夫婦情感

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

回覆 1# 446948 的文章

是否在大型書局可找到呀! Thanks !

男爵府

原帖由 粉红傻豹 於 10-4-27 11:54 發表
是否在大型書局可找到呀! Thanks !

係呀! 大型書店有得賣, 如果唔係急, 可以去圖書館訂都可以呀!

禁止發言

回覆 16# h9822532 的文章

大宅

原帖由 tammy_pi 於 10-4-27 18:43 發表
其實點解可以接受曾經外面有過女人的男人.永遠都無可能接受.

呢個就真係要我地呢 d 過來人.. 先知箇中滋味啦~~ 哈
建立左多年的感情, 點可以憑一個第三者幾個月的時間, 就將佢全部拆散, 所以我地做老婆既, 更要努力..

男爵府

每個未曾受過既女人, 都一定可以在好高位置話自己唔可以接受, 但當自己真正發生既時候, 絶對做唔到, 嗰個感覺真係要感受過先至會知道架咋~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 446948 於 10-4-28 11:48 發表
每個未曾受過既女人, 都一定可以在好高位置話自己唔可以接受, 但當自己真正發生既時候, 絶對做唔到, 嗰個感覺真係要感受過先至會知道架咋~

同意,如果真的可以好灑脫的離開,會找律師辦手續,跟本不會在本版提問.提問的,是想留底的和想找支持的

別墅

好媽媽勳章 畀面勳章

雖然我未婚, 但見到咁多case, 而我哥最近又因為第3者而令到我阿嫂傷心, 攪到成個家都好痛心....有感而發 (實在太長)

事緣我成家人去旅行, 其中有一名女子因失戀去旅行散心, 旅途中交換了電話& facebook...点知就出事啦..唉!!! 佢地竟然搭上了..........

這名中國籍女子, 初期口口聲聲話佢信佛, 自己係單親家庭長大, 好明白我地痛苦唔會再同我哥聯絡, 點知又係講一套做一套, 佛口蛇心

我又試過揾第3者契姐講事情發展, (契姐做教師) 点知換來只有一句總結............第3者係無辜, 首先檢討下佢地夫婦2人關係, 發生咩事先揾第3者, 原來教師係有朋友既仁義, 無道德

雖然我唔係當時人, 但我都能感受你地痛楚, 點解第3者, 佢會唔明, 難道揾一段真愛, 要從人地老公搶回來咩?????????

民房

原帖由 446948 於 10-4-28 11:48 發表

我好同意你講既野。
我曾經比一個"朋友"(現在已經唔係了)話我原諒背叛過自己既男人係道德有問題,話我cheap,佢話自己一定接受唔到,亦一定會分手。

但當時我話:"你唔係當事人,你唔會感受到..." 就比人話我係教而不善,話我影衰d女人....個下真係好hurt。hurt既原因係除左要面對同個男人既問題外,仲有所謂"朋友"既說話。
而呢個"朋友" 最後因為我"影衰佢"而無左交往...

各位選擇復合既太太,大家都要撐住,向自己既目標努力!

男爵府

原帖由 1234qq 於 10-4-28 20:13 發表

我好同意你講既野。
我曾經比一個"朋友"(現在已經唔係了)話我原諒背叛過自己既男人係道德有問題,話我cheap,佢話自己一定接受唔到,亦一定會分手。

但當時我話:"你唔係當事人,你唔會感受到..." 就比人話我係教而不善,話我 ...

你個朋友本身根本好有問題, 做朋友既, 就算明明覺得朋友選擇錯, 但係呢樣只係朋友既事, 只可以為佢擔心, 而唔係去左右人地既選擇囉!~ 到最後係點, 朋友立場都只可以關心同祝福佢, 你同佢絶交係啱既!~

各位如果遇到身邊人咁講既, 大可以唔駛理佢囉!~ 幸福係自己爭取既, 選擇復合既都係覺得呢個男人值得自己愛, 同佢一齊自己會覺得幸福先會唔理自尊去原諒佢, 難道要原諒一個出軌過既人係一件易事咩, 其實係仲難過放佢走, 佢真心回頭得到既永遠都係自己, 放手就代表唔CHEAP咩? 真係搞笑囉!~ 如果唔試過努力爭取就放棄會好唔甘心架啫!

