想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 毛B 於 10-6-23 11:58 發表
唉~~~我都唔知點好..........

唔好咁用力谷呀, 飲多d水喇~~~

飲西梅汁啦, 我見D人大肚都係飲西梅汁去便便, 放鬆D, 唔好太大力呀

男爵府

原帖由 happy-coco 於 10-6-23 18:35 發表
Hi Hi, 各位 jm 你地好呀, 我都係來報到, 我之前係第一版時都有分享過, 後來IVF失敗左, 之後又忙, 所以依家先再上來, 估唔到咁快就開左第三版, 仲新加入好多jm

我係3月中第一次 IVF, 有7粒胚胎, 放左3粒, 雪左4粒, ...

希望你順順利利呀, 我今日岩岩打第2針, 大家都努力呀

別墅

Hi, 各位JM, 我又返嚟報吓到先!
Happy-coco, 好耐冇見喇, 去咗邊度旅行呀?

別墅

hello 各位jm,

我都係part 1 & part 2 已經响度八咖la.
一排無上來, 好多jm加入左喎.

我三月放鮮胎失敗左, 諗住7月fet.
希望大家都成功呀 !!!

男爵府

今日抽完蛋,希望大家祝福我,為我祈禱,謝謝!

大宅

13姨, sukudo,

多謝你地鼓勵呀

大宅

粒粒豆,

之前兩個月屋企有事, 所以較忙, 冇去到旅行, 但我星期五會同朋友去越南玩, 諗住返來開始 FET

係呀, 好耐冇見, 我都冇時間追返以前 d post, 你依家咩 status 呀?

大宅

nataliewwf,

我都係7月FET呀, 一齊努力呀

大宅

一定會為你祈禱, 希望D eggs 全部受精同high grading, 今次一定bingo.

原帖由 MusicTV 於 10-6-24 01:38 發表
今日抽完蛋,希望大家祝福我,為我祈禱,謝謝!

大宅

加油!一齊成功!

原帖由 nataliewwf 於 10-6-24 00:23 發表
hello 各位jm,

我都係part 1 & part 2 已經响度八咖la.
一排無上來, 好多jm加入左喎.

我三月放鮮胎失敗左, 諗住7月fet.
希望大家都成功呀 !!!

大宅

Happyeverafter,
聽到你的慘痛經歷,覺得你真係承受很大壓力。
每一次放胎後嗰14天真的行屍走肉,都唔知日子點過.......
你係邊個醫生?點解可以做得咁密?醫生話卵子大約3個月換過一批新的,我相信你之前一批沒有問題,但連續做了幾個月fet,應該休息一下再做ivf。
我之前做ivf又係要同公司講大話話屋企有事,個心好唔安樂,我認為係令我唔成功其中一個原因。我決定下次做ivf會攞足2個星期假。
所以你唔好再諗咁多,你今次有3個胚胎成績不錯,但一定要保持心情開朗。

原帖由 Happyeverafter 於 10-6-23 10:12 發表
大家好, 我係之前果版加入.

好想同大家分享下我的慘痛經歷 :-

1 月做第1次ivf, 有11粒受精, 1次ET 及3次FET都失败, 的起心肝今个月做多次ivf, 点知得3个胚胎可以放, 冇雪胎....

今个星期一放佐胎, 尋晚要打300 un ...

複式洋房

Bibi100,

多謝您, 你都起碼知道原因, 而我就死因不明, Dr. 話可能係mismatch of 蟲+蛋!

不过学你話齋, 我应該向好方面諗, 如果今次唔成功, 我可以賴c6, 因为佢打錯針

你幾時check bingo 呀?

原帖由 BiBi100 於 10-6-23 17:27 發表
我都好明白. 我今次IVF抽到12個eggs,一心諗住點都有4-5個受精掛, 但點知Dr話我聽一個都冇, 原因係c6 d sperm唔得, 我心痛都唔知講咩好, 只係不停喊, 個日我簡直唔想同佢講嘢! 因為我叫過佢做treatment前休息多D, 唔 ...

