自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 susi1024169 於 10-1-12 13:53 發表
agree~我都係80後,雖然無電視果班友咁激進,但係呢個社會生活,有時真係幾無奈,同我一齊長大既同學仔,讀書叻,會考考得好又點?想升上大學,屋企無錢無得升,加上讀完大學出黎都難搵野做,寧願早D出黎拎經驗,而家都係打份7 ...

我都認同 80 後 面對既機會真係比以前少; 亦唔認同政府好多既施政.

但係新生代受教育機會比前人多, 唔多存在屋企無錢無得升情況.

曾經係大學做過, d 大學生可以借學費 / 生活費, 甚至可以免學費 / 政府比 生活費. 出黎可以申請慢慢還...

60 年代, 唔好話讀大學, 如果屋企貧窮, 小學都冇得讀...

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-1-12 13:53 發表
agree~我都係80後,雖然無電視果班友咁激進,但係呢個社會生活,有時真係幾無奈,同我一齊長大既同學仔,讀書叻,會考考得好又點?想升上大學,屋企無錢無得升,加上讀完大學出黎都難搵野做,寧願早D出黎拎經驗,而家都係打份7 ...

係香港想自食其力一D都唔容易

同意.

支持你同你 c6, 唔好放棄丫. 要做好傍樣比自己既下一代呀...

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-1-12 15:26 發表
個問題係今時今日既香港,5,6000蚊,夠唔夠一個屋企既基本開支先,同屋企人住痴飲痴食就話姐,如果要成家立室,5000蚊租屋,水電,番工車錢,食飯....夠比邊樣?怪唔得之而家D人咁遲婚,淨係儲錢結婚都儲到3,40歲先夠錢結 ...

我唔係 80 後, 但覺得佢地機會係比 前人少. 以前, 勞力 / 小生意 都可以溫飽, 而家搵食艱難...

伯爵府

原帖由 idac_c 於 10-1-12 17:13 發表
其實要怪就要怪啲"80後" o既父母, 比太多物質享受佢地, 唔使佢地憂柴,唔使佢地憂米, 只識伸手問父母攞錢使, 完完全全無受過苦, 無捱過, 點會唔無奈呀!

同意...

有朋友係大學教, 安排學生去酒店實習. 亞媽打電話黎 now, 話好要佢個女由朝企到晚. 話唔去實習喇, 最多唔畢業囉...

伯爵府

原帖由 Denbee 於 10-1-12 17:45 發表
我不是80後,但我想衷心的問一些有小朋友 (Year 3-15)的父母,你覺得你的子女長大後會比現在的80後更捱得苦、更識得唸嗎?? 我很疑惑…現在的小朋友好像有更多物質享受,更不用憂柴憂米??!!

...

同意. "新一代比前人冇咁多機會, 前人比新一代捱得". 香港人真係前路茫茫...

子爵府

我仲以為好多人支持添
基本上我只係覺得母語教學失敗之外, 其他都9唔搭8
只係一味賴,賴,賴

小朋友, 呢個世界D 野唔係垂手可得架, 要努力架!
唔好一味姓賴, 香港多幾個你呢D 咁既年青人就死得

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lok1503 於 10-1-12 18:55 發表

我都認同 80 後 面對既機會真係比以前少; 亦唔認同政府好多既施政.

但係新生代受教育機會比前人多, 唔多存在屋企無錢無得升情況.

曾經係大學做過, d 大學生可以借學費 / 生活費, 甚至可以免學費 / 政府比 生活費. 出黎可以申請慢慢還...

