自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

你無食錯野架放心,好多野係天生,唔係我地可以教出黎,能陪佢一齊成長已係莫大既福氣,加油加油!

原帖由 甜芋 於 10-9-30 13:12 發表

如果老爺莽失,由得佢.當聽唔到.
我仔仔想死時,7歲多小小.佢想死0固幾晚,我同老豆攬住佢瞓.佢中意打邊爐,中意溫暖,老豆灼俾佢喂佢食.連妹妹都氹佢開心.我地同妹妹解釋咗.因為哥哥0固心唔舒服.
唔返學就唔返.大不了 ...

水晶宮

原帖由 pipi331 於 10-9-30 14:25 發表

無錯. 做人唔識轉彎, 死牛一邊頸, 覺得自己一定啱 唔識多角度思考, 就系a仔ge 最大問題.

所以有時教到無哂墨水時,我唯有以一句'This is an order'咁既態度叫佢跟我意思去做,叫佢唔好問點解,總之一定要係咁樣行就係咁行,要佢完全跟,唔好諗其他...呢樣,就係我之前所講咁,跟番佢地條tone黎教佢地...佢地好A時,亞媽更A.

水晶宮

原帖由 甜芋 於 10-9-30 14:34 發表

兩晚,我要求佢重寫.佢做除法又唔寫式.或者寫到我睇唔到.不過,叫佢重新做,好彩佢又肯.但係要吵下交咁嘍.佢閙我,我已經唔出聲.總之,功課重新寫份靚0既出黎就得.等佢寫完.我仲要讚佢大0固仔啦,肯為自己0既過錯而改正. ...

最緊要佢都聽你話,佢地始終係細路,發下炆嘈下都好正常既...至緊要多D讚佢,等佢知佢永遠係媽咪心中既叻仔好仔黎,呢樣好重要.至少媽咪覺得佢最好最叻係正面既.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

~仔仔媽咪~

我有難題呀,阿仔而家k1,開始有功課,但佢真係好冇耐性,eg,圈大的物件,佢可以不停咁自己講而唔理我(都係講返呢份功課既內容),我有俾其他exercise佢做,但都係冇耐性,寫左個1字幾次,又睇後面2,3,4....又話唔寫1,要寫其他,我唔俾佢就發脾氣,有時我火起黎收左佢唔俾佢寫

別墅

我教小朋友的畫的, 見有不少有自閉傾向的小朋友, 有些已確定是自閉症, 如果高功能的可能是情緒固執, 不專注為主, 所以不太易被察覺, 低功能的就很易被認做低能, 一般的inclusive school 其實好難對佢有好大的幫助, 但早期的專業訓練的確可以幫到一些中間位置的小朋友. 只是家長都未必識, 忽略了.

水晶宮

原帖由 B媽-Blue 於 10-9-30 15:17 發表
~仔仔媽咪~

我有難題呀,阿仔而家k1,開始有功課,但佢真係好冇耐性,eg,圈大的物件,佢可以不停咁自己講而唔理我(都係講返呢份功課既內容),我有俾其他exercise佢做,但都係冇耐性,寫左個1字幾次,又睇後面2,3,4....又話唔 ...

呢個年紀小朋友係無咩耐性架喇,但有D野真係要堅持,要佢明白話事人係亞媽唔係佢囉,否則你俾佢得逞咗一次,之後就會好難叫佢聽你指令/意思行事架喇.

我都有學生情況似您囝囝,我會先俾佢講埋佢想講既說話先,但俾既時間同次數唔會多,安靜咁等佢滿足埋佢講野既慾望先,佢講完之後,你至好清楚簡單易明咁講番俾佢知份功課要做D乜野,記住一定要簡短,千祈唔好好似我咁長氣同CHUM...否則佢一定聽唔明.講既時候,用多少少body language黎表達番佢睇,再示範一次俾佢睇,佢會易理解D既,始終佢地呢類小朋友,都係慣咗用body language同人溝通,因為佢地言語方面唔叻.

至於佢寫字時多心要睇&寫後面未開始寫既生字,你要即時好FIRM咁同佢講到明要先寫完'1'字先,先至可以寫'2',佢扭就真係要即刻當住佢面前收埋佢本簿,要佢安靜先,佢冷靜落黎後,你好簡單問佢仲要唔要寫,佢話要時,就同佢講:"要寫就先寫完個'1',我就俾你寫'2'啦,D字'要排隊',唔可以'打尖'架!"

