自由講場

跳至

首頁
23456...17

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

警察每日所要面對嘅人和事都係突發, 心理壓力非同小可.
我地一般打工仔返左工, 屋企人唔會擔驚受怕, 相反, 警察家人就唔同, 一份工牽扯住幾個人嘅情緒.
講真, 我覺得佢地人工太低.

p.s. 我同屋企人都唔係警察.

大宅

人命只值五舊
原帖由 Lofty 於 09-10-21 14:13 發表
8號風球個個趕番屋企, 有人仲要出去救果d貪玩去滑浪既人呢!!! 點計? 逐次計? 邊個想出去搵命博,就一次五舊水?!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Lofty 於 09-10-21 14:13 發表
8號風球個個趕番屋企, 有人仲要出去救果d貪玩去滑浪既人呢!!! 點計? 逐次計? 邊個想出去搵命博,就一次五舊水?!

agree !!!
果 d 分分鐘換支國旗返嚟

禁止發言

等待驗證會員

This is so 黃子華o既魚蛋論

男爵府

我係話如果姐......定係畫鬼腳,輸左果個去lor.....

前面有意外, 人人往後跑, 有d人反而要向前衝. 果個人同佢既屋企人係咩感受, 你唔試過你點知!!

原帖由 大懶蟲 於 09-10-21 14:16 發表
人命只值五舊

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實好多野都應有得與失, 有兩面睇,
紀律部隊真系好危險的工作, 當你投考果刻你已知道, 背後有幾咁辛苦, 有幾咁危險, 亦知道份人工根本無可能同條命比, 點解重有人做, 因為有d人系志願, 有心才可接受, 或有其他因素。 人工米由市場決定囉, 每個工作崗位都有佢市場價。

大宅

原帖由 yummy-mommy 於 09-10-21 14:21 發表
This is so 黃子華o既魚蛋論

之前都唔知咩叫魚蛋論, search下見到youtube有, 黃子華真係好低c

http://www.youtube.com/watch?v=AcS8NY9aN78

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 咪貓貓 於 09-10-21 10:02 發表
相比起坐在寫字樓,涼冷氣,五天工作又無危險的文職公務員,紀律部隊人工唔算高la.
紀律部隊又要捱更抵夜,生活唔定時,命都短好多,亦影嚮家庭關係.
所以今次加人工我都可以接受 ...

agree. 加左人工之後, 我認為佢地人工仲係算低.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

唔好眼紅人喇...
俾你做, 你又唔做警察先??

大宅

d 人知唔知乜野係紀錄部隊? 佢地嘅工作性質係乜究竟清唔清楚? 個個都搵命搏架!!!!

唔該呢d 人有事唔好旨意有人去救佢.....

樓主唔該唔好淨係睇你眼前嘅野... 佢地薪酬偏低並唔係淨係今年嘅事,

消防員人工仲低過小販管理隊你知唔知道?

如要抗議的話, 請抗議其他印仔公務員人工偏高而唔係抗議紀律部隊吧!

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 迪迪洛洛媽媽 於 09-10-21 14:28 發表

之前都唔知咩叫魚蛋論, search下見到youtube有, 黃子華真係好低c

http://www.youtube.com/watch?v=AcS8NY9aN78

我都唔知 , 睇完真係好好笑

大宅

紀律部隊唔係個個都揾命搏架. 有d部門/或區域, 仲幾油水位添.

講真就算普通行業好似職業司機, 都係揾命搏啦, 一日撞車死既人多? 還是紀律部隊出勤死既人多?

有人講紀律部隊人工偏低, 但無計到出邊打工ot 係無錢無補假, 出邊打工絕大部份無房屋、教育津貼, 你可以話出邊有bonus、double pay, 不過自沙士後好多公司都cut 在啦, 而家呢個時勢保到份工已經好好!

有人話過年過節紀律部隊唔可以同屋企人過, 其實好多服務行業都係咁, 同埋唔係全部紀律部隊需要過年過節standby 架.

講到尾, 可能某d紀律部隊係需要調整薪酬, 但肯定唔會係全部紀律部隊的人.

男爵府

好媽媽勳章

話時話, 而家係到頂薪點既先即時有得加, 定係所有人都升一個point呢??

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

e家係講緊頂薪加多2個點去跳者,我地做左10年先去到頂咋,但野一日危過一日囉..
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

男爵府

好媽媽勳章

噢~~老公無得加. (佢都做左廿幾年, 但呢個位未到頂薪點)

原帖由 shirleyauhc 於 09-10-21 16:05 發表
e家係講緊頂薪加多2個點去跳者,我地做左10年先去到頂咋,但野一日危過一日囉..

侯爵府

開心吸收勳章

佢地都係為市民服務, 好過出雙糧比d綜 x戶.

男爵府

回覆 58# HY2007 的文章

重有呀,其他文職的公務員可以做到六十而紀律部隊只可做到五十五,搵少五年錢,退休再冇工作,冇錢又要交租都幾難捱...

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 究竟我是誰 於 09-10-21 12:35 發表
做人知足固然好,
但心存怨氣, 妒忌亦不好過,
凡事必有因果,
做人寛容點吧!

完全同意.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 咪貓貓 於 09-10-21 16:54 發表
重有呀,其他文職的公務員可以做到六十而紀律部隊只可做到五十五,搵少五年錢,退休再冇工作,冇錢又要交租都幾難捱...

乜唔係有長俸架咩?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

仲要新制既police,係沒長俸,得mpf,仲要mpf要65先有得拿,但警係60歲要退休啦,咁個5年何來有錢呀,仲要到時連medical咩benefit都沒埋啦..
又叫佢去試下做睇我地e家要幾知足囉,我知足架,唔好老咪知足囉
原帖由 IRON 於 09-10-21 16:16 發表
噢~~老公無得加. (佢都做左廿幾年, 但呢個位未到頂薪點)
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

首頁
23456...17

尾頁

跳至