60 年代, 唔好話讀大學, 如果屋企貧窮, 小學都冇得讀...
係唔多,但我識人係咁,佢讀書唔差,會考都好多分,可以繼續升上去,但佢屋企好唔掂(爸爸自顧人仕,收入唔穩定之餘,有時無工開,會拖落一大筆數,周身債,兩個妹升中學需要錢,媽媽做看更,但全數幫老公填數,仲有個9x歲既外婆)佢如果要升讀就必需半工讀(兼職,幫唔到屋企幾多)/問政府借錢0收入之餘仲要還錢,最後佢都係選放棄學業搵左份8500既工幫補屋企....
當然,佢算係幾少有?但唔係真係個個80後都咁豐足,咁舒服.....日日坐係屋企unun腳唔使做.......
以前小學未畢業,都可以搵到勞力既工,我爸都係小學畢業就無再讀,佢都係做地盤,但佢當年既人工=而家既萬零蚊,供得起兩部令車同買金鏈,以前無學歷都可以去做工廠,可以係屋企做手工賺錢,而家??有學歷都難搵工....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lok1503 於 10-1-12 19:00 發表

同意.

支持你同你 c6, 唔好放棄丫. 要做好傍樣比自己既下一代呀...
thx~^^

珍珠宮

而家D細路真係....真係覺得人地欠佢地的. 冇人講讀書一定會發達. 我同老公都一樣讀書唔多, 都係努力工作, 一蚊一蚊儲蓄. 老公為結婚, 仲做兩份工. 我地冇用屋企一分錢.

打工又冇責任感, 辛苦D就話唔做, 悶又話唔做, 平又話唔夠洗, 零願唔做.

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-1-12 21:51 發表
係唔多,但我識人係咁,佢讀書唔差,會考都好多分,可以繼續升上去,但佢屋企好唔掂(爸爸自顧人仕,收入唔穩定之餘,有時無工開,會拖落一大筆數,周身債,兩個妹升中學需要錢,媽媽做看更,但全數幫老公填數,1蚊都唔比屋企,仲有 ...

你朋友好孝順 / 上進. 20 年後, 佢可能比 d 大學畢業 既大食懶, 環境仲好.

祝福佢...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lok1503 於 10-1-12 21:59 發表

你朋友好孝順 / 上進. 20 年後, 佢可能比 d 大學畢業 既大食懶, 環境仲好.

祝福佢...
係啦,我都好佩服佢,希望佢將來兩個妹努力讀好書,完成學業出黎做野幫補下,呀爸肯馬c落地行搵份工啦(唔好死攬住份sit錢工搞到成身債,攬住全家同歸於盡==)永遠做大哥大家姐,都係最sit抵~

大宅

見到好無言,我都係80後,85年的,我仲衰,我無學位,英文唔好,又唔擔得唔抬得,仲要無經驗,20歲結婚生仔,24歲先出黎做野,我一樣搵8-9000一個月,唔敢話多,但至少養得起自已同小朋友。

好多時做野都唔開心,每一行業每一職位都有佢既難處,我唔怕辛苦唔怕職位最低,份工又就到個小朋友,我已經好滿足。

馬死落地行,大學生一樣可以做SALES 侍應,做呢D好無面嗎?連自已都養唔起更無面吧。

邊有得埋怨咁多,任何一個年代既人,邊個又曾有過特權?個個咪要靠自已,有幾多個人咁好命,一出世就已經唔洗擔心下半世?
最愛你的笑容

男爵府

原帖由 kikicookie 於 10-1-12 15:09 發表

我都係80後,我都生左三個啦,但真係好不值現在d年青人呢~~~
見工>>>著到鬼五馬六,短裙低胸,T-Shirt牛仔褲....仲要要求可唔可以唔好咁早interview呀,約過第日,好啦,第日又話唔得喎,理由係我約左去迪迪尼喎~~~~
返工>>>最好可以比我自由上msn/facebook,唔ot,一夠鐘可以走,唔想做體力過勞既野,放工係私人時間,公司野免問,亦永遠唔會聽公司電話,一星期返五日,逢紅放假,月薪最少都五位數字啦,一年14個月人工,仲可以有至少有14日大假~~~~
呢d工如果有,唔該單聲,我都想做

我都係80後,原來咁已經係份好工..咁我都算係幾幸福,做過2份工都有齊你以上講既嘢(或者比你講既更好,因為人工唔止14個月, 大假亦over 14日, 仲有公司旅行, 上司包幾日出街食飯,進修津貼,額外飯錢<無論上司有冇請食飯,公司每月都有比飯錢我地>等等)~~我都係f.5 only..都冇大學生咁叻...

