自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Reximom 於 09-11-16 17:29 發表

咪係, 身為中國人, 又住係香港, 讀咩學校都好, 如果養到個仔女一提中文書就say No No, 我會覺得好失敗, 好悲哀囉, 都唔知點解有D人反而會沾沾自喜, 仲走圍哂命, 真係唔明呢D人咩心理!
反而個D兩文三語都好既就真係 ...

你呢個point講得好岩!

子爵府

agreed
原帖由 VKwan 於 09-11-13 11:46 發表
我唔係針對你,我一向都冇同你對話過,今次發言只希望你明白,唔係人人都有你地咁好背景,背景包括錢財、學識、水平…等等去幫小朋友,但其他父母愛子的心不比你少,所以請尊重其他父母,佢地已經盡力比自己認為最好既比仔女。

唔 ...

禁止訪問

大宅

1)我無留意wisekid喺BK講過啲咩,只看報導,覺得佢講嘅野好合理喎。同嘛佢兒子唔係英文好咁簡單,而係寫作能力強,語言只係工具,寫作就真係反映到腦袋嘅能力啦。

2)我唔明點解wisekid個兒子唔鍾意中文就係老豆嘅失敗。對語言有喜惡都唔得?對中文書say no,好過一見到書就say no啦。加上從小學普通話,在家又講中文,唔會完全唔識中文啦。

3)我睇報導,佢個兒子係試過一日睇八個鐘書,而唔係每日睇八個鐘書喎。情緒問題同讀寫障礙好多時係資優既附屬品,所以呢啲小朋友真係唔適合傳統教學。

4)我覺得如果送小朋友去國際學校,家長可能輕鬆啲,同可以互補中西教育嘅不足。如果小朋友係傳統學校讀,家長就要多花時間同心思去訓練小朋友獨立思考能力,創意等等。

5)另外,有媽媽提到愛國人都送小朋友去香港傳統學校就讀。其實喺佢地角度,佢地米送左啲小朋友去國際學校囉。佢地比多左一個世界自己小朋友呀。西方係主張individualism,而中式係主張collectivism麻,佢地小朋友兩邊都體驗到啦。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

WISEKID2007 唔係淨係踩本地學校架
佢其他國際學校都會踩
佢話有中文讀的就唔係好學校
佢覺得識得中文多就英文唔好

佢試過同新加坡國際 d 家長嘈
當時新加坡國際有好多家長都唔夠佢講
原因係人地厚道
唔會下下開口埋口話人 stupid
人地唔同佢一般見識
新加坡國際的賣點就係中英都好

佢連英基都踩啦, 話人地入 d 大學唔夠好喎
其實佢個仔以前都讀英基
不過有學習問題, 讀唔上英基, 後來轉去讀德瑞
因為德瑞有資源幫 d 學習有問題的學生
佢未同個仔轉校前到成日唱好英基
佢仔轉校去德瑞之後就開始踩英基

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Cara2006 於 09-11-16 22:04 發表
佢其他國際學校都會踩

人地先唔同佢一般見識
新加坡國際的賣點就係中英都好

佢連英基都踩, 話人地入 d 大學唔夠好
其實佢個仔以前都讀英基, 不過有學習問題, 讀唔上英基, 後來轉去讀德瑞
因為德瑞有資源幫 d 學習有問題的學生
佢仔轉校去德瑞之後就開始踩英基

吃不到的葡萄是酸的

王國長老

王國長老

姑勿論wisekid在大家心目中如何,小朋友無罪,話題漸漸傾向評論一名小朋友似乎有點不忍,不如大家把話題轉回教育方面吧。

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

wisekid2007 成日話人地 stupid, 但佢何嘗唔係一隻井底之蛙
佢自己做唔到, 佢個仔做唔到, 就當個個都唔得
大把人在英文好的同時, 中文都好

佢個仔係好似好叻
但學習係長途賽
到大學都咁叻先算啦
大把讀國際學校的, 都入唔到正規大學
求其入間 community college 讀幾年就算
有 d 話就話係入大學, 但係都係讀個 diploma
好多國際學校都話 100% 入 u
但美國有好多 "野雞" 大學, 有好多 community college
有錢過去讀, 求其入一間唔難

子爵府

Agree ~

原帖由 glory911 於 09-11-16 19:14 發表
1)我無留意wisekid喺BK講過啲咩,只看報導,覺得佢講嘅野好合理喎。同嘛佢兒子唔係英文好咁簡單,而係寫作能力強,語言只係工具,寫作就真係反映到腦袋嘅能力啦。

2)我唔明點解wisekid個兒子唔鍾意中文就係老豆嘅失敗。對語言 ...

子爵府

妳踩英基咪仲盡過WISEKID2007

原帖由 Cara2006 於 09-11-16 22:04 發表
佢其他國際學校都會踩

當時新加坡國際有好多家長都唔夠佢講
原因係人地厚道
唔會下下開口 ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

各位之前有任何爭執都好,
請唔好拉埋細路仔黎講,
將來大家係點都唔知,
無謂講d 咁既假設說話,
請各位自重,禍不及妻兒,先行謝過。

原帖由 Cara2006 於 09-11-16 22:31 發表
wisekid2007 成日話人地 stupid, 但佢何嘗唔係一隻井底之蛙
佢自己做唔到, 佢個仔做唔到, 就當個個都唔得
大把人在英文好的同時, 中文都好

佢個仔係好似好叻
但學習係長途賽
到大學都咁叻先算啦
大把讀國際學校的, ...

水晶宮

從來唔去教育果邊蒲...原來甘激架...
少奶奶的身份,丫頭的命...

王國長老

王國長老

學問其實只是次要,作為父母的我們最應教育孩子謙遜仁厚,有良好品德,孩子一生的得著才是最豐盛。

送給所有父母(包括本人),大家共勉之。世上沒有完人,大家勿以為成年就不需學習,做人處世都是終身制的學習,和孩子一同向前邁進吧。

edea
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

好媽媽勳章

我之前都講左教育果邊係好堅架, 因為果邊有某幾位家長真係......

有時比佢地累到個標題冇左(因為發生罵戰)

對我地lee d找資料既家長, 真係好無耐

大宅

我覺得為學校質素爭吵嘅家長真係好大方。講真,我份人好自私嘅,有好嘢自己知就算(尤其相關小朋友學習,雖然我未有小朋友),莫講話同人爭論邊間學校好啲。

加上講學校米講學校囉,做咩連人哋小朋友有咩問題都要講嗟。仲要講麻而家好,將來未必好,真係唔知邊個食唔到酸葡萄啦

禁止訪問

子爵府

hi awah, 好耐冇見你上bk喇

原帖由 awah112 於 09-11-17 12:47 發表
唉,未有小朋友,又點會明白教育子女既煩惱...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至