自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

睇哂你地甘多個留言 好心up呀...
我都好怕自己最親既人有日離世...
我會接受不到..

大宅

最後自己都會係咁ga, 唔接受都要接受! 睇化d啦! 個人希望, 養大阿女, 起碼到佢廿幾歲, 自己至要死囉!

原帖由 sze811 於 10-10-13 09:51 發表
睇哂你地甘多個留言 好心up呀...
我都好怕自己最親既人有日離世...
我會接受不到..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點解唔多人聽到鐵鍊聲
好慘呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我呀爸死前都係話"好嘈訓唔到"....同埋話夜晚好多"人"行出行入...
跟住就兩三日就過左身la~~

同埋佢之前都唔肯入e院架..佢個次專登叫我呀媽蒸蘿蔔糕 (差唔多過年)比佢食..話食完就入院...今年過年冇得食架la~~點知...

男爵府

平生不做虧心事,半夜敲門也不驚。我諗我地要多做善事先得啦, 起碼死時唔使驚落地獄同埋俾黑白無常鎖住先。

子爵府

BK Milk勳章

我阿爺因為cancer都住左1-2個月醫院,有時會突然眼定定望床邊無人既位置,離開前果日佢突然間變得好有精神兼且好好胃口,煲俾佢食既粥都食哂,仲同我地傾左幾句,之後果晚6點半咁上下就走左。

後尾聽媽咪講返~話說離開前幾日,阿爺同媽咪講,瞓左觀音大使既蓮花座,瞓得好舒服 ─ 因為我阿爺長時間瞓床,瞓得多搞到背脊d肉爛
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

侯爵府

2024年龍年勳章

AGREE

原帖由 funnycat 於 10-10-13 13:37 發表
最後自己都會係咁ga, 唔接受都要接受! 睇化d啦! 個人希望, 養大阿女, 起碼到佢廿幾歲, 自己至要死囉!

別墅

彌留前嘅非常表現(恐怖話題)

聽眾人的經歷,其實大部份都好相似,莫非死後真係有另外一處空間.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呀~~~真係好神奇mouth:
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

禁止訪問

大宅

我都覺得呢樣係好奇妙的
我grandma 90多歲走前,好似要等埋我細表哥結婚,了結埋她的心願先走.佢最錫我細表哥的,係昏迷期間,只有細表哥叫佢,佢先有反應.
我記得我姑媽走時,我有一個表哥趕唔到去e院,另一個表哥係姑媽耳邊講一d好似係:你放心啦,唔洗掛住我地...跟住就走了

原帖由 阿藍2006 於 10-10-12 16:55 發表
我記得個時我阿爺佢係等齊晒屋企人黎,佢先走,其他嘢就唔記得啦...

珍珠宮

畀面勳章

我阿婆走個日,朝早己經同我地講定,會有人來接佢。跟住好好胃口,食左半苹果、少少蛋糕,(佢臨終前幾日己經無必點食嘢),到左傍晚,阿婆話:佢地來緊la,有個小朋友攞住燈籠、後面d人擔住頂轎,來接我la。到左深夜2點幾,阿婆走左......

男爵府

熱血勳章

我阿公以前喺醫院時, 我地去探去時, 佢對面床果個同佢d屋企人講, 上面有條繩落緊黎, 跟住第二日我地已經唔見左佢, 姑娘話探病時間一過佢就走左lu

我阿公呢, 有大叫一個佢好多年冇見過既朋友, 你唔好撘呢班船呀, 會沉架, 呢班船好滿呀, 我諗就係咁佢冇上到呢班船走, 之前佢又話門口有人, 跟住冇幾耐昏迷去埋, 佢去時, 我地未有人喺身邊, 之後問米, 我媽問佢仲乜唔等埋我地先走, 我阿公答 等得姑娘打電比你地我走左啦!!!

講多少少問米, 我媽請我阿麻上黎, 佢話將d妹仔賣晒, 我地問佢點解, 佢話下面買一餐餸好貴, 仲有我阿公話佢要跳關架, 每隔一段時間就要跳一次, 跳夠就可以去投胎, 如果前世係好人, d關好易跳, 壞人就好難跳.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

老爺本身好健壯, 但鐘意飲酒, 飲白酒, 可以當水咁飲.

臨走前幾個月, 講野好失常, 佢唔係好似你地所講, 見到已離世既祖先.

