自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

結晒婚、仔囡都生埋既我,係唔會介意人地叫我做auntie,我覺得呢個叫法,唔單只係年齡問題。

子爵府

原帖由 macca 於 10-4-25 16:30 發表
咪係囉!! 結左婚自然升呢做ee啦!! 仲想做姐姐就唔好嫁住啦!!

AGREE!!!!
死都唔比小朋友叫O個D, 好似唔肯面對現實咁

伯爵府

畀面勳章

其實d人好搞笑架, 我一個人出街時, 見到d c9會叫d小朋友叫我姐姐, 但當我一抱住個仔時, 多數叫我姨姨...
不過我就對呢d稱呼無咩所謂, 都係一句啫...

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔的FD仲好笑,叫我做亞嫂
亞女的同學就點下頭

我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有個姊妹,我估大佢十年到,佢細時叫我姐姐,到佢結婚生仔女,咁我教亞女叫佢姨姨,佢反說佢細時都叫我姐姐,如果真係咁叫又好亂,唔通我個女叫佢姐姐,咁佢個女咪要叫亞女係姨姨.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 喧嘩 於 10-4-25 02:21 發表
話說我同兩個friend(同我同年, 一個大緊肚, 一個單身)上左去個鄰居屋企打牌, 佢個女已經20歲, 我老公遲過我上去, 佢就問佢個女叫左uncle未, 跟住打打下牌又話到auntie (我), 跟住佢叫個女試下同我地打下, ...

其實呢d唔關年齡大過人地幾多......自己結左婚,做埋人地亞媽....仲想人叫你做姐姐??我隔離屋一家四口,有兩個仔都讀中學....我都係大佢十年左右...佢地都叫我姨姨....我又唔覺有問題喎....都係稱呼一句姐....反而我覺得佢兩個仔好乖添...咁大個都肯叫人...有d唔會彩你嫁...

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我又覺得冇咩野
都係一句jack
唔係'8婆'就得啦

不過仔都有埋
但係d朋友仔女都係咁我做x姐姐咋
哈哈,我又唔驅既

大宅

好媽媽勳章

無咩所謂喎 都係一句啫

佢肯叫係咪算好囉
而家好多細路唔叫人架

我過年時 派利是比個fd個女 (18-19歲)
多謝都無句
唔好話佢會叫我一聲啦 ~~
珍惜生命 ~~ 上帝還讓你活著  就肯定有祂的安排

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

提外話 :

我老公同我媽咪差 11 年, 而我老公叫佢做媽咪 .... 我都覺得有點怪怪地 ....

原帖由 pigpigpat 於 10-4-26 16:02 發表
無咩所謂喎 都係一句啫

佢肯叫係咪算好囉
而家好多細路唔叫人架

我過年時 派利是比個fd個女 (18-19歲)
多謝都無句
唔好話佢會叫我一聲啦 ~~

大宅

介意都冇計, 結左婚就係比人叫auntie啦, 我就唔MIND, 只要平時自己打扮得靚D, 就算比人叫舅婆, 叔婆都冇所謂, 人地見到只會話, 嘩, 咁後生做左叔婆啦, 有賺TIM

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 BELIBALA 於 10-4-26 16:29 發表
介意都冇計, 結左婚就係比人叫auntie啦, 我就唔MIND, 只要平時自己打扮得靚D, 就算比人叫舅婆, 叔婆都冇所謂, 人地見到只會話, 嘩, 咁後生做左叔婆啦, 有賺TIM ...

咪係
試過我同人講話我個仔鍾意變型金剛
跟住佢話: 乜你有仔架嗱?
咁咪仲開心

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我反而係生左bb之後好enjoy d 小朋友叫我做ee/ aunt...
其實唔關你年紀/大過個小朋友幾多事
係輩份問題ma, 你同佢父母係平輩, 佢叫你做ee好正常啫

反而公司個清潔阿姐, 叫我做姐姐, 我真係打個突架, 佢大過我媽媽喎....mouth:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小玲太太 於 10-4-26 09:44 發表

AGREE!!!!
死都唔比小朋友叫O個D, 好似唔肯面對現實咁

我都覺, 有n個同事係咁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我試過有次同老公搭LIFT,一入LIFT有對年輕夫婦加個剛識講野既bb,bb一見我老公就叫"伯伯(我c64X炸,個樣大概同郭晉安差唔多,白頭髮都冇,點睇都未到伯伯呀)mouth:,我地都唔知講乜好,算啦,童言無忌,點知佢媽咪好唔識趣,仲要問個bb,呢個呢?(佢指我),bb答:姐姐…個阿媽仲好開心以為佢bb讚緊我後生,果刻我反而好唔高興,bb既分辨能力差我唔怪你,但個阿媽就唔識做人囉

公爵府

哈哈!!!!

細個屋企教落, 去同學仔企玩, 見到人地爸爸,如果大過自己爸爸就叫'伯伯', 細過既就叫'叔叔', 唔知個BB父母係咪咁樣教佢呢??

我唔介意人地點樣叫我, 但最憎係係街巿比D人叫亞姐,叫到自己好似好摟休咁...
原帖由 agneskong 於 10-4-26 16:49 發表
我試過有次同老公搭LIFT,一入LIFT有對年輕夫婦加個剛識講野既bb,bb一見我老公就叫"伯伯(我c64X炸,個樣大概同郭晉安差唔多,白頭髮都冇,點睇都未到伯伯呀)mouth:mouth:" />,我地都唔知講乜好,算啦,童言無忌,點知佢媽咪好唔識趣,仲要問個b ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 rean_chau 於 10-4-26 17:22 發表
哈哈!!!!

細個屋企教落, 去同學仔企玩, 見到人地爸爸,如果大過自己爸爸就叫'伯伯', 細過既就叫'叔叔', 唔知個BB父母係咪咁樣教佢呢??

我唔介意人地點樣叫我, 但最憎係係街巿比D人叫亞姐,叫到自己好似好摟休咁...
...

乜街市d人唔係逢人都叫"靚女"既咩

首頁

尾頁

跳至