自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

sylcaca 好犀利!!

大宅

我覺得你極度失敗, 唔去了解清楚就話個仔唔岩先..仲要咁多年後嘅今日先知個仔當件咁慘....唉..你個仔真係好慘..

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-8-26 21:45 發表
我發現,有時總得相信自己兒女的說話!(愧疚ing...)

童年陰影幼稚園...呢個名係我同老公幫我囝以前間幼稚園改既...

今日發現,我地真係無幫佢地改錯名...

我囝今年十二歲,黎緊升小五,,,

我囝本身有自閉傾向、言語發 ...

子爵府

好媽媽勳章

唔好咁話個家長了, 佢已經好內疚了。

有邊家長唔想自己個小朋友開心。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 kids411 於 10-8-27 10:49 發表

你唔好怪我口直 !

你好失敗 !
真係悲劇 . . .

點解果時唔多 D 了解佢 ?
佢而家識講野就話番比你知 o者 !
咁如果 . . .
你囝囝咪成世唔開心 ?
你果時就會一世唔安樂 LOR.

不過人總會有錯,
好好反思 !

我 ...

使唔使淋紅油咁大隻字呀 mouth:

樓主嘅小朋友當年 (6-9年前)有語障,
自己講唔到, 根本好難問到事情經過~
就算問老師, 你認為老師會點講?
老師只會講出佢見到樓主小朋友做錯嘅部份,
背後原因可能根本了解唔到...
因為小朋友未識表達~

(我個仔無語障, 不過佢太自我中心, 太固執
老師罰佢, 佢唔會講... 你問佢點發生, 因乜事, 佢只會帶你遊玩園, 或者重覆話某某人推佢/整佢~ 佢會省略咗原來係佢整人先 OR 佢還手嗰部份~ 佢唔會認為自己問題... 到俾人罰咗, 我再問老師, 先估到大概... 有時更要搵相熟家長套料, 問到底發生過咩事才知事實真相~)

到小朋友長大咗, 可以用適當語言表達,
所以做家長先更覺心痛...

不過睇過上次你對"冒X樂園"嘅偉論,
(小朋友望一望你就話人囂屎, 睇你唔起)
我諗你最好做定心理準備, 老師唔係淨係圍繞你個小朋友轉~ 就算你幾多吩咐交帶, 老師都未必可以跟足, 滿足你要求㗎

侯爵府

好媽媽勳章

仔仔媽咪不嬲都好錫佢個仔, 又好有耐性, 比著係其他人, 可能已經dump低個仔唔理
所以佢係一個好媽媽, 件事隔左咁多年, 當佢知道自己個仔suffer得咁犀利都已經好內疚, 我地都係當警惕自己算喇, 唔好鬧仔仔媽咪啦

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 nancy0411 於 10-8-27 12:01 發表
我覺得你極度失敗, 唔去了解清楚就話個仔唔岩先..仲要咁多年後嘅今日先知個仔當件咁慘....唉..你個仔真係好慘..
其實, 因為當時佢自己小朋友本身表達能力有問題, 講唔到事實比佢知, 如果佢小朋友無呢個問題, 你估仔仔媽, 仲會留個小朋友係該校不斷比人玩咩.

而且我地一般都對老師既信任度都好高, 無想過內裡原來係咁復習.

樓主, 唔好唔開心, 睇你講小朋友而家都無事, 仲會同你透露返當時既情況, 其實係一個好既表現. 表示佢雖然唔開心, 但其實都放開左. 好過佢一路都唔講, 即係佢仲未放得開.

水晶宮

原帖由 sylcaca 於 10-8-27 11:47 發表

好似係:

大埔墟

沙頭角

石塘咀

摸都顏sa...(大家明啦...)唔駛PM問我係邊區...

男爵府

好媽媽勳章

大家吾好再話樓主啦, 有邊個諗到放心交自己小朋友去幼稚園, 點知個D老師會咁對D咁細個既小朋友架...
其實我都開始好吾放心啦...因為我囡都係岩岩返N班, 返左第3個星期, 我接佢放學時, 老師叫左我入去...我以為做咩事啦...我一見到個囡...嗚..塊面仔多左達"胎痣"呀!!我即問做咩事呀??點解會咁架??老師仲要話係<意外>...話佢捐完隧道之后行返出黎想再玩...跟住隻鞋"啜"住左對鞋仆左落張登角度喎!!! 大佬呀!!你比佢地小朋友玩大肌肉活動時, 點解吾推開哂D枱登呀!!!仲要係咁窄既課室入面放條隧道玩...唉...我勁心痛呀...原本係好放心架...點知返左2星期就有D咁既事發生...叫我仲點吾擔心呀!!!有咩吾係意外先發生架...問題係老師要睇緊D令到意外吾好發生呀麻... 一D責任心都冇...