睇佢明唔明同跟唔跟,否則如果堅持咗一段日子佢都仲硬頸過你既,你試下轉下形式同佢寫字囉,同佢講話可以試下呢次跟番佢既意思去做,但如果見到佢唔合作唔乖或者唔識寫之前寫既字時,就要跟番媽咪意思去做架喇,睇佢應唔應承囉.如果佢唔係好肯寫隻字,你試下同佢玩下輪流寫遊戲,媽咪寫隻字一次先,然後同佢講:"輪到你喇!",引下佢寫,大家一人一次,佢會開心D,因為好似玩咁,二黎媽媽有參與.

水晶宮

原帖由 BH_2 於 10-9-30 16:00 發表
我教小朋友的畫的, 見有不少有自閉傾向的小朋友, 有些已確定是自閉症, 如果高功能的可能是情緒固執, 不專注為主, 所以不太易被察覺, 低功能的就很易被認做低能, 一般的inclusive school 其實好難對佢有好大的幫助, ...

如果教有自閉傾向或ADHD既小朋友畫畫,我個人會建議俾佢地自由發揮,主題同畫法由佢地自己渣主意,等佢地畫完至'俾意見'佢地可以點樣再畫靚D,始終大多數既特殊兒童,佢地最能表達自己既方法正是畫畫,所以可以既話唔好限制住佢地,俾佢地從呢方面發展跟着自己意思去畫,效果會好好多.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 BH_2 於 10-9-30 16:00 發表
我教小朋友的畫的, 見有不少有自閉傾向的小朋友, 有些已確定是自閉症, 如果高功能的可能是情緒固執, 不專注為主, 所以不太易被察覺, 低功能的就很易被認做低能, 一般的inclusive school 其實好難對佢有好大的幫助, ...

阿仔咪呢隻囉~
佢畫圖畫真係固執到哩

大宅

我個仔都係....佢由朝都晚都要睇財經, 學寫第一個字係六合彩, 爛賭2上身咁 但安慰的是佢暫時未有情緒問題....

水晶宮

原帖由 BoscoChow 於 10-10-1 00:35 發表
我個仔都係....佢由朝都晚都要睇財經, 學寫第一個字係六合彩, 爛賭2上身咁 但安慰的是佢暫時未有情緒問題....

我囝都係有呢種癖好...不過佢唔係財經,而係卡通片、電影ending謝幕嗰堆升上黎嗰堆字,,,佢真係記得哂嗰D配音員D名...到我地睇其他卡通片show'聲之演出'(配音員列表),佢就會話到我地知邊D配音員响之前睇過邊套卡通係配邊個角色音...睇卡通、電影真係汁都撈埋...O咀...

除此之外,佢都極之好睇玩具同DVD包裝盒背既說明,佢就係咁自己學成日文平假名同片假名五十音,仲要識得拼出黎(片假名)... 所以我依家都唔係好信佢有語障...廣東話玩delay,日文英文反而無事...玩野.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

睇完你地講咁多,仲有之前好多Topics講有關自閉症,我好懷疑我姑仔個仔有呢個問題,不過我都唔會同佢講,因為喺佢眼中佢個仔係完美,比任何人都優秀,連佢都覺得自己係教仔專家,佢只得一個仔咁大把,但佢就走嚟教我點可以令兩個小朋友相親相愛。我同老公講過,老公又同另一個姑仔講過,佢兩個都知道呢個小朋友將來會有好多問題,因為佢唔識同同齡小朋友相處,佢覺得自己果套先係啱,從不妥協,唔會容許別人逆佢意,我親眼見過佢情緒失控,明明佢自己錯,佢唔接受仲大發脾氣,但姑仔居然去附和佢,過後亦都冇話俾個仔聽自己錯,反而去鬧人地激嬲佢個仔,搞到個仔唔開心,類似例子仲有好多。

老公同佢妹講過但姑仔唔接受我地意見,反而話我地唔識教仔,雖然都有d覺得可惜但又冇辦法,個仔係佢嘅,而家個小朋友剛剛滿六歲,有時同佢講嘢都唔知佢講緊咩,佢出世時有好多敏感症仲有語言delay,4歲前去做咗好多語言治療架啦,而家佢媽咪只係覺得佢太瘦,因為佢有嚴重偏食,而且唔會覺得肚餓,你唔逼佢,佢可以一日都唔叫食嘢。

男爵府

原帖由 小木偶媽咪 於 10-9-29 23:29 發表
唔好意思先,完全冇冒犯,歧視之意
只係岩岩睇完"香港事.情",但都係圍繞講個媽媽既努力
只係片面睇到佢個仔小小既行為,又同弱智人士一起,所以唔清楚

但...睇完之後我好慚愧...因為我根本對呢類小朋友好陌生
曾經好自 ...

要照顧這些孩子的人(父母/兄弟姊妹/親戚)真係好偉大!

首頁

尾頁

跳至