老爺成日話大難臨頭, 有好多人追殺佢等等.

當時老公二哥婚期將至, 只係個零月時間, 老爺同二嫂講, 你地結唔成婚呀喇, 我又睇唔到你bb出世(二嫂大緊肚).

二嫂同老爺奶奶一齊住的, 當時佢以為老爺飲多左, 神智不清, 所以先會咁講, 不以為意.

奶奶其實好早發現, 懷疑佢中左污糟野, 諗住拜完就會冇事, 可以平安, 不過老爺終都避不過這劫

老爺臨走前同二嫂講嗰句:"你地結唔成婚". 佢地真係差d連注冊都注唔到. 二伯嗰日朝早, 同女家鬧不快, 唔肯去接二嫂注冊. 後來俾長輩拉左去, 終於都簽左名.

最奇怪既係, 老爺過身前一個月度, 我地抱仔仔(當時9個月)去奶奶屋企, 仔仔一路以來都俾爺爺抱, 唔跟麻麻既, 係老爺走前一個月, 唔俾老爺抱不單止, 仲係離遠見到老爺個影已經喊得好勁. (eg, 仔仔係房度, 老爺係廳, 裝一裝個頭入黎睇下佢, 我個仔已經喊得好勁)

最後一次見佢係老爺過身前一個禮拜~~~~~~~

一個禮拜後, 零晨3,4點, 收到99電話, 話老爺已經... ...

接到呢個消息後, 唔知點解仔仔嗰排幾日唔食野, 佢好似feel到唔開心咁.

本黎老公話要係老爺設靈嗰日帶埋仔仔去靈堂, 送佢最後一程, 但係不可思議既係, 仔仔係嗰時, 出世以來未試過發燒, 又會咁啱係老爺設靈嗰日發燒, 燒到郁唔到, 插埋探熱針肛探冇反應

好多野令我覺得不可思議, 但願佢係另一空間可以生活得更好

公爵府

ni段我覺得好不可思異呀

"講多少少問米, 我媽請我阿麻上黎, 佢話將d妹仔賣晒, 我地問佢點解, 佢話下面買一餐餸好貴, 仲有我阿公話佢要跳關架, 每隔一段時間就要跳一次, 跳夠就可以去投胎, 如果前世係好人, d關好易跳, 壞人就好難跳"

原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 10-10-13 16:10 發表
我阿公以前喺醫院時, 我地去探去時, 佢對面床果個同佢d屋企人講, 上面有條繩落緊黎, 跟住第二日我地已經唔見左佢, 姑娘話探病時間一過佢就走左lu

我阿公呢, 有大叫一個佢好多年冇見過既朋友, 你唔好撘呢班船呀, 會 ...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

no 呀~~ 我自細就住荃灣果邊!!

原帖由 MrNosey 於 10-10-13 15:42 發表
我想問你以前是否住橫頭磡的, 你所說的情況, 同我以前的鄰居遇的一模一樣, 包括, 公公晚上回來, 被牛頭馬面壓送回, 腳有鐵鍊, 粉上有腳印, 野食食過等等...

...

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

大宅

好媽媽勳章

我爺爺麻麻係基督徒, 佢地走既時候我還細, 醫院唔俾入, 彌留就唔太清楚, 但係... ...

有一次, 我媽咪去放爺爺麻麻張相嗰間屋度清潔, 將麻麻張相放歪左小小, 遮住左爺爺張相小小, 就係嗰晚, 我就發夢, 見到爺爺同麻麻一齊返左去嗰間屋度, 爺爺鬧麻麻, 話佢企左係前面遮住左佢.

當時我十幾歲, 發左呢個夢之後, 同媽咪講返, 媽咪知道自己可能郁左佢地d相, 即刻返去嗰間屋度睇睇. 原來佢將麻麻張相個邊既小小位搭位左係爺爺張相上面.

佢地過身二十幾年, 唯一呢次夢到佢地. 佢地係主懷安息, 係永生, 係咪佢永遠都係度, 唔會去左投胎????

大宅

我媽走前兩日我去探佢, 佢指住客廳話有個著黑色衫既男人話接佢走, 我當時好傷心又好擔心我媽真的要走, 我向住嗰個方向大叫, 我亞媽唔會走, 我唔比佢走, 跟手關埋房門同我亞媽一齊喊 到第二夜佢真係走佐

首頁

尾頁

跳至