不過我而家冇打工啦..因為連上面既嘢都已經滿足唔到我~自己做生意..比起抖個5位數字..好得多了..

我同意樓上咁講,路係自己行出黎...係我角度..有要求唔係唔好..如果當初我冇要求...我諗我仲係打緊d幾千蚊工...當初出黎做嘢..返文職..有8千蚊都好開心...但我好快已經唔滿足..我慶幸自己要求高...

係到叫生叫死有咩用,諗下自己用咩能力去揾錢好過啦..覺得人地d工唔好打咪自己做生意囉....而家係咁鬧政府都冇用....唔自救..係冇人幫到你~~~80後的後生仔女..爭氣d..清醒下啦

男爵府

十年前,告訴我們只有進大學才有好日子過的,是你們,今天,說大學生沒有經驗沒有視野沒有議價能力的,也是你們;

只顧打機, 買名牌, 吸毒, 貪慕虛榮....是你們

十年前,硬銷母語教學,說什麼更易明白,四處賣廣告的,然後送子女過埠的,是你們,今天,母語教學終於要下馬,送了我們去做白老鼠,然後說年青人英文水平下降的,也是你們;

這點我認同

十年前,失業率高企,為了降低青年失業率,開辦一連串的學位副學位的,是你們,今天,說大學生多到一文不值的,也是你們;

做大學生總好過70後只做中學生

十年前,說年青人薪水低不重要,增值自我,裝備自己自然有機會的,是你們,今天,我們錢用了,裝備了,想跳蹧了,說我們騎牛搵馬的,也是你們;

不切實際地妄想打份做少少賺多多的工

十年前,追求民主,反對專制,然後把暴動份子送上頒獎台,送上局長位置的,是你們,今天我們手無寸鐵,衝撞鐵欄,說我們不和平不理性不愛國什麼中央震驚云云的,也是你們。

不和平不理性是事實, BK大部份家長也深表遺憾!

官商勾結,利益輸送,是非不分,絕大部份的80後來到這個世上的責任就是給有錢人打工,為400尺的小屋和兩餐溫飽刑役一世。上一代的人為了自身的利益, 給了我們很多幻想,讓我們以為社會在關心我們,讓我們有光明的前路,今天,80後畢業了、長大了、成熟了,發覺原來一切都是為了自身利益,每個人說話都是 站在對自己有益的地方:失業率高,大學生當然越多越好;大學生多了,英文視野能力當然是(說得)越差越好,因為這樣薪金就能下調,薪金也當然越低越好;手 上有三兩棟樓,樓價也當然越高越好,你們買不買得起who cares?阿爺未開放市場當然越反共越好,阿爺會飛了派下糖,就當然越愛國愛黨越好。

上一代十分值得尊重, 他們所賺的每一分每一亳也是血汗錢, 沒有家長會教你們世界是美好, 只教你做人腳踏實地, 但忠言逆耳. 買樓總比買名牌來得實際, 肯捱20年供滿層樓, 不用愁樓價高或租金貴, 阿爺派唔派糖, 更加none of my business.

為了政績,為了民望,為了降低失業率,為了刷鞋,為了既得利益者。

他是好人, 樣樣事也希望能時解決, 但奈何人才欠奉, 哀哉!

然而政策通通失敗了,但這整整一代人,卻成了無辜的犧牲品。

無辜的犧牲品? 但我個人認為, 這代人身在福中不知福! 你們有沒有試過捱餓?

