婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你對人好,人對你好 呢個做法睇下對d咩人啦, 有d人你愈對佢好, 佢就以為你買佢怕拍佢馬屁而變本加厲。(本人就唔好彩派中個咁既99)亦都可以講: 你對人好, 唔好要求人地會對番你好。

原帖由 littlebaby6299 於 10-1-27 15:36 發表
點解唔可以互相遷就?

對人既野係雙向既,你對人好,人對你好...

奶奶要改變自己迎合新抱,咁新抱係咪就唔使改變自己呢?我都係人新抱,但我既睇法係,新抱唔係大晒既...

...

大宅

我當然無當奶奶係仇人......佢係我債主, 前世個種
我奶奶亦無當我係仇人, 佢當我係ATM啫~
我地關係好"和諧"架, 佢要加家用/要買貴嘢/要補身/要俾錢叔仔大伯, 都會第一時間"通知"我, 一家人嘛, 佢當我係親生女先會咁獅子開大口

珍珠宮

回覆 58# petunia 的文章

呢個係討論 forum, 係人都可以發表自己意見 or 搭訕.....

似乎自以為好清高既係你自己先o岩, 因為你好似有燥狂症; 一開口就罵人低劣

如果你認為係低劣既, 你可以唔回應架?!

睇怕你都會係個好難相處既媳婦!!

大宅

我三個月前發現有左BB,上個月結左婚,但其實我奶奶一聽到我有左BB,第一句就叫我落左佢,佢話以我地ge年齡應以事業為重,但我同C6堅持要BB,我地兩個都廿幾歲,大學畢業,我地唔信會無能力湊大呀B,但因為未有錢搬出去住,而家要同6299住,雖然我99唔係咩衰人,但係由佢叫我落左bb個刻、到攪結婚時ge磨擦,我真係好唔鐘意佢,而家日日見住都無野講,我只會應佢嗯、係呀、唔係呀...但係佢最鐘意一直係咁問,問到佢聽到佢滿意ge答案,我同c6都頂佢唔順啦,但係唔想話佢,bb仲有5 個月出世啦,又將會有好多煩惱!!!

大宅

最終, 我覺得係家家都本難唸的經。你話仇唔仇人都係人夾人姐。

複式洋房

不過點會有姑仔or姑奶會話自己呀媽係衰99? 呢啲係觀點與角度既問題啫!

民房

完全講中我心聲
做人真係要將心比己,要人尊重自己首先尊重對方先,呢道說99不是的人吾該自己先檢討吓自己係咪真係已經做得好好先? 咁尊重老人家又係咪應該先?掉番轉頭如果你老公成日話吾鍾意妳Daddy Mummy,吾想返妳外家食飯、吾鍾意妳比錢妳外家、吾鍾意佢地湊妳d仔女、成日給面色妳Daddy Mummy睇....總之所有妳投訴62 99既野掉轉投訴妳父母,妳地又點呢?仲有小朋友係會跟父母既言行,妳地今日點對老人家,他朝如果你個仔結左婚,佢都吾識得叫個老婆尊重番妳,因為妳今日都咁樣對妳6299,到時妳就知道咩係報應。我吾係要咒大家,我只係想大家知道呢個世界係有因果既,記住今日自己點對妳99,他朝就吾好要求自己個新抱要點點點喇!

原帖由 uhtcl2006 於 27-1-2010 14:34 發表

你真係講得好啱, 我都聽唔小....
所以我好小係呢個版發言, 免得比人圍....
但我都係果句囉, 凡事唔好去到咁盡, 小心他朝君體也相同

子爵府

原帖由 chungtwsam 於 10-1-31 05:47 PM 發表
唉...點解會當99係仇人。
1. 我上年生bb,本來應承我幫我湊,到bb滿月多幾日,即日趕我同bb走。
2. 大肚期間我日日買餸煮飯比佢地一家五口,到生之前一日都係咁,佢話有乜咁巴閉,你日日買餸駛唔駛百幾蚊一餐?
3. 佢話我媽有憂鬱 ...

