自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

我只拜服兩個政治人物,一個孫中山,一個周恩來,兩個都千古左,所以唔會做選民,去到另一個世界再登記做選民選佢兩個。

原帖由 ying1979 於 10-1-26 22:16 發表
到時唔選佢咪得囉!

複式洋房

原帖由 SandyKL 於 10-1-26 22:27 發表
我只拜服兩個政治人物,一個孫中山,一個周恩來,兩個都千古左,所以唔會做選民,去到另一個世界再登記做選民選佢兩個。
唔緊要啦,希望你下一世登記做選民

別墅

好媽媽勳章

我唔明佢地已係民選嘅議員 做乜又要辭職 又要選民再投票選佢地 而尼個過程要用億幾 真係唔明 不過我一定唔投佢地 真係用億幾去幫下老人家啦

子爵府

原帖由 sy1212 於 10-1-26 19:19 發表
佢地五個, 由設計、策劃, 直到現在...................但們都只係係度 鼓吹、煽動一群年少無知的青年人, 利用佢地去謀取政治利益, 以達成佢地的私慾!

整個行動佢地自稱為全港市民爭取乜乜東東, 其實只是各懷鬼胎!

...

我支持5區請辭的, 所以想問問
唔支持5區請辭的人. 其實係唔係覺得特首點選都沒所謂, 同埋立法會應該保留一半的功能組別呢?
(其實應該話中央話特首點選就點選, 總之我地就沒份選, 除非你係那唔夠2000個人入面的其中一個)

子爵府

原帖由 babychacha 於 10-1-26 23:04 發表
我唔明佢地已係民選嘅議員 做乜又要辭職 又要選民再投票選佢地 而尼個過程要用億幾 真係唔明 不過我一定唔投佢地 真係用億幾去幫下老人家啦 ...

政改方案你知不知?!
你知道政府出左D乜建議?!
唔知去睇下: http://www.cmab-cd2012.gov.hk/tc/home/index.htm
二0一二年行政長官及立法會產生辦法公眾諮詢...

重點一:
選特首還是小圈子選舉 , 而在民主向前走的前提下, 由800加到1200個....
即是全港人的0.02%加到0.03%...
重點二:
立法會保留功能組別, 而在民主向前走的前提下, 不增加傳統功能組別, 但又新增別的功能組別, 再由他們自己互選.....
" 是否贊成新增的5個功能界別議席,加上原來的1個區議會議席, 全數由民選區議員互選產生,以擴闊功能界別的選民基礎?"

重點三:
"我們提出可考慮2012年只由民選區議員參與選舉委員會和立法會內區議會議席的互選,能進一步提升選舉的民主成分。屆時立法會將會有接近六成的議席是直接或間接由地區選舉產生。"
立法會的部份人是由區議會出來, 而選出來的方法是他們自己互選....

這是民主向前走的表現嗎?!

民房

原帖由 lumijuli 於 10-1-26 23:11 發表

政改方案你知不知?!
你知道政府出左D乜建議?!
唔知去睇下: http://www.cmab-cd2012.gov.hk/tc/home/index.htm
二0一二年行政長官及立法會產生辦法公眾諮詢...

重點一:
選特首還是小圈子選舉 , 而在民 ...

支持五區請辭,藉此機會讓市民參與表態,廢除功能組別小圈子選舉的不公平方法。如果個個以為反對呀爺的方案係無用就做縮頭烏龜,那麼,我地嘅下一代就更悲哀了解!!!!

別墅

好媽媽勳章

算啦 都係哂氣 我只問嘅嘢你咪又係帶我遊花園,真心希望今次真係能除3妖

男爵府

咁有才能既人又無私心既, 宜家呢個世代都好難搵LOR.

如果公社民裡面有咁既人才我一定支持五區總辭. 可惜全部都係...........

原帖由 SandyKL 於 10-1-26 22:27 發表

別墅

大家只是集中討論唔多喜歡某位議員或某政黨,然後講浪費公幣,根本未講到5位議員請辭的目的以及背後意義。
首先基本法已表明香港特別行政區最終可實行雙普選,但如何實行基本法未有論述,那麼香港的民主步伐,其實03年7月1日和08年立法會選舉,已有大多數選民投票給支持2012雙普選的候選人。特區政府不理民意,借所謂民意調查指香港市民接受2017普選行政長官2020普選立法會,這未能反映真正民意。政府收取市民就一個深遠而且重要決策意見/授權的方法,以普世而言就是全民公決,可惜香港未有公投法,那麼只有透過5個立法會分區,5位議員請辭讓香港所有選民決定"是否支持2010雙普選",亦即是變相公投。今次5位議員請辭,選民表面上投某位侯選人,實際上是就"2012是否實行雙普選"這個"議題"作出一次決擇,即是由你我決定香港的民主道路,絕不關乎是否支持某議員,亦不是"玩野""博出位"。

琥珀宮

「民主」一詞係一個華麗美詞,比起民主,我更睇重自由、民生,做隻自由烏龜,總比做一隻迷信「民主」係世上最完美無瑕既制度、於是做出不顧一切行徑既無殼烏龜更稱心,講民主果一班人,已一手拆開民主背後真面目,握緊宗旨,做自己想做既事,無視民眾意向,呢D亦叫民主?