複式洋房

Jwybb,

多謝您, 其实我已經冇唔開心lu

可能我实在已經玩过太多次"14天行屍走肉團", 巳經開始麻木

我係陳志慧e生度做, 佢可以比我个个月放, 我估只係你心理上会唔会覺得好累

我从06年想生到而家, 食佐6个月排蛋丸, 5次iui, 我决定係今年内做埋2/3次ivf, 唔成功就收工, 我唔想再比呢件事影嚮我生活及心情!

原帖由 jwybb 於 10-6-24 09:55 發表
Happyeverafter,
聽到你的慘痛經歷,覺得你真係承受很大壓力。
每一次放胎後嗰14天真的行屍走肉,都唔知日子點過.......
你係邊個醫生?點解可以做得咁密?醫生話卵子大約3個月換過一批新的,我相信你之前一批沒有問題,但連續做 ...

子爵府

尋晚驗左喇~~~結果係 '唔中' 之後d m就血流成河咁.......

多謝你地嘅鼓勵同祝福, 而家等28號返去見醫生, 因為無雪胎嘅關係, 為有再安排第三次ivf

想問下咁多位, 我而家諗緊黎緊第三次ivf都唔得的話, 我都會去試一次私家, 但係因為財力嘅問題我可能只做到一次.........

如果睇私家 or qm私家症, 係咪所有檢查都要從頭做過? 假設我睇qm 私家症仲需要醫生介紹信嗎, 我排公家症果時佢地已經收左我封介紹信喇......

同埋想問...qm私家症嘅成功率....高 定係 私家醫生成功率高?

子爵府

你好呀, 我想問下你, 係陳志慧度做一次ivf大約要幾錢呀?
原帖由 Happyeverafter 於 10-6-24 10:42 發表
Jwybb,

多謝您, 其實我已經冇唔開心lu

可能我實在已經玩過太多次"14天行尸走肉團", 巳經開始麻木

我係陳志慧e生度做, 佢可以比我個個月放, 我估只係你心理上會唔會覺得好累

我從06年想生到而家, 食佐6個月排蛋丸 ...

大宅

如果你今次d卵quality唔好,最好停3個月再做ivf,係董醫生要求我停。
可能上次你d quality好好,所以唔需要停,咁其實每次胚胎有冇著床?驗血醫生有冇話你知?
我試咗3次iui唔成功,但我完全接受開始做ivf,但開始做ivf直至抽卵才知道卵質素唔好,抽卵7只(比預期少),受精2個,對我打擊好大,最後當然唔成功,宜家我休息3個月會再開始
anyway,希望你今次成功!

原帖由 Happyeverafter 於 10-6-24 10:42 發表
Jwybb,

可能我实在已經玩过太多次"14天行屍走肉團", 巳經開始麻木

我係陳志慧e生度做, 佢可以比我个个月放, 我估只係你心理上会唔会覺得好累

我从06年想生到而家, 食佐6个月排蛋丸 ...

大宅

放胎可以個個月放,但ivf打針谷卵要休息3個月

Jwybb,

我从06年想生到而家, 食佐6个月排蛋丸 ...

複式洋房

大约6萬啦, 但我針打得重d所以贵d, 同埋我打d藥唔痛, 又好似話贵d, 不过冇包雪胎及FET的費用

仲有係我朋友上個月book, 新症要等到12月

原帖由 毛B 於 10-6-24 11:05 發表
你好呀, 我想問下你, 係陳志慧度做一次ivf大約要幾錢呀?

複式洋房

咁都好, 我可以休息3个月:loveliness:

原帖由 jwybb 於 10-6-24 11:25 發表
放胎可以個個月放,但ivf打針谷卵要休息3個月

複式洋房

我上次ivf係1月抽蛋, 之后都係FET, 我估胚胎冇着过床, 我冇驗血呀, 只係做urine test咋

原帖由 jwybb 於 10-6-24 11:24 發表
如果你今次d卵quality唔好,最好停3個月再做ivf,係董醫生要求我停。
可能上次你d quality好好,所以唔需要停,咁其實每次胚胎有冇著床?驗血醫生有冇話你知?
我試咗3次iui唔成功,但我完全接受開始做ivf,但開始做ivf直至抽卵才知 ...

首頁

尾頁

跳至