樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

對不起, 我不是針對公務員的。但我相信所有福利都是合資格才可以申請/享受的…..不相信政府寫信比各公務員問佢地要不要住公屋, 要不要學費津貼, 要不要……等等!! 我個人意見是…..無論是不是大學生, 只要"合資格便可以申請公屋, 沒有其他意思。

原帖由 skmibb 於 10-4-9 13:37 發表

97前的公務員係可以住公屋的,因為係其福利,而唔係自己去申請的,不可混為一談。

侯爵府

好媽媽勳章

you are totally wrong.

政府won't寫信比各公務員問佢地要不要住公屋, 要不要學費津貼, 要不要……等等It is because in their contract (write it in), the employer should provided 住屋, 學費津貼,……等等 to them.
Those benefits are partly of their return for their job.

原帖由 五月MaMa 於 10-4-9 14:01 發表
對不起, 我不是針對公務員的。但我相信所有”福利”都是”合資格”才可以申請/享受的…..不相信政府寫信比各公務員問佢地要不要住公屋, 要不要學費津貼, 要不要……等等!! 我個人意見是…..無論是不是大學生, 只要" ...

複式洋房

本來只是路過, 但睇完五月mama的發言, 真係忍不住要出聲.....究竟你明不明白咩叫""合資格" 同 "公務員福利" 呢? 大家討論 "合資格" 的意思是普通市民申請公屋, 而不是 "公務員福利合資格" 住公屋......你話你朋友住公屋而又有幾層樓收租, 我覺得呢種人要拎去打靶....自私自利....香港有幾多家庭一家幾口月入都不過2萬....你知否你朋友2, 一家5口, 如果不是公務員, 根本就冇可能住公屋, 一家5口申請公屋上限好似1.5萬樓下, 佢地好彩係公務員, 如果不是, 佢地都要出去捱貴租, 而子女何來有國際學校讀又有津貼.....無可否認, 你話公屋係給 "合資格" 申請人士住, 但hk govt.建公屋, 原因都係想幫一d低收入人士有個地方住, 而並不是月入6-7萬, 又有樓收租的人住.....真係不吐不快....

原帖由 五月MaMa 於 10-4-9 14:01 發表
對不起, 我不是針對公務員的。但我相信所有”福利”都是”合資格”才可以申請/享受的…..不相信政府寫信比各公務員問佢地要不要住公屋, 要不要學費津貼, 要不要……等等!! 我個人意見是…..無論是不是大學生, 只要" ...

大宅

唔洗咁勞氣, 講咁多野咪即係……..公屋係比合資格人士申請, 唔係比有需要人士申請o羅。我2個朋友係合資格申請的, 係其中一種享有的福利,所以有幾層樓收租也唔洗拎去打靶。各有前因莫羨人……..

原帖由 fatfish 於 10-4-9 15:38 發表
本來只是路過, 但睇完五月mama的發言, 真係忍不住要出聲.....究竟你明不明白咩叫""合資格" 同 "公務員福利" 呢? 大家討論 "合資格" 的意思是普通市民申請公屋, 而不是 "公務員福利合資格" 住公屋......你話你朋友住 ...

大宅

講真,如果佢係有幾層樓收租的話,佢已經唔係一個合資格的申請人,因為佢個人資產,已經高於合資格的範圍,不要再話自己係對,仲有就係佢現在的行為係欺騙,佔取有需要的人應該得到的!
原帖由 五月MaMa 於 10-4-9 16:03 發表
唔洗咁勞氣, 講咁多野咪即係……..公屋係比”合資格”人士申請, 唔係比”有需要”人士申請o羅。我2個朋友係”合資格”申請的, 係其中一種享有的福利,所以有幾層樓收租也唔洗拎去打靶。各有前因莫羨人……..

...

大宅

公屋係比”合資格”&”有需要”人士申請, 除了公務員, 政府原意是幫助這班月薪萬五以下的人。
聽聞那些若不入住公屋的公務員,可以拿二萬元津貼,若是我,我不會住公屋. 其實公屋是否三百尺那種?

公爵府

其實唔使勞氣,公務員咁多褔利,係以前植民地政府為外藉員公特別制定的,因為當時大多數公務員的老家都不在香港,褔利要有返咁上下先可以吸引到人來香港做嘢,之後越來越多香港人做到公務員,但相關既褔利又無配合到去改,再講要改要減都唔容易,加上响80-90年代,响私人公司做嘢既人,好多都有好多個月既雙糧,當時佢地升職加薪既速度都比公務員快和多,所以唔比返咁上下褔利好難留人係政府度做,只不過這十幾年,香港經濟不穩令當時唔係好多人吼既政府工變成人工又高又穩定,褔利又好既工作啫,其實這些都是歷史留下來的問題。不過而家入職既公務員巳經無咁好褔利喇!

講返大學生輪公屋既問題先,其實我自己個人就覺得無咩問題,一個年輕的大學畢業生分分鐘孭好多grand loan,而且這十幾廿年多咗好多獨子獨女、又或者單親家庭,佢地有佢地一定既經濟壓力,如果一早就為自己打算,早早申請公屋為自己打算,等自己打去經濟基楚再交返間屋出來,都未常不是一個好既計劃。再講,唔可以話大學生一定唔係一個有住屋需要的人,而且香港是法治既社會,只要"合資格"就得啦,如果"合資格"這個限制令到無需要既人濫用社會資源,有關制定政策既人仕就要做嘢。

侯爵府

好媽媽勳章

no, most of the middle or lower class 公務員 can't get 津貼 directly. If they don't take 公屋, nothing extra will be given to them.
其實公屋是否三百尺那種?=> yes, the same type.
可以拿二萬元津貼=> the upper class 公務員 only.

原帖由 Apple8 於 10-4-9 16:32 發表
公屋係比”合資格”&”有需要”人士申請, 除了公務員, 政府原意是幫助這班月薪萬五以下的人。
聽聞那些若不入住公屋的公務員,可以拿二萬元津貼,若是我,我不會住公屋. 其實公屋是否三百尺那種? ...

侯爵府

好媽媽勳章

yes, you are right.

原帖由 ume 於 10-4-9 16:35 發表
其實唔使勞氣,公務員咁多褔利,係以前植民地政府為外藉員公特別制定的,因為當時大多數公務員的老家都不在香港,褔利要有返咁上下先可以吸引到人來香港做嘢,之後越來越多香港人做到公務員,但相關既褔利又無配合到去改,再講要改 ...

複式洋房

其實五月mama的朋友應該已是高級公務員啦, 我只是覺得他們既然有能力買樓收租, 為何不讓間公屋出來給那些有合資格及有需要人士呢?....

原帖由 Apple8 於 10-4-9 16:32 發表
聽聞那些若不入住公屋的公務員,可以拿二萬元津貼,若是我,我不會住公屋. 其實公屋是否三百尺那種? ...

大宅

住公屋是公務員福利, 唔明五月mama想表達什麼,贊成或是不滿。

住公屋的是普通公務員,唔住就無,可能怕出面投資失敗都有間公屋, 出面有幾層樓就不知要不要申報或合法。

大宅

為了間公屋,搵六萬都是住三百呎,好似慘些。

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 畀面勳章

如果政府立法監個d住了公屋, 後來搵得多左的人, 要她們交返間屋, 咁又點睇?

大宅

浪費資源,明知他們出來工作幾年,加上結了婚,一定超額。

大宅

他們的思想一早己想歪了, 到有錢時又怎會交番間屋出來。

珍珠宮

各位,不如言歸正傳啦!

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁

尾頁