我99明示過叫我地趁後生生多個B (一來可以申請公屋,二來怕且都係為左抱男孫)
佢見我地無反應,就同我媽咪飲茶果陣再講,話係太99催 (但太99在我地面前又唔係咁講法喎,叫我地搞掂自己先,唔洗為$煩惱才生BB,否則盞辛苦之類)
搞到我媽咪都催我地快D生 (勁煩)

正所謂「貧賤夫妻百事哀」
我有一個女已經好開心,況且我認為自己都唔係好識教細路,生多個盞教壞多一個 (教細路真係需要超級耐性、良好體力及好脾氣)

呢項意見分歧就足以令我的婆媳關係徘徊在:「嗯、唔係、係」

拍拖初期,佢都有叫阿佬飛左我架~我緊記在心

不過我都要多謝佢煲薑醋&刨薑皮俾我坐月時洗頭沖涼

大宅

oh!!!!攪到你發脾氣添.....對不起!

感謝上天,xxx

部份內容由版主刪除!

本討論區歡迎各家長自由發表意見,但請各家長注意用詞,保持網絡禮儀,勿作出攻擊他人言論,多謝合作!

Red2008

原帖由 大姑娘 於 10-2-2 17:07 發表

呢個係討論 forum, 係人都可以發表自己意見 or 搭訕.....

似乎自以為好清高既係你自己先o岩, 因為你好似有燥狂症; 一開口就罵人低劣

如果你認為係低劣既, 你可以唔回應架?!

睇怕你都會係個好難相處 ...

男爵府

原帖由 petunia 於 10-2-3 09:10 發表

感謝上天,好在你奶奶死得早。

嘩~~乜你咁講嘢咖???
~~為咗健康, 努力運動!!  

公爵府

原帖由 Choc. 於 10-2-2 17:08 發表
我三個月前發現有左BB,上個月結左婚,但其實我奶奶一聽到我有左BB,第一句就叫我落左佢,佢話以我地ge年齡應以事業為重,但我同C6堅持要BB,我地兩個都廿幾歲,大學畢業,我地唔信會無能力湊大呀B,但因為未有錢搬出去住,而家要同6299 ...

一定會有好多煩惱, 我而家就係同奶奶住, 佢咩都要理, 咩都要問, 真係煩, 佢真係以為佢自己大晒, help

珍珠宮

原帖由 Mandy.Q媽 於 10-2-3 12:08 發表

嘩~~乜你咁講嘢咖???

大家唔洗理佢架! o個個人有燥狂症! 但又唔食藥!!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢位會員未免語氣過份左

原帖由 petunia 於 10-2-3 09:10 發表

感謝上天,好在你奶奶死得早。

複式洋房

如果你對佢好, 佢都唔領情...咁我只會叫佢一聲6299就算, 其餘既我乜都聽唔到...
起碼唔會有爭執...我亦唔會俾人話我無家教, 唔尊重老人家

原帖由 siu_lo 於 10-2-2 16:49 發表
你對人好,人對你好 呢個做法睇下對d咩人啦, 有d人你愈對佢好, 佢就以為你買佢怕拍佢馬屁而變本加厲。(本人就唔好彩派中個咁既99)亦都可以講: 你對人好, 唔好要求人地會對番你好。

...

大宅

我明白點解petunia會唔鍾意個topic同覺得樓主挑釁。但我就覺得樓主只係白目左少少羅,因為你問呢條問題,會令大家重溫一次自己有幾不幸。打個比喻:一個溫飽既小朋友問一個貧窮既小朋友,我唔明點解你見都食物咁開心?飢餓既感覺係點?
有時唔明就觀察,呢到每個topic都有講自己點解會討厭99,而且每個case都唔同,我唔明你唔明啲咩同麻想明到咩程度。

首頁

尾頁

跳至