為什麼80後就不能站起來,向社會作出那一點卑微的控訴。為什麼那一點卑微的控訴,也成為你們的話柄。

我是支持80後站起來, 關心社會, 關心世界, 但唔係訓係地苦行, 也不是與警察衝突....巧X不知所謂的港大生!

複式洋房

原帖由 calipama 於 10-1-12 13:20 發表
十年前,告訴我們只有進大學才有好日子過的,是你們,今天,說大學生沒有經驗沒有視野沒有議價能力的,也是你們;
十年前,硬銷母語教學,說什麼更易明白,四處賣廣告的,然後送子女過埠的,是你們,今天,母語教學終於要下馬,送了我們去做白老 ...

1. 80後反思1: 如果..現在我連大學生都不是 , 我正在做甚麼呢? 我可以做甚麼呢? 我會跟現在不同嗎? 若有機會重選一次 , 我會進大學嗎? 若有一很要好的朋友請教我的意見 , 我會叫他不進大學嗎?

2. 80後反思2: 如果..那時真的全以英語教學? 我真的可以順順利利考入大學嗎? 大部份阿sir同miss既英文水平都已經嚇死人 , 再聽佢地用英語授課 , 真係難以想像..(當然自己的英語水平都值得反思 , 就算有個鬼婆miss每日同你講2個鐘頭書, 都唔知聽唔聽得明?) , 仲有 , 真係唔覺英語水平同工作能力有乜關係? 工作能力似乎更取決於工作態度, 繼續反思, 如果我係老板 , 我會請d咩人幫我? 我會請依家既我嗎? 我有咩價值? 我要改變嗎?

3. 80後反思3: 咩叫增值? 係咪唔理三七廿一乜屎都讀鬥多cert, degree, even碩士博士學位就叫增左值? (我死唔信我養魚既走去讀3年串魚蛋碩士學位可以令我老板相信我可以幫佢養條大白鯊出來..) 跟住係咪咁樣增左值就可以加人工或者跳槽高d人工? (我再搵份串魚蛋既工咪又係要重新開始 , 以前養魚既經驗冇晒用 , 我又死唔信我老板會因為我用左3年時間花左幾萬蚊甚至10幾萬讀多張cert, 就欣賞 / 同情我即刻加我人工 , 又或者跳槽個新老板同我三九唔識七 , 只係睇見我張cert就會即刻俾我九萬八人工 , 咪又係先睇[增左值]既你, 新既工作表現 , 工作態度有冇真係同佢公司[增左值]先加你人工~~

(噢..1:30am太夜了..今天反思到這兒吧..睡覺..)

大宅

只想說, 沒有對與錯, 觀點與角度; 沒有體諒,互相埋怨,代溝得厲害.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 keroroee 於 10-1-13 00:16 發表

只顧打機, 買名牌, 吸毒, 貪慕虛榮....是你們

十年前,硬銷母語教學,說什麼更易明白,四處賣廣告的,然後送子女過埠 ...

最誇張是這個 <<買名牌>>!!

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係80後...
其實我覺得用80後黎label 1980年後出生既人,係好唔公平....

係咪個個80後都有充滿怨氣既思想?係咪個個80後都唔捱得?係咪個個80後都未捱過窮?我覺得唔係囉..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 heichunmum 於 10-1-13 01:37 發表
70,80,90甚至我個仔的00後,有邊一代唔係為左400呎小屋兩餐溫飽在卑躬屈膝??得佢地要咩??70後的可以唔洗做咩???點解唔問下自己為社會做左d咩???讀咁多書都讀唔到道理?

要政府為佢地創造就業,驚佢地搵唔到工
要大定俾 ...
老實說,我未係hk做過long term既工....
但乜由低做起真係咁難咩?

我係80後,我d同學當然都係80後...我見佢地大學畢業時,初初真係得7-8千蚊人工...但而家無一個係under $10k,有d已經over $20k...

首頁
23456...19

尾頁

跳至