自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔仔09年尾已開始反n1 及反緊言語冶療, 現等緊 s 位......有fd叫我自己湊反, 但我都有我負擔><
n1老師及冶療師都話叫我比仔食多d固體食, 咀嚼多d,口部肌肉常郁,對講野好d......你大仔足兩歲,我吾知有冇反n1,如沒有,不如比你大仔反n1 全日制 有包膳食,又多小朋友相處.
你嘗試同你99講咀嚼能幫助口部肌肉, 食味精影響發育.
樓主你要努力.
原帖由 room2102 於 10-7-29 16:54 發表
99話唔好比隔夜粥BB食
有能力我都唔想咁樣落去 搬開就唔夠錢請工人 唔做野自己湊就唔夠錢比大仔做ST同OT訓練

伯爵府

我有個親戚會用雞湯蒸水蛋俾個孫食, 我同佢講雞湯有味精, 佢又會俾燒味檔d薑蓉個孫食, 但都覺得無問題只要個孫肯食飯就得, 所以有時唔知佢地想點, 我個親戚係好錫個孫, 所以應該係變咗縱個孫

伯爵府

你奶奶真係痴根呀~~

子爵府

我呀媽... 都係!! 話落雞粉係"吊"味喎

俾我鬧過兩次 (好彩, 呀媽可以直接d話"呢樣唔得個樣唔得"啫)
第一次, 我話BB(個時係8-9個月)唔可以食咁重味... 有肉味, 南瓜, 菜味巳經足夠
點知, 我呀媽仲答番我. "佢好鍾意食喎, 食好多呀"

第二次又係咁. 我直接話
既然你落埋d雞粉呀, 鹽呀, 味精呀... 我出街食啦. 使乜番屋企食飯啫!!

佢先無再落野係BB食物度
而又因為咁, 平時番屋企既野飯餸, 佢地都特登少鹽少油. (只限我地番去食個日, 平時佢地食野, 都係乜都勁落)

禁止訪問

伯爵府

我2個女由食粥仔開始都係買新鮮肉, 切片蒸熟, 連水連肉放入攪拌機攪成肉醬, 咪整好幼滑好似罐頭肉架, 菜都可以咁做, 你自己整好一份份, 叫99煲白粥白飯撈入去就得, 大仔果餐就叫佢肉醬加蛋撈飯啦, 我想問你99平時食乜架 點解唔可以同大仔一齊食呢??

禁止訪問

醒目開學勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

原帖由 chubby2688 於 10-7-29 14:31 發表
老人家確實有佢吔既一套, 我老爺煲湯都落雞粉...真奇怪!

c6叫我幫佢煎蛋個陣加d雞粉落去

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我都係1yrs 之前, 一粒salt 都未落過~~~

見佢食得唔好, 都係比好好好好好好好... 少salt 比佢.

其實食落, 咩都唔落都ok 喎!~!!

快快快快叫你99 唔好再咁啦, 咁細就食, 大個點解

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

洋房

我奶奶重勁,佢可以煲一星期飯然後放冰箱,同一款式,餵飯時會加豉油調味,飯硬時加水,話濕濕地快d食,老公同佢唔好,佢就發難話禁麻煩,唔煲啦根住四圍同人講話個仔借意唔比佢揍孫,唔使比錢,最後老公咪又要認低威,死味!

子爵府

好媽媽勳章

嘩...聽落去你99真係好恐怖....甘搞法同虐兒冇咩分別....你兩個小朋友係咪好瘦嫁?!
點解你仲繼續比佢湊落去...比著我c忍都自己湊番...
佢就算點懶都唔可以甘湊小朋友嫁....最基本既肉,菜都冇啖....聽落都心痛.....
以前既思想真係冇得改...我99都好鍾意雞粉,連"yip"雞肉都落...痴線!! 我老公成日都話我煮野唔好食....話學下佢阿媽煮...我彩佢都傻呀...咩都落雞粉緊係好食啦...炒碟菜都又雞粉又糖又鹽....
我個女而家差唔多3歲..我褒congee都好少落鹽..有時唔落,佢都照食曬...我99成日話我褒得冇味又難食...甘佢地小朋友邊識分難唔難食呀...係佢自己食慣左重味,再食啖味咪會覺得難食囉~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至