自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

原帖由 三順 於 10-7-20 15:28 發表

Wow!你真係我偶像

三順,你唔好咁啦,我怕羞嫁 ,我份人最衰呢就係口臭,最叻就鬧人最鍾意就話人 ,呢樣野唔好嫁,唔好學 ,不過我唔會無啦啦去話人鬧人,係有d人點極都唔化,覺得自己係人就大晒,其他生物既生命就賤過地底泥,我就忍唔住,火起3千丈 ,跟手就忍唔到口話下人鬧下人囉:;pppp: :;pppp:

ps: 我從來唔會阻止人地驚動物甚至唔鍾意動物,更唔會迫人地鍾意動物同一定要人覺得佢地可愛,,但驚同討厭係一件事,點都應該尊重佢地既生命,地球唔係只係屬於人嫁,唔該

子爵府

唔記得更正一樣野,彭福公園係比狗狗入既公園,同康文署既狗公園係唔同嫁

大宅

捉狗隊捉狗, 同小販管理隊拉小販一樣, 呢d係佢地架工作, 佢地都係依法辦事, 捉狗過程或者好殘忍, 但錯不在捉狗隊, 錯就錯在果兩隻係流浪狗! 根據法例, 流浪狗就係要比人捉!

依片所見, 果位捉狗隊員捉緊狗架時候不斷比人辱罵, 阻住佢地做野, 本來好快可以將隻狗捉上車, 但因為班途人干擾, 令到隻狗受到無謂的痛楚, 要怪的就怪班人多事!

如果佢地係愛狗, 可以事後領養佢地, 而唔係阻住捉狗隊捉狗, 而家d人顛倒是非, 捉狗者為群眾服務, 反而受千夫所指, 而那些真正令隻狗受到不必要傷害的多事之人, 卻成為正義之士, 真係令人莫名其妙!

社會係需要有同情心, 不過都需要用係適當的地方; 如果我們任由兩隻無打瘋狗針的狗係鬧市生活, 就算今天無病, 難保某一日佢地變成瘋狗, 唔通要等佢地咬傷人, 咬死人先捉佢地嗎?

如果你地可以忍受你地的小朋友們比狗咬的話, 就去尊重生命, 同野狗共同係香港生活吧!

子爵府

你知唔知捉狗棍係點用架?又知唔知正確捉狗係點架?

唔知 ... 請查清楚再評論。

原帖由 lamlambaba 於 10-7-20 17:07 發表
捉狗隊捉狗, 同小販管理隊拉小販一樣, 呢d係佢地架工作, 佢地都係依法辦事, 捉狗過程或者好殘忍, 但錯不在捉狗隊, 錯就錯在果兩隻係流浪狗! 根據法例, 流浪狗就係要比人捉!

依片所見, 果位捉狗隊員捉緊狗架時候不 ...

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

聽說有茶客已領走二隻狗狗…
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

回覆 65# Maggie518 的文章

我諗係呢道評論架人, 絕大部份都無用過捉狗棍, 唔通佢地都學識正確地用支棍先可以評論呢件事!

捉狗隊應該比我地任何人係用呢支棍方面來得專業, 可能理論上支棍係唔會傷害到d狗, 但實際上有好多變數, 譬如有些途人係道指手劃腳, 走埋佢身邊攞起佢證件黎睇, 呢d都可以令捉狗隊員無法正常地駛用支捉狗棍!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

明報7月20日報導:

捕獲兩頭唐狗均屬成年,但並無晶片,署方昨日接獲電話,有人聲稱是狗主欲領回兩狗,但該市民至傍晚仍未露面。署方指狗主如沒遵照法例為狗隻領取牌照植入晶片,可被罰款1萬元。

原帖由 rabbit75 於 10-7-20 18:12 發表
聽說有茶客已領走二隻狗狗…

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

過去3年有幾多流浪貓狗枉死?

漁護署於2007、2008和2009年捕獲或接收的流浪貓狗, 其中人道毀滅的數目分別為
2007: 16,770隻 (捕獲18,760隻)
2008: 14,500隻 (捕獲16,750隻)
2009: 13,310隻 (捕獲15,600隻)

愛護動物協會最多代領養的都是唐狗, 除了報警, 抗議, 請申出換手, 救得一隻得一隻

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢地殺好多流浪貓,
所以而家d 鼠患咁嚴重!

原帖由 bplus 於 10-7-20 19:20 發表
過去3年有幾多流浪貓狗枉死?

