跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

我估如果成間房都係香港人的話基本上衛生應該無問題, 但如果間房有大陸產婦的話一定無咁乾淨 & 嘈.
原帖由 fantasmicathk 於 10-3-29 09:44 發表
不知法國醫院的toilet 清不清潔...特別係座廁....

別墅

我哋生時都算夏天, 如果唔沖涼的話會唔會好唔舒服? 我驚我會瞓唔到

大宅

原帖由 baby_tigger 於 10-3-29 10:01 發表
我哋生時都算夏天, 如果唔沖涼的話會唔會好唔舒服? 我驚我會瞓唔到

我諗我抹身就算啦!

番到屋企先沖涼洗頭(其實都唔知得唔得, 要問吓陪月)...

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-29 10:37 發表

我諗我抹身就算啦!

番到屋企先沖涼洗頭(其實都唔知得唔得, 要問吓陪月)...

我都係諗住响医院淨抺身咋, 果到長開冷氣咁乾爽...應該冇問題掛.

民房

6月8日 開刀

原帖由 lovelybb2 於 10-3-22 20:32 發表
我6月8日生,是開刀的!

你幾點開刀呀! 我本來都想8號開刀, 但我的doctor 被人booked , not so happy

大宅

ok!如果唔乾淨,可叫嬸嬸清潔!而且夠大!

原帖由 fantasmicathk 於 10-3-29 09:44 發表
不知法國醫院的toilet 清不清潔...特別係座廁....

大宅

基本上,法國醫院不會把香港人和大陸人放在同一間房!

原帖由 baby_tigger 於 10-3-29 09:59 發表
我估如果成間房都係香港人的話基本上衛生應該無問題, 但如果間房有大陸產婦的話一定無咁乾淨 & 嘈.

大宅

減齡達人勳章 好媽媽勳章

在法國醫院生BB的媽咪, will join package or will it be cheaper to pay day by day. If join package, then leave early will they refund the price difference?

大宅

原帖由 LW0506 於 10-3-30 10:55 發表
在法國醫院生BB的媽咪, will join package or will it be cheaper to pay day by day. If join package, then leave early will they refund the price difference?

我應該唔會join package呀, 聽人話順產住3日走得, join package無咁抵...

應該唔會refund架喎!!!

別墅

唔駛 join package 架, even 住 5日每日計都平過 join package

大宅

我參考咗人哋上年啱啱係法國生完建議要執的走佬物品,俾大家參考!

法國醫院走佬袋

文件類
1.
驗血報告
2.
自己身份證
3.
老公ID copy
4.
Deposit receipt

孕婦用品類
1.
產婦衛生巾兩包 ( 醫院有兩包24條, 開刀兩包已夠用)
2.
普通衛生巾
3.
網褲 4- 6條 ( 醫院有4條已夠用)
4.
普通或哺乳胸圍 2 – 4個
5.
乳墊 8-10 個 ( 如果餵人奶就帶定啦)
6.
紙巾或廁紙 2盒或2卷 ( 其實醫院TOTILE 都有)
7.
女性濕紙巾

1包 (如順產)
8.
床墊 2-4 張 (醫院有 OFFER
4張已夠用)
9.
傷口沖洗瓶 1個 (醫院有 OFFER)
10.
收腹帶 (for 開刀媽媽)
11.
睡衣 2套!!! 要有褲既

日常用品類
1.
外套或披肩 1件及長褲
2.
保暖襪2對
3.
拖鞋 1對
4.
保溫杯
5.
乾糧 (少許) - 餅乾或面包
6.
手提電話及充電器
7.
零錢及八達通
8.
出院時衣服 1套 (可稍後由家人帶來)
9.
飲筒 (手術後未起到身, 瞓在床都飲到水)

清潔用品類
1.
毛巾、浴巾
2.
牙膏、牙刷、漱口杯、筷子、匙 (醫院有 OFFER)
3.
潔面乳 / Cream
4.
潤膚膏、潤唇膏
5.
免沖水洗頭水
6.
沐浴露(醫院有 OFFER)
7.
梳 / 髮夾 / 橡筋

嬰兒用品類
1.
初生嬰兒紙尿片
1包 (醫院有 ~ charge $100/PER DAY)
尿片
,尿片
墊,包被,手套仔, 腳套, 和尚底衫及面衫各1 (所有bb

野可以出院前一日叫老公帶)

大宅

原帖由 irisnmy 於 10-3-31 21:33 發表
我參考咗人哋上年啱啱係法國生完建議要執的走佬物品,俾大家參考!

法國醫院走佬袋

文件類
1.
驗血報告
2.
自己身份證
3.
老公ID copy
4.

孕婦用品類
1.
產婦衛生巾兩包 ( 醫院有兩包24條, 開刀兩包 ...

thanks for sharing.

大宅

如果開刀JOIN PACKAGE定唔JOINT平D
佢地點計架?

別墅

你最好問吓你睇開個醫生, 我之前問過醫生, 佢話唔 suggest join package. 上產前姑娘都好似提過話唔需要 join package, coz 順產大約住3日就出院 (我希望可以順產).

禁止訪問

大宅

無得上網!可帶電腦!
原帖由 fantasmicathk 於 10-4-6 20:22 發表
知唔知房內有冇上網? 可自己帶notebook去?

複式洋房

咁請問初生嬰兒尿片洗唔洗帶呀, 同埋睡衣都係要自己帶的嗎?

原帖由 irisnmy 於 10-3-31 21:33 發表

法國醫院走佬袋

文件類
1.
驗血報告
2.
自己身份證
3.
老公ID copy
4.

孕婦用品類
1.
產婦衛生巾兩包 ( 醫院有兩包24條, 開刀兩包 ...

大宅

原帖由 winnieng_1228 於 10-4-11 22:41 發表
咁請問初生嬰兒尿片洗唔洗帶呀, 同埋睡衣都係要自己帶的嗎?

尿片應該醫院供應, 佢會charge番我哋...
睡衣要自己帶啦~

大宅

香港非公營機構及私家護士協會主席梁鈺嫻,聲稱任職的聖德肋撒醫院,長期人手不足,強迫醫護人員簽署文件,訛稱自己每小時都有巡房,以及有兩名護士負責派藥。她在上月底獨自派藥後,無尋找另一名同事簽署文件,反而收到院方警告信,指她獨自派藥,違反醫院護士守則。她表示,醫院近年擴充,但未有增加人手,向院方反映亦沒有改善。

驚驚喎!!

首頁

尾頁

跳至