大宅

我在圖書館借了
聰明女人別在原地找幸福乳酪,看完了,真的寫得不錯,我也打算到書局再買一本放在家中做心靈讀物。

我亦借了另一本
原諒別人, 放過自己的書,也寫得不錯,各位想填加婚姻正能量和増加愛自己能力的媽媽, 不彷一看。

大宅

我都講下丈夫做了什麼令我開心的事~~

(1) 他親手做燉蛋, 蒸好後問我愛吃熱定凍, 我自己就覺得好開心, 回來後他第一次親手造甜品
(2) 坐巴士四人位, 我在對對面, 我的腳不夠長, 有點吊腳, 他把我的腳放在他的鞋面上,幫我墊高一點….
(3) 他為我煮面, 但他見到不夠食 (因為孩子又上來食我碗面), 他便走入廚房再煮多一個~~ ^_^

大宅

我接受返我老公都4年啦仲生埋第二名,當中過程真係需要無限"正能量"!!!好彩佢都好有誠意和忍耐力!!!各位姊妺加油!!!

大宅

我都打算在復合後, 感情好一點後, 計劃生第二胎.... 我會努力.... 好多謝 Issac830 提供的正能量信息呀~~

複式洋房

原帖由 buyer 於 10-5-17 16:05 發表
我在圖書館借了
“聰明女人別在原地找幸福乳酪” ,看完了,真的寫得不錯,我也打算到書局再買一本放在家中做心靈讀物。

我亦借了另一本
“原諒別人, 放過自己” 的書,也寫得不錯,各位想填加婚姻正能量和増加愛自己能力的 ...

我一看到此書名“原諒別人, 放過自己”, 我立時想哭出來. 暫時我還未能做到原諒別人, 我需要正能量, 但不知何處去找.

複式洋房

原帖由 全為愛 於 10-4-3 00:14 發表
以上幾位提到 "忘記",覺得很困難。
個人認為,是絕對沒可能忘記有這樣一件重大的事情發生過的,婚姻中的背叛是如此的痛得入心入肺,怎會有一天忘記得了它呢

真的, 真的很難!

因此,我覺得不必費心去努力忘記,目標並不是忘記 (因為根本不可能),目標應是療癒及處理傷痛 ... to heal and process the pain ...

我正正需要, 但有誰為我療傷 ? 我真的傷得很重, 如果不是自己堅持, 也不能撐得到今天.

直至有一天,當再想起那件事時,已不再覺得痛了,內心仍能舒服安然不受它影響了,那就是所謂的 "忘記"了。
我想,大家是這個意思吧,是嗎?

那一天會幾時來臨 ?
如果有過來人, 可否話我知要多久才做到 "放下了" ?

禁止訪問

子爵府

他是已經沒有跟外女聯絡,但他久不久都會去酒吧,他們是在那裡認識的.相信你們都知那裡是個花花世界,如果他還要到那種地方玩請問我又怎可有安心既日子?
沒聯絡應該有半年時間,他都有改善對我同個仔.但我真的很不安,當他去酒吧時.我應該怎做好?
原帖由 全為愛 於 10-4-3 00:14 發表
以上幾位提到 "忘記",覺得很困難。
個人認為,是絕對沒可能忘記有這樣一件重大的事情發生過的,婚姻中的背叛是如此的痛得入心入肺,怎會有一天忘記得了它呢!
因此,我覺得不必費心去努力忘記,目標並不是忘記 (因為根本不可能),目 ...

大宅

於復合的過程中,我也跟各位姐妹經歷過猜疑,不安,這是必經階段,但要記住既然選擇了復合就不要常被這種情緖困擾自己,當有猜疑不安情緖來臨時除了要俾信心自己,更要令對方同樣清楚明白這種情緖困擾時正常的,避免誤會之餘也要令對方明白到你是需要他所發揮正能量來跟這種負思想對抗!!!各位姐妹加油呀!!

民房

原諒需要好大好大的勇氣, 不是容易的事.

民房

放人=放自己. 決定自己的路就行吧, 不安定的心會令自己選擇錯, 人生每日都是選擇题.深思一下捨得的道理.

原帖由 呂太 於 10-5-20 17:13 發表
我下個月中就會搬返自己家住,我好想可以原諒佢,但我好難可以再信任佢,而家仲一齊住,但係我忍唔住日日都check住佢,真係控制唔到自己!佢話佢會努力做好,同返我一齊,雖然我真係好想結果可以咁,但我真係無信心,因為佢一 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至