跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lcycindy 於 10-10-4 14:01 發表
Many bad news about York these days. York is the sister kindergarten of St Lorraine. Any adverse impact on St Lorraine?

現在也不想太多喇, 收左先算喇.

公爵府

大家好:-P 我個女讀緊國際班pm.開咗學差不多兩個月了!除慕道班事件外,大家對萊茵有咩評價呢?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piv 於 10-10-9 00:41 發表
大家好:-P 我個女讀緊國際班pm.開咗學差不多兩個月了!除慕道班事件外,大家對萊茵有咩評價呢?

其實除了慕道班事件外,
我對萊茵的小朋友的感覺幾好,
因有次我女兒還小得9個月時,我揹著女兒坐巴士,
有個小朋友是在萊茵讀書,起初我也不知道,是我問他在哪讀書?他才說給我知道. 雖然我不知他是讀國際班定其他班? 不過他很主動同我女兒玩,又主動說英文,大家有問有答.感覺這小朋友很乖.
所以我才諗女兒大一點上K班時,會試比她在這校讀書.
因我選幼稚園是在街上或巴士上看看小朋友的情況才決定這學校好不好給女兒讀.這是我個人的決定.

複式洋房

去完家長簡介會, 上報果個馮太根本係一個sales, 我相信好多家長都會... ,鬼唔知阿媽係女人

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 makpingwing 於 10-10-9 14:33 發表
去完家長簡介會, 上報果個馮太根本係一個sales, 我相信好多家長都會... ,鬼唔知阿媽係女人

馮太是咩職級因我忘了? 她口才好得.

複式洋房

馮太咪係老闆娘Law

公爵府

本文

公爵府

回覆 11# kathy806 的文章

相信對我們影響不大,我個女好鐘意番學,而且成日唱好多唔同的英文兒歌,重時常主動講英語,可見小朋友有不錯的學習環境.至於升小一時,如果小朋友語文能力強,面試表現好,我相信唔會有影響,因根本晤關學生事.所以我們萊茵家長更加要加油,我們萊茵小朋友係好嘢嚟的!哈哈.加油!加油!加油........!

大宅

馮太係三間學校的校監. 佢講嘢係誇啲, 但好事實.
我好同意piv的見解. 我認為只要學校教得好而學生又吸收到的話, 升小一相信不會有太大影響. 畢竟學校都辦學多年, 相信業介內都熟悉此校的優,缺點.

公爵府

至於萊茵面試方面,入到課室入面有幾張大枱,每張枱坐有兩位老師,一位中國老師,一位外籍老師.我揀國際班所以全程會以英語同小朋友溝通,重有比一些圖畫小朋友睇和問簡單問題,唔會問家長問題:-P

別墅

無了雙語班,但得幾個外籍老師,唔通本土老師教英文?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piv 於 10-10-10 13:44 發表
至於萊茵面試方面,入到課室入面有幾張大枱,每張枱坐有兩位老師,一位中國老師,一位外籍老師.我揀國際班所以全程會以英語同小朋友溝通,重有比一些圖畫小朋友睇和問簡單問題,唔會問家長問題:-P ...

老師是不是全程用英文問小朋友問題?
小朋友是不是要用英文回答?
THANKS

公爵府

回覆 1# rainrain613 的文章

是的,老師全程以英語同小朋友溝通,當然小孩還很小,所以我覺得就算唔係完全識答都唔緊要,我諗老師會睇埋小朋友其他方面:)因國際班關係,小朋友以英語回答當然着數啲啦,但小孩自己講咩語言冇人迫倒佢,所以順其自然會好啲

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piv 於 10-10-10 22:22 發表
是的,老師全程以英語同小朋友溝通,當然小孩還很小,所以我覺得就算唔係完全識答都唔緊要,我諗老師會睇埋小朋友其他方面:)因國際班關係,小朋友以英語回答當然着數啲啦,但小孩自己講咩語言冇人迫倒佢,所以順其自然會好 ...

也明白,謝謝你呀~
慘在我呀女對陌生人是不出聲呢

大宅

原帖由 lcycindy 於 10-10-10 17:17 發表
無了雙語班,但得幾個外籍老師,唔通本土老師教英文?

係喎, 你講得冇錯, 如佢地唔夠外籍老師點算, 唔通會再請? 真係要問清楚.

別墅

聽聞萊茵出年唔申請学卷啦,不過對現時讀緊雙語班的学生好似無影響

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lcycindy 於 10-10-11 09:58 發表
聽聞萊茵出年唔申請学卷啦,不過對現時讀緊雙語班的学生好似無影響

沒影響咪好囉,不用煩呀~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piv 於 10-10-10 13:44 發表
至於萊茵面試方面,入到課室入面有幾張大枱,每張枱坐有兩位老師,一位中國老師,一位外籍老師.我揀國際班所以全程會以英語同小朋友溝通,重有比一些圖畫小朋友睇和問簡單問題,唔會問家長問題:-P ...

想問一吓,一班有幾多個學生?

公爵府

回覆 1# rainrain613 的文章

我個女嗰班(國際pm)大約有十六個小朋友,我諗上午班應該會多人啲:-P

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piv 於 10-10-14 09:01 發表
我個女嗰班(國際pm)大約有十六個小朋友,我諗上午班應該會多人啲:-P

謝謝,原來得16個小朋友,這樣也好呀。

首頁

尾頁

跳至