自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 Bman 於 10-9-7 10:53 發表
算啦, 後生一輩太多人照顧, 唔識處事無思想! 我叔仔讀IVE, 學音樂, 學攝影, 到廿六歲先決定搵第一份正職, 到依家廿八, 未識儲錢就話結婚, 兩公婆成日激到我6299生蝦咁跳, 不過拉仔拉心肝, 無家用倒轉頭要老人家養埋, ...

唉...佢咪就係因為係獨生所以由細俾人寵到大...有咩新GAME新野潮野佢實有...我成日都話佢 自我中心到死...成日覺得自己好叻 人地就呢樣唔得果樣唔得~ 話佢2句就唔耐煩 話人煩 同佢去食野~佢10次有9次都話呢樣唔好味果樣唔好味~我通常會講 甘你又食~ 出街又係...成日見到D車就話點唔好 我都係一句 甘你有無呀 佢實答我 你放心 我第時一定會買 我就頂返佢 甘你依家無呀嘛 到你做到你有時先講啦~

侯爵府

環保接龍勳章

~ 未過試用期雙方隨時炒都OK, 唔使法律意見.
~ 請病假有E生紙,有打電話通知就唔算曠工, 但老細一定留有壞印象,想繼續做的話,以後要醒定D
~ 同老細講你結婚請假的話, 可能無耐都會炒你, 因為驚你好快有BB
=結論都係, 呢份工唔況做得長

大宅

無法例講明頭一個月請兩日病假就炒得,
但問題係, 你朋友問左請唔到結婚假, 就問老闆"如果"請病假得唔得, 但事實上佢果兩日真係會唔出現喎, 係人都知就算有醫生紙都係詐病啦, 單係呢點已經可以因為誠信問題炒佢啦, 邊有人會同老闆講我黎緊邊日邊日會病架! 去到平機會你朋友都理虧啦~我係老闆都唔鍾意啦!唔用曠工呢個理由都仲有大把理由炒佢呀!
你朋友都真係太天真啦, 叫佢疊埋心水結完婚先再搵工罷啦!!

原帖由 icebee322 於 10-9-7 09:55 發表

我只知若試用期3個月 入職頭一個月係可以即日通知 第2,3個月就7日通知 3個月後就1個月通知囉...大部份公司都係甘...

但就唔知頭一個月請2日病假即炒得唔得~ ...

首頁

尾頁

跳至