漁護署於2007、2008和2009年捕獲或接收的流浪貓狗, 其中人道毀滅的數目分別為
2007: 16,770隻 (捕獲18,760隻)
2008: 14,500隻 (捕獲16,750隻)
2009: 13,310隻 (捕獲15,600隻)

愛護動物 ...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

所以我多數交比保護遺棄動物協會或者英姐(元朗好多人都識得佢)

子爵府

我都未用過捉狗棍,但係而家知訊發達,只要動動手指按按電腦鍵盤,知識就不繼發出,我之前都有講過捉狗棍大約嘅用法,相信你無留意:

『捉狗係用捉狗棍,不過唔係咁樣用,係繩圈套住咗狗頸就跟手拖入預先準備好嘅籠,關好籠門就放繩圈,連籠帶狗一齊運走,唔係用支捉狗棍死拖爛拖。如果想再清楚啲可以睇 discovery channel 講美國動物警察果個節目,佢地都係用捉狗棍捉狗捉貓,但係人地就可以貓貓狗狗毫無損傷咁捉入籠。』

另外,片中所見,狗籠在那?推緊嚟?唔係所有野準備好先捉狗架咩?個繩圈會越拖越緊,拖成十呎唔死都難啦!

相信佢兩個有做捉晒野,無人會鬧佢囉。

原帖由 lamlambaba 於 10-7-20 18:37 發表
我諗係呢道評論架人, 絕大部份都無用過捉狗棍, 唔通佢地都學識正確地用支棍先可以評論呢件事!

捉狗隊應該比我地任何人係用呢支棍方面來得專業, 可能理論上支棍係唔會傷害到d狗, 但實際上有好多變數, 譬如有些途人係 ...

水晶宮

原帖由 lauretta 於 10-7-20 10:41 發表

咁比狗咬既所謂苦主當然係話d狗無啦啦咬佢嫁,唔通話比人聽:係呀,我打佢黎呀or冇呀,佢行過我扮狗吠佢呀,又或者係:冇呀,見隻狗衰衰咁,我搵d野扮掟佢囉,定係:我驚狗嫁,見佢行過黎,我大叫兼狂跑嚇親佢呢?(怕狗既朋友, ...

狗好有性既,人冇姐…
狗都識分好人壞人…
咪就係點解有人見到狗要掉轉頭走…
一身壞人味囉……

男爵府

醒目開學勳章

狗咬人好多時都係覺得受到驚嚇or威脅先會主動攻擊人, 狗都會覺得痛, 之前有人話係咪要等到隻狗咬完人先捉佢, 掉返轉唸, 響人類個社會度, 如果你行下街無啦啦俾人打,俾人鬧, 仲對你生命有威脅, 你會唔會反抗?
而家亦都有好多精神病既人, 唔知佢地幾時會對人造成威脅, 唔通咁就要預先捉晒佢地咩

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 13:27 發表

彭福係狗公園,見到狗好正常BOR,你唔鍾意大可以唔去,狗公園係好少,小朋友既公園就好多,所以狗公園一定會好多狗,因為呢D公園係唯一可以比狗狗放任奔跑既地方,仲有人地同隻狗帶口罩係人情,唔帶亦係道理,狼狗又點?個樣 ...

你打既惡人同曳小朋友比喻欠缺了一樣很關鍵的東西, 就係攻擊性武器. 大形狗隻顎骨肌肉強勁, 加埋鋒利牙齒, 俾佢咬中頸部或其他大動脈位足以殺死一個人.

一個惡人如果因為樣衰而被差人斗, 冇乜野斗完就走得, 如果警察o係佢身上搵到把刀仔會點呢? 你係警察會點做?

我由始至終都覺得大隻既狗出街主人應該自律同佢帶返個口罩, 唔好同我講隻狗好乖一定唔會咬人, 咬死一條人命邊個陪得起? 我記得幾年前都有個細路女被狗咬頸而死亡, 所以有市民害怕流浪狗而叫捉狗隊捉走佢地有乜唔岩? 捉狗隊按章工作反而被人喊打喊殺, d 愛狗人仕係咪咁惡先?

唔使叉咁遠講到我係o個兩個員工, 我只係路過睇唔過眼, 人地打份工, 按本子工作吧了.

別墅

原帖由 lauretta 於 10-7-20 15:51 發表

三順,你唔好咁啦,我怕羞嫁 ,我份人最衰呢就係口臭,最叻就鬧人最鍾意就話人 ,呢樣野唔好嫁,唔好學 ,不過我唔會無啦啦去話人鬧人,係有d ...

阿偶像, 俾人讚兩句好開心咁喎.

但我絕對認為人既生命係比狗隻生命地位更高, 難道要市民冒生命危險來成就狗隻既生存權利? 恕我只係一個現實到不得了的凡人而不能認同.

別墅

原帖由 lamlambaba 於 10-7-20 17:07 發表

依片所見, 果位捉狗隊員捉緊狗架時候不 ...

可能香港市民被班癲狗議員洗左腦, 以為大聲夠惡就代表岩, 捉狗隊捉狗又俾人圍, 小販管理隊拉小販又俾人圍, 總之就係旁觀鬧人o個個最岩.

別墅

原帖由 Maggie518 於 10-7-20 21:40 發表
我都未用過捉狗棍,但係而家知訊發達,只要動動手指按按電腦鍵盤,知識就不繼發出,我之前都有講過捉狗棍大約嘅用法,相信你無留意:

『捉狗係用捉狗棍,不過唔係咁樣用,係繩圈套住咗狗頸就跟手拖入預先準備好嘅籠,關好籠門就放繩圈 ...