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 jutau 於 10-8-27 12:33 發表
仔仔媽咪不嬲都好錫佢個仔, 又好有耐性, 比著係其他人, 可能已經dump低個仔唔理
所以佢係一個好媽媽, 件事隔左咁多年, 當佢知道自己個仔suffer得咁犀利都已經好內疚, 我地都係當警惕自己算喇, 唔好鬧仔仔媽咪啦 ...

agreed,仔仔媽咪是個好偉大的媽咪:D

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 nancy0411 於 10-8-27 12:01 發表

如果你了解清楚樓主既情況就唔會咁講,我覺得佢係個好媽媽,對個仔不離不棄,一定比呢度好多人都稱職。。

水晶宮

原帖由 jnkbb 於 10-8-27 12:40 發表
其實, 因為當時佢自己小朋友本身表達能力有問題, 講唔到事實比佢知, 如果佢小朋友無呢個問題, 你估仔仔媽, 仲會留個小朋友係該校不斷比人玩咩.

而且我地一般都對老師既信任度都好高, 無想過內裡原來係咁復習.

樓主 ...

其實呢...我係抵鬧既...

但當年我自己都覺得呢間學校D老師對我仔唔好,

但講真第一次做人亞媽,仲要遇着個宇宙最強,有特殊障礙之餘仲要成日打人又情緒失控又唔講野,嗰時幾乎日日都俾人叫我教仔,所以咁多年,明知個囝多數係俾人刺激到至會發癲打人,但始終大家都知道打人係唔啱,所以自己都會覺得咩原因都好,點都要教個仔唔好郁手打人,,,唔知大家明唔明嗰下矛盾呢...

個仔讀幾間學校有幾唔開心,我唔係唔知,個囝嗰時曾經試過幾次自殘,無啦啦响房裡面自己抓損哂自己塊臉,幾廿條流緊血既傷口响佢塊面打哂交叉咁黎,嗰時我地都真係好想問點解,又試過個仔响屋企自言自語,响樹重複又重複咁copy學校同學同佢講過既一句野:"信唔信我話俾老師聽你打我...我話俾老師知...我話俾老師知..."我當時聽到無可能唔驚囉...

我唔係唔信個仔响學校俾人蝦,我係一直信個仔俾人蝦,,,但同時我都係咁同自己講,係咪自己諗野太偏激,真係太企响個仔嗰邊,而曲解咗學校老師既一番好意呢?始終講真,間學校唔止我仔一個學生,我自己都會問,何解我仔似乎零零舍舍會俾人排擠去蝦去杯葛?諗到咁樣,好自然都會覺得係自己個仔有問題在先,搞到人地,傷到人地,令老師好大壓力又教唔到佢,所以至會搞成咁...始終作為一個亞媽,都係想自己係一個公正理智唔會偏幫自己細路既亞媽黎嘛...

只可惜,催眠咗自己咁多年,噚晚個仔一講番哂所有關於以前幼稚園既事,我至愧疚,做咩唔去肯定自己原來既感覺、諗法?嗰時無即時幫個仔轉學,自己一方面係因為怕無學校再肯收我呢個仔,另一方面自己衰响呢個'論題'(係我同個仔問題定係學校同老師問題)度迷惘...結果就咁斷送咗我囝嗰三年應該係童年最開心既日子...所以我係抵鬧架!

不過可能都係既,,,個仔依家好似傾閒偈咁同我地講番出黎,至少都知佢放開咗,肯講俾我地知,至少都感覺到佢係知爸爸媽媽係同佢同一陣線,否則,我諗佢點都唔會同我地講番(如果佢係覺得我地企响學校老師嗰邊,唔係同佢同一陣線既話)...

我開呢個topic既原因,都係以我呢個極失敗既例子,想同各位媽咪講,真係要先用心去聽去理解自己兒女,想自己公正嚴明,唔想偏幫袒護自己仔女啫...但點都要先理智地去睇去了解事情.唔知大家明唔明我想講既意思呢...

水晶宮

原帖由 ernestchow 於 10-8-27 12:55 發表

agreed,仔仔媽咪是個好偉大的媽咪:D

咁又唔好咁講...我對住自己個仔時,查實咪又係同大家一樣,都係好容易無耐性,好易發火架!!!反而我自己教人地小朋友,我真係有番少少耐性...始終對住自己個仔真係零舍緊張D...成日都驚教得唔好,佢會變成壞蛋.呢樣係真...

所以我仔好聽得慣我其中一句金句:"千祈咪激發我(亞媽)燥底吖~!!!!"

水晶宮

原帖由 happy_yuenyuen 於 10-8-27 12:51 發表
大家吾好再話樓主啦, 有邊個諗到放心交自己小朋友去幼稚園, 點知個D老師會咁對D咁細個既小朋友架...
其實我都開始好吾放心啦...因為我囡都係岩岩返N班, 返左第3個星期, 我接佢放學時, 老師叫左我入去...我 ...

