跳至

首頁
23456...11

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-27 10:31 發表
咁我唔清楚啦...咁岩我識2個都唔掂, 中又唔得英又唔得....國際學校唔係外野老師咩, 教我咁差.....讀得國際學校, 就expect佢英文好好架嘛, 我會比較佢 d 英文 level 架, 我自己識英文, 所以 compare 到原來咁差9 唔搭 ...

佢地讀邊間丫?差成咁?
雖然我都有聽過有d國際學校出黎既學生...中又唔得..英又唔得..只係識講..唔係好識寫同睇...
但係事實我識得果d..個個都唔錯架喎

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 月希 於 09-11-27 13:23 發表

佢地讀邊間丫?差成咁?
雖然我都有聽過有d國際學校出黎既學生...中又唔得..英又唔得..只係識講..唔係好識寫同睇...
但係事實我識得果d..個個都唔錯架喎 ...
開名會唔會唔好呀?? 一間氹仔, 一間 star world 果頭....最衰連講既文法都錯晒呢...死未..

民房

回覆 6# 月希 的文章

我就打算小一去慈幼

侯爵府

原帖由 ckckck 於 09-11-27 16:46 發表
我就打算小一去慈幼
慈幼都唔錯呀....

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-27 16:27 發表
開名會唔會唔好呀?? 一間氹仔, 一間 star world 果頭....最衰連講既文法都錯晒呢...死未..

你咁講..都知係邊間啦...

其實我覺得講野...文法錯都冇乜所為既..
就算你去外國...佢地鬼佬鬼婆一樣會講錯文法...
大家明咪ok囉....
最緊要佢地敢講又肯講嘛...

好似我咁..英文唔好架..但係遇到有外國人問路...我都會用有限英文黎回答...
以前d同學..英文比我好架..但係佢地都唔敢答人...
咁..文法好,英文講得幾正都冇用..因為佢地唔敢用嘛

侯爵府

原帖由 月希 於 09-11-28 12:11 發表

你咁講..都知係邊間啦...

其實我覺得講野...文法錯都冇乜所為既..
就算你去外國...佢地鬼佬鬼婆一樣會講錯文法...
大家明咪ok囉....
最緊要佢地敢講又肯講嘛...

好似我咁..英文唔好架..但係遇到有外國人問路... ...
umm......我自己就唔係咁睇喇....其他地方我唔知, 但我係英國咁多年, D 人講野都唔會錯文法錯成咁, 一聽已經知英文差.....
其實英文差文法差我覺得冇問題喎...問題係佢地自己話自己學校英文點點點點點.....點知原來咁差囉....
你講得冇錯, 最緊要大膽肯講, 如果唔敢幾叻都冇用....我唔係針對人, 因為自己英國返黎就彈人地英文唔好呀, 唔好誤會...
我覺得問題係, 話自己國際學校出黎, 話自己英文好勁, 到頭來原來咁差囉....
希望你明我講緊咩啦...

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-28 18:01 發表
umm......我自己就唔係咁睇喇....其他地方我唔知, 但我係英國咁多年, D 人講野都唔會錯文法錯成咁, 一聽已經知英文差.....
其實英文差文法差我覺得冇問題喎...問題係佢地自己話自己學校英文點點點點點.....點知原來 ...

我諗英國真係正統d..
我果時係美國做交換生..佢地都會錯文法果d..不過當然唔會係錯得好緊要..或者好似我地d港式英文咁..要hk人先諗得明啦

我識果d人同小朋友都話自己讚自己學校英文點點點好...所以我真係唔知果2間學校咁差喎..雖然有聽聞..但係見到自己d朋友都掂既...又唔係十分care囉..最緊要..我仔唔係係果度讀嘛

侯爵府

原帖由 月希 於 09-11-28 22:58 發表

我諗英國真係正統d..
我果時係美國做交換生..佢地都會錯文法果d..不過當然唔會係錯得好緊要..或者好似我地d港式英文咁..要hk人先諗得明啦

我識果d人同小朋友都話自己讚自己學校英文點點點好...所以我真係唔知果2 ...
最岩聽果句, 你仔仔唔係果度讀....所以都唔洗理...

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-29 21:29 發表
最岩聽果句, 你仔仔唔係果度讀....所以都唔洗理...

講事實姐
我仔係海星讀架..
如果人地話海星差..我實舉腳agree姐..
最衰當年唔識搵學校...人地話幼稚園都幾好...咪去讀囉...
不過人地話小學要轉慈幼....我見老公話小二,三就同仔仔返hk...咁我唔想仔仔轉幾次校...就由佢係海星..升上去..
點知真係出年小三先走喎
早知都有2年讀下..就轉去慈幼啦

侯爵府

原帖由 月希 於 09-11-30 12:46 發表

講事實姐
我仔係海星讀架..
如果人地話海星差..我實舉腳agree姐..
最衰當年唔識搵學校...人地話幼稚園都幾好...咪去讀囉...
不過人地話小學要轉慈幼....我見老公話小二,三就同仔仔返hk...咁我唔想仔仔轉 ...

慈幼係唔錯, 好似出名數學勁呀..

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-30 15:33 發表

慈幼係唔錯, 好似出名數學勁呀..

我只係知慈幼好辛苦咋...

侯爵府

原帖由 月希 於 09-11-30 18:12 發表

我只係知慈幼好辛苦咋...
名校果幾間係咁....似香港囉...

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-12-1 01:47 發表
名校果幾間係咁....似香港囉...

諗起出年要返hk..都辛苦丫

侯爵府

原帖由 月希 於 09-12-1 09:07 發表

諗起出年要返hk..都辛苦丫
係呀, 唸起 d 細路讀書, 佢辛苦時家長都辛苦....

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-12-1 09:09 發表
係呀, 唸起 d 細路讀書, 佢辛苦時家長都辛苦....

咪係囉..我重緊張過佢

侯爵府

原帖由 月希 於 09-12-1 12:19 發表

咪係囉..我重緊張過佢
你緊係緊張過佢啦.....

珊瑚宮

原帖由 我係好媽媽 於 09-12-1 15:11 發表
你緊係緊張過佢啦.....

過多幾年..你都會咁啦

民房

回覆 9# 月希 的文章

海星幼稚園係好好架... 呢間亦係我原本打算去既幼稚園之一..

我都聽人講慈幼讀好辛苦, 所以都要睇定先, 到時會考多幾間再選擇..

珊瑚宮

原帖由 ckckck 於 09-12-1 16:40 發表
海星幼稚園係好好架... 呢間亦係我原本打算去既幼稚園之一..

我都聽人講慈幼讀好辛苦, 所以都要睇定先, 到時會考多幾間再選擇..

幼稚園係好...讀左3年我都幾滿意
不過小學就真係十分麻麻..行政又亂

侯爵府

原帖由 月希 於 09-12-1 15:23 發表

過多幾年..你都會咁啦
哈哈哈,,,一定啦....哈6

首頁
23456...11

尾頁

跳至