理得佢邊個當家作主,就算有普選,都未必事事能實現所有人既願望,冇一種政制係完美。只要我能在此暢所欲言,及有完善法制,令我生活得安心,話之佢,目前樂於做隻縮頭烏龜,睇人玩政治把戲。

向左走,向右走都唔會令香港好過。

原帖由 lumijuli 於 10-1-26 23:08 發表

我支持5區請辭的, 所以想問問
唔支持5區請辭的人. 其實係唔係覺得特首點選都沒所謂, 同埋立法會應該保留一半的功能組別呢?
(其實應該話中央話特首點選就點選, 總之我地就沒份選, 除非你係那唔夠2000個人入面的其中 ...

琥珀宮

所以唔好放政治人係眼內,要係心內。

原帖由 G-Ma 於 10-1-27 00:05 發表
咁有才能既人又無私心既, 宜家呢個世代都好難搵LOR.

如果公社民裡面有咁既人才我一定支持五區總辭. 可惜全部都係...........

別墅

好媽媽勳章

好似仲要捐錢 乜成億幾都唔夠 應該叫佢地交盤數出來,公開帳目

子爵府

畀面勳章

原帖由 babychacha 於 10-1-27 01:10 發表
好似仲要捐錢 乜成億幾都唔夠 應該叫佢地交盤數出來,公開帳目
以前睇新聞,見台灣立法會議員打交,覺得好失禮,冇文化,估唔到香港都攪到這樣,長毛果幾個,上親立法會,都係喊打喊殺,真係教壞細路傾唔掂就用手,點服眾,嘈完就走,咁佢地為市民做倒啲乜嘢,辭職都唔會有普選,勞民傷財

侯爵府

YEAH! 同意!

我只知而家果5個OFFICES要LAY OFF所有員工,要賠償, 真空期少左5位“民選”議員為人民服務。 白白又要浪費過億去補選。 原來“民選”議員係被人民選出來後又請辭的!

美國夠民主啦, 而家奧巴馬就係因為無左大多數的議席,在各議題上都可能通過唔到,因為在野黨多數都唔會同佢合作, 一定反佢的機會多,如果乜都比人BANG, 在任期間乜都做唔到, 大家覺得對國家又係唔係一件好事呢?

原帖由 SandyKL 於 10-1-27 00:53 發表
「民主」一詞係一個華麗美詞,比起民主,我更睇重自由、民生,做隻自由烏龜,總比做一隻迷信「民主」係世上最完美無瑕既制度、於是做出不顧一切行徑既無殼烏龜更稱心,講民主果一班人,已一手拆開民主背後真面目,握緊宗旨,做自己想 ...

別墅

我唔明點解有d人總係批評d唔支持5區請辭既, 同唔鐘意呢3碌搞屎棍既人:
就係=唔支持民主,
就係=唔支持普選,
就係=支持呀爺,
就係=縮頭烏龜...???

我支持民主, 支持普選, 亦唔buy呀爺果套, 更加唔覺得自己係縮頭烏龜, 但我就係頂唔順呢3碌搞屎棍...

我唔覺得呢3碌棍有幾民主噃, 用市民億幾去証明自己既個人魅力, 邊個唔支持就點名批評兼侮辱, 粗口爛舌掟鞋掟蕉, 一丁點兒品德都冇, 對人最基本既尊重都欠奉... 仲要選呢d咁既"棍"嚟代表我!? 對唔住, 我做唔出囉!

男爵府

畀面勳章

今朝睇報紙話"長毛"遞完信之後仲向吳文華索goodbye kiss...阿毓民一邊嚼香口膠一邊叫佢唔好玩...
佢地根本就係攞一億五黎做個show...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 cky.cy 於 10-1-27 10:41 發表
今朝睇報紙話"長毛"遞完信之後仲向吳文華索goodbye kiss...阿毓民一邊嚼香口膠一邊叫佢唔好玩...
佢地根本就係攞一億五黎做個show...

我睇住新聞播晒成個過程, 根本就係一場show, 一場駛咗1億5公帑o既show, 大家覺得值唔值?

大宅

呢班人根本係浪費公帑,不知所謂.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我只想問當初英國管香港既時候有冇比我地一人一票選港督呢?

侯爵府

原帖由 SandyKL 於 10-1-27 00:53 發表
「民主」一詞係一個華麗美詞,比起民主,我更睇重自由、民生,做隻自由烏龜,總比做一隻迷信「民主」係世上最完美無瑕既制度、於是做出不顧一切行徑既無殼烏龜更稱心,講民主果一班人,已一手拆開民主背後真面目,握緊宗旨,做自己想 ...

Agreed!

首頁

尾頁

跳至