無錯,我就係發夢都無諗過老師會專登咁去對待小朋友,以前我都只係覺得佢幼稚園D老師頂多只會唔理我仔或者我仔俾同學排擠或者蝦,D老師唔會幫我仔而已...但噚晚聽到既係,唔係唔理學生咁簡單,可以專登玩野,走去恰個小朋友...所以呢下我至震驚...自問自己依家都係私人教人地小朋友,自己又有唔少朋友都係做老師(幼稚園、小學、中學、大學都有),但從未聽過佢地會去糟質自己D學生囉...所以呢樣真係發夢都夢唔到會有老師係咁.

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

水晶宮

原帖由 pipi331 於 10-8-27 13:19 發表

各位話樓主當日無留意學校有問題... 無做嘢ge朋友.
恭喜您, 您小朋友應該無呢d 特別問題. 所以比較難明白當時情況.
如果小朋友系言語遲緩, 發起脾氣上來系唔講得小. 打人, 自殘,鬼夜哭咁嘈個幾鐘, 系屋企搗亂系家 ...

你講哂我既諗法...當年我真係kick咗响度唔識點行,對住個仔D'野火'行為情緒又真係困獸鬥,嗰時我又衰無經驗,結果就ON居居俾個仔就咁响嗰間童年陰影度渡過三年既童年...

你講正個POINT,好多時我地真係唔知個仔發咩怪脾氣,佢可以anytime會無啦啦呢一秒同你嘻嘻哈哈,下一秒唔知有咩令佢咁觸景傷情,走黎突然扮俾人推跌,自己BOOM一聲跌落地然後喊到好似係我虐打佢咁喊足全程車(嗰期我囝好興响地鐵做以上同樣既事情),跟住自然會全車人好不滿咁望住你全家人,然後好自然實有人走埋黎同你苦口婆心講:"你嚇親個仔喇!(以為係我打個仔)"...

水晶宮

原帖由 pipi331 於 10-8-27 13:20 發表

同路人, 我都系 "燥底"

有好多時一見到佢做埋D根本連三歲細路都唔會咁做既怪行為/表現時,就會好火囉~~~

好似早幾日咁,同個仔去彩虹游泳池度游水,個泳池我地咁多年都成日去玩嘛,次次去都知佢D衫鞋永遠都係交俾我放响女更衣室裡面個Locker度嘛...誰知呢次個仔玩失聰(根本無專心聽我講野),同佢响更衣室門口外面連講咗兩次仲要加埋手部動作長氣叫多次佢換完衫就出黎'呢度'(更衣室門口外面)等媽咪,將D衫鞋交俾媽咪,結果我囝係無聽我講野,自己快快換咗泳褲,然後pat低D衫鞋响男更衣室裡面個locker度,然後自己一個人行咗入泳池區,我自己就响出面呆等佢幾個字,之後佢見等極我都唔入泳池區,佢又唔去諗下試下行番出黎睇我响唔响出面,結果又係等咗好耐,佢至叫D職員用咪嗌我,我真係嬲到火屎都黎...跟住我叫佢出番黎更衣室出面門口,,,諗住咁大聲同佢再次重複講,佢實聽喇啩... 點知仲衰,無出過黎,結果我又是等咗佢十五分鐘後至叫個男職員幫我入去男更衣室裡面叫我仔出黎...我仔一出黎,又係無拎到D衫鞋出黎俾我,我真係爆煲!我當眾喪鬧佢問佢係咪無聽到我講野,佢至認話係...結果我地去游水又白白响更衣室呢個地方浪費咗足足半個小時...可能在於外人覺得我有無搞錯,咁少事都鬧到個仔成頸血...但在於我既立場,我係鬧緊個仔唔去專心聽人講半句野,仲要係扮聽到!呢下最火!至憎人扮聽到我講野呃我....(呢期我都係鬧緊佢呢樣野)

一方面知個仔既特殊問題至會令佢係咁,但另一方面又好知佢咁大個仔都仲係由得自己無專注力,連聽人講一句話都可以無專注力成咁,再係咁由得佢體諒佢,一定會害C咗佢...始終佢都十二歲,過多幾年十八成年人架喇...所以嗰下急,仲易令我更'燥底'...

水晶宮

原帖由 玉桂貓 於 10-8-27 13:26 發表
我覺得自已細個好似你個仔。睇到都覺得唔開心。

我就係衰成日驚死人地話我袒護自己個仔...我都唔知係咪咁多年以黎對個仔惡得滯...但諗諗下又似乎唔係吖...我都有俾人話我唔教仔,話我仔有爺生無乸教...實情我對個仔夠唔夠嚴格,我都真係唔知...

依家我仲驚啦...我仔升小五...今年都要同佢揀定中學...好驚我又是再次LAI野做錯決定....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我大囡都係讀保記,
我覺得D老師好好,
佢都好鍾意返學,
見大囡讀得咁開心,
所以細囡都同佢報呢間,
幾間唔好唔代表全部都唔好嘅!!

首頁

尾頁

跳至