友佢都有份,有問題佢都要幫手解決, 但切記在小朋友面前爭拗,只會弄巧反拙, so you need to be fristly clam down and try to control before ask your C6 to come out to talk to the kids. I know its hard for you..but becoz of the kids..you need to do so..

原帖由 pooth 於 09-10-18 00:43 發表
Wife,

都由我一個人去獨 ...

大宅

qc1995cheung ,

剛剛睇緊本書, 書中話到情傷要幾耐可以痊癒 ? 答案係你同佢一齊嘅時間的一半, 咁我就大鑊啦 !

放下不是易事, 但也得去做! 我們不可使我們的尊嚴變得廉價 ! 我們的眼淚他們不會珍惜, 因為他們正沈浸在幸福中, 眼睛盲了, 耳朵聾了, 連自己姓咩都唔記得啦 !

大宅

Wife,

孩子一個 9 歲, 另一個 14 歲啦 !
搵律師 好貴呀 ! 我冇資格申請法律援助.
如免得過都唔想打官師呀 !

複式洋房

我常在想, 現代的男人憑甚麼中晚年抛妻? 若那些單身女性不是"己婚男"都照殺, 我們的老公那有市塲? 那有決心離開我們?

現代婚姻, 做老婆都算迫著被動. 那有女人敢說婚姻可一生一世?

女人重感情, 男人重視自己. 享受有得"重生"的感覺. 不同的女人, 满足他們不同的私慾. 他們要的不是10年, 15 年, 20年... 的感情. 對他們來說只是負累, 只是乏味, 只是想變....

子爵府

hey..this is normal..you are human ma and you love this guy for 20 year already..so if you feel sad..try to talk to someones..or come to bk to express your feeling..or try to do exercise..jogging..yoga..reading..etc etc..those will be able to help you to release abit..don't worry.as you said..tomorrow is another day..another brigther day..

原帖由 pooth 於 09-10-17 00:07 發表
Moon Moon,

My mood is still very fluctuate.
But I will try my best to overcome.

Tomorrow is another day ma.

首頁

尾頁

跳至