所以我一早都已經提議各位愛狗人仕, 如果認為專業捉狗隊係根本唔識捉狗既, 應該諗辦法去敎導下佢地點捉囉, 例如 send d 影片俾佢地呀, 或者同愛護動物協會傾傾之類啦.

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 22:26 發表

你打既惡人同曳小朋友比喻欠缺了一樣很關鍵的東西, 就係攻擊性武器. 大形狗隻顎骨肌肉強勁, 加埋鋒利牙齒, 俾佢咬中頸部或其他大動脈位足以殺死一個人.

一個惡人如果因為樣衰而被差人斗, 冇乜野斗完就走得, 如果 ...

o,曳小朋友對我黎講已經係一件活生生既武器,我不止一次比小朋友撞到啦,因為佢地推跌d野而dup到啦,踩到啦,佢地d尖叫聲嚇到兼耳仔嗡嗡聲啦,所以佢地對我黎講係攻擊武器.仲有我唔覺得咩原因要大狗主人自律帶口罩囉,只要狗主有好好拖住隻狗,根本唔需要口罩
至於你講既小妹妹比狗咬死呢件事,我唔知你講邊單,但我知有一單係,小妹妹狂打隻狗,又扯人d蘇又抆人地耳仔,仲吠隻狗添,佢仲搵野掟隻狗添,我講過好多次,唔應該比小朋友單獨同狗狗一齊,亦應該教小朋友正確同狗狗相處,出左事去怪隻狗既同時,有冇自己反省下呢?以下係外國動物行為學家既節錄:
動物行為學家約翰賴特說:「大家如果了解狗類怎樣表達自己的意思,大多數的狗咬人事件就不會發生。狗在咬人之前,幾乎必定會發出警告的訊號,但可惜我們常會對這信號誤解。」這就是每年有那麼多人被狗咬傷的主要原因。

向一隻陌生狗表示有好的最好方法,是傾身向前,對牠微笑,輕拍牠的頭。

。「對狗來說這都是明顯威嚇的動作。」狗要懾服另一隻狗時,會傾身向前,瞪著對方的眼睛,咧嘴齜牙。想要狗對你放心,應讓牠採取主動。對狗說話,要用高而和氣的聲調;摸牠的面頰、胸部和肩部,不要摸牠們的腦門或頸。狗不喜歡人拍牠的頭,這會使牠惱怒,覺得你要支配牠,甚至產生恐懼。
你如果站定不動,狗通常不會攻擊你。

。站定不動,狗就會感到你不是在威脅牠。跑是下下之策,除非你只要跑一、兩部就能衝進家門或竄上汽車,否則就不要跑。你奔跑的動作會觸發狗的反射動作,兇旱地追著你攻擊。站住不要動可能違反你的本能,卻是最安全的方法。
一隻狗的地盤是以牠主人房子的界限為限。

。「對地盤的觀念,狗和人不同。」狗為自己劃定的領土範圍,往往不只是主人的院子,還包括房屋左右的車道、屋前的一段行人道和馬路。曾有人因闖入這些地方而被狗咬傷。
如果發現一隻狗似乎想侵犯你,你應該以一副凶惡的樣子,讓牠知道你是不好惹的。

。你應該以和善的姿態,使牠對你消除敵意,不來干擾你。在大多數的情況下,狗與人相對時,狗若不是覺得應要控制你,就是願意服從你;所以為了安全起見,切勿向狗挑釁。
遇見了兇狗,千萬別注視牠的眼睛。

。狗往往會認為你對牠的注視就是表示你要駕馭牠,避免目光接觸有助於表示你無意要威脅牠。但是不要轉過身背向狗,因為那可能會令狗以為你軟弱可欺,向你攻擊。應用眼角留意著牠,身體稍微側向一邊地站定;對狗來說,這姿勢比與牠正面相對威脅性減少。盡量不要慌張、尖叫,也不要亂跑。
狗搖尾巴是表示友善。

。「狗把尾巴左右搖竅表示牠受了刺激、情緒興奮、或者莫知所從,不一定是友善的表現。」狗對人表示友好時,會以輕鬆的姿態搖尾巴,搖得整個後半身左右擺動,但是如果尾巴豎起、挺直或像節拍器打快板那樣迅速地來回擺動,那就是想發動攻擊的徵兆。

我從未講過捉狗隊捉狗唔o岩,我係話片中既手法太殘暴,不可容忍,仍唔係咁殘暴既,愛狗人士係唔會出聲,正正因為佢地太殘暴先引起愛狗人士既憤怒,唔該唔好歪曲人地既睇法

子爵府

原帖由 optimus 於 10-7-20 22:31 發表

阿偶像, 俾人讚兩句好開心咁喎.

但我絕對認為人既生命係比狗隻生命地位更高, 難道要市民冒生命危險來成就狗隻既生存權利? 恕我只係一個現實到不得了的凡人而不能認同. ...

從何見到我好開心?點解開心我自己唔知既
你唔係凡人,你係高高在上既萬物之靈先0岩

首頁
23456...